Άρτα: ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ Άρτα: ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗΆρτα: ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ
Οι κορυφές των Τζουμέρκων στέκουν περήφανες και μοιάζουν τόσο κοντά...

Το εκκλησάκι του Πάτερ Κοσμά σε πλήρη συστοιχία με το πέτρινο βουνό που υψώνεται πίσω του καθαγιάζει το χώρο και μας καλωσορίζει.

Περπατώντας κάτω από τις καρυδιές και τις ακακίες που το περιβάλλουν, ανιχνεύουμε τα πατήματα του Πάτερ Κοσμά και στο σημείο που τοποθέτησε το σταυρό «ακούμε» τις διδαχές του.

Ο Άγιος δίδασκε το λόγο του Κυρίου, αλλά παράλληλα προέτρεπε τον κόσμο να μάθει γράμματα.

«Χτίστε σχολεία» έλεγε χαρακτηριστικά. Ανεπιθύμητος και πολλές φορές κυνηγημένος από τους προύχοντες για τις προτροπές του αυτές, δίδασκε έξω από τους οικισμούς.

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που δίδαξε εδώ, στους πρόποδες του βουνού.

Picture
Εδώ στις 24 Αυγούστου κάθε χρόνο συρρέουν ταπεινοί προσκυνητές από ολόκληρη την περιοχή των Τζουμέρκων για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου και μετά τη λειτουργία, υπό τους ήχους της ηπειρώτικης μουσικής, συμμετέχουν στο παραδοσιακό πανηγύρι, που οργανώνουν οι σύλλογοι Κυψελιωτών Άρτας και Αθήνας. 

Και όταν ο ήλιος χαμηλώσει δίνουν ραντεβού για το καγκελάρι, το βράδυ στην πλατεία του χωριού. Αφού δροσιστούμε με το νερό της βρύσης, επιστρέφουμε με πληρότητα εικόνων και συναισθημάτων.
Picture
Πηγή: kypseliartas.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 3546297199166736993
Σχόλια
item