Γιάννενα: «Μέτωπο» Περιφέρειας – Δήμου για το μεγάλο δακτύλιο Γιάννενα: «Μέτωπο» Περιφέρειας – Δήμου για το μεγάλο δακτύλιο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: «Μέτωπο» Περιφέρειας – Δήμου για το μεγάλο δακτύλιο

Γιάννενα: «Μέτωπο» Περιφέρειας – Δήμου για το μεγάλο δακτύλιο
Έναν ισχυρό σύμμαχο στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη Ηπείρου βρίσκει ο Δήμος Ιωαννιτών για την πίεση που απομένει να ασκηθεί, προκειμένου να αλλάξει η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος για την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων του μεγάλου δακτυλίου της πόλης των Ιωαννίνων.
Στη διάρκεια σύσκεψης το πρωί της Τετάρτης, στην Περιφέρεια Ηπείρου, εξετάστηκε το πρόβλημα που έχει προκύψει με την κατασκευή του μεγάλου δακτυλίου της πόλης των Ιωαννίνων, μετά και τη σχετική γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη. 
Τονίζεται εδώ πως η Περιφέρεια Ηπείρου, μέσω του ΕΣΠΑ είναι εκείνη που θα χρηματοδοτήσει το έργο, και είναι γνωστές οι διαβουλεύσεις για την επάρκεια της χρηματοδότησης δύο μεγάλων οδικών αξόνων μέσα στο Λεκανοπέδιο, όταν χρειάστηκε να κάνει πίσω η Περιφέρεια και να ανακοινώσει πως θα βρει χρηματοδότηση και για τη λεωφόρο Νιάρχου και για το δρόμο Βογιάννου Πανηπειρωτικό (Μεγάλος Δακτύλιος). 
Όπως τόνισε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και ως προϊστάμενου της Διαχειριστικής Αρχής, τον ενδιαφέρει η ομαλή πορεία του προγράμματος 2014-2020, στο οποίο το έργο (του μεγάλου δακτυλίου) είναι ένα από τα βασικά που υπάρχουν στον τομέα των Υποδομών.
«Όταν μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι εγκεκριμένη, όπως είναι της οδού Βογιάννου, της οδού Μεσαρέ, όταν δεν υπάρχει καμία ακύρωση από το ΣτΕ, τότε αυτός είναι νόμος του κράτους και δεν μπορεί κανείς, είτε υπουργός, είτε οποιοσδήποτε άλλος, να πει ότι αυτές είναι υπό αμφισβήτηση. Όποιος τις αμφισβητεί, κάνει προσφυγή στο ΣτΕ και αναμένει το αποτέλεσμα» σημείωσε.
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης μίλησε για άστοχες ενέργειες εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Συνηγόρου του Πολίτη, που δε σέβεται τη νομιμότητα με την ανακοίνωση που εξέδωσε. Μάλιστα έκανε γνωστό πως είχε επικοινωνία με το Συνήγορο του Πολίτη στον οποίο εξέθεσε τις απόψεις του.
Αναφερόμενος στη λειτουργικότητα του μεγάλου δακτυλίου, ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι «αν μη τι άλλο, (αυτός ο δρόμος) θα πάρει το βάρος από άλλους εσωτερικούς δρόμους της περιοχής μας».
Ψάχνει στηρίξεις ο Δήμαρχος
Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών που τις τελευταίες μέρες, έχει αποδυθεί μαζί με στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, σε έναν προσωπικό αγώνα να σωθεί το έργο, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη στήριξη του Περιφερειάρχη. «Είμαστε δύο φορείς που πραγματικά ζούμε εδώ, αγαπάμε τον τόπο και ό,τι σχεδιάζουμε και υλοποιούμε είναι για το καλό του τόπου» σημείωσε χαρακτηριστικά. 
Τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεσμεύσεις. «Εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουμε για να μπορέσουμε να σώσουμε το έργο αυτό, να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα τόσο σημαντικό έργο για τον τόπο» είπε.
Πρόσθεσε πως σήμερα το έργο βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Για να υποστηρίξει εκ νέου την τεχνική άποψη των υπερασπιστών του δρόμου, τόνισε πως «καταρχήν ο δρόμος αυτός είναι ένας δρόμος ο οποίος αποφορτίζει τη μοναδική είσοδο της πόλης, η οποία είναι η λεωφόρος Δωδώνης και στη συνέχεια δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουν το συγκεκριμένο σημείο της παραλίμνιας περιοχής μέσω των δρόμων Κενάν Μεσαρέ και Βογιάννου. Είναι ξεκάθαρο σχεδιαστικά, μπορεί να το αντιληφθεί ο κάθε πολίτης, ότι με το συγκεκριμένο σχεδιασμό οι δρόμοι αυτοί αποφορτίζονται».
Αναμένοντας και την απόφαση του ΤΕΕ που είναι υπερασπιστική για τις θέσεις της δημοτικής αρχής, επανέλαβε πως και τεχνικά, η μελέτη έχει επιλύσει και έχει προχωρήσει την διαδικασία των αδειοδοτήσεων ορθώς μέχρι τώρα. Άρα επανέλαβε, ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για να υλοποιηθεί ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής και ανάπτυξης για τον τόπο.
«Το να απασχολούμαστε εμμονικά, αποσπασματικά με ένα μόνο δρόμο της πόλης θεωρώ ότι επιστημονικά είναι λάθος. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα έργο που είναι ανεξάρτητο επιστημονικά από τους άλλους δύο δρόμους, τη Βογιάννου και την Κενάν Μεσαρέ. 
Η περιβαλλοντική αδειοδότησή του είναι ανεξάρτητη. Και στη συνέχεια εξετάζοντας μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας τη γενική λειτουργία της κυκλοφορίας της πόλης, εάν και εφόσον προκύψουν ανάγκες να διορθωθούν κάποια πράγματα στην Κενάν Μεσαρέ και πιθανά και σε άλλους δρόμους της πόλης θα το δούμε και θα το υλοποιήσουμε» κατέληξε.
πηγή: pbnews.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: «Μέτωπο» Περιφέρειας – Δήμου για το μεγάλο δακτύλιο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7796306953660608788
Σχόλια
item