Γιάννενα: Μέτρα ενίσχυσης για την τσίμα στη λίμνη

Γιάννενα: Μέτρα ενίσχυσης για την τσίμα στη λίμνη
Την ευκαιρία να υλοποιήσει δύο σημαντικά υποέργα που αναφέρονται στην προστασία του ιχθυοπληθυσμού και την αναβάθμιση των υποδομών στο Νησί και το Πάρκο Ερμηνείας θα έχει ο Φορέας Διαχείρισης Παμβώτιδας μετά την έγκριση ένταξης στο ΠΕΠ Ηπείρου των δύο σχετικών δράσεων από την Περιφέρεια Ηπείρου. 
Ιδιαίτερα μάλιστα το ζήτημα του καθορισμού και της εφαρμογής μέτρων ενίσχυσης του ενδημικού είδους της τσίμας αποτελεί διαχρονική προσπάθεια του Φορέα, για ένα ενδημικό είδος της Παμβώτιδας, που κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Όπως εξήγησε η συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης Κατερ. Χιωτέλη, οι δράσεις αυτές θα προσφέρουν επιπλέον γνώση και θα επικαιροποιήσουν στοιχεία που υπάρχουν από το απώτερο και το πρόσφατο παρελθόν για τους ιχθυοπληθυσμούς της Παμβώτιδας.
Υπενθύμισε μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι οι εμπλουτισμοί στην Παμβώτιδα απαγορεύονται για τα ξενικά είδη, παρόλα αυτά όπως δυστυχώς διαπιστώνεται, γίνονται ακόμη και σήμερα, χωρίς τη νόμιμη αδειοδότηση και το κυριότερο με την εισαγωγή ξενικών ειδών που προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημία στους ιχθυοπληθυσμούς.
Ο Φορέας Παμβώτιδας αποσκοπεί με το πρώτο υποέργο που αναφέρεται στην τσίμα, να διερευνήσει την ύπαρξη του είδους στη λίμνη, αλλά και σε πιθανούς βιότοπους της γύρω περιοχής. Ακόμη, να εκτιμήσει την κατάσταση των πληθυσμών του είδους, να διερευνήσει τους κινδύνους που το απειλούν και να εφαρμόσει μέτρα ενίσχυσης του είδους σε κατάλληλα ενδιαιτήματα, 
Αναφορικά με την δεύτερη παράμετρο του ίδιου υποέργου, ο Φορέας διερευνά επιλεγμένες βιοτικές παραμέτρους του οικοσυστήματος της λίμνης, την ταυτοποίηση των αιτιών αύξησης των φυτοπλαγκτονικών οργανισμών και ιδιαίτερα των κυανοβακτηρίων, τον καθορισμό και την υλοποίηση μέτρων διαχείρισης των ιχθυοπληθυσμών και τέλος την εφαρμογή δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. 
Οι δράσεις
Σε ένα δεύτερο επίπεδο προτείνονται δράσεις για τις υποδομές του Φορέα στο Νησί και στο Πάρκο Ερμηνείας.
Οι δράσεις αυτές αφορούν:
Στη δημιουργία δίγλωσσης ιστοσελίδας, στην προμήθεια σύγχρονων συσκευών αυτοματοποιημένης ακουστικής ξενάγησης στο Κέντρο Πληροφόρησης, στην ανάπτυξη και εφαρμογή ηλεκτρονικού παιχνιδιού, και στη δημιουργία εφαρμογής DVD.
ele.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Μέτρα ενίσχυσης για την τσίμα στη λίμνη
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 713064324302642741
item