Ήπειρος: Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΡΟΣΙΤΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ! Ήπειρος: Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΡΟΣΙΤΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΡΟΣΙΤΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

Ήπειρος: Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΡΟΣΙΤΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

Μπορεί κανείς να διαμείνει με μικρό κόστος στα γραφικά ορεινά χωριά της και μέσα σε λίγη ώρα να φτάσει στις πεντακάθαρες παραλίες της...

«Υπό την σκιά» της πρόσφατης τραγωδίας στην Αττική ο φετινός εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου με την συμμετοχή εκατοντάδων αποδήμων Ηπειρωτών.

Άρχισε να... φουντώνει για τα καλά το κύμα των αδειούχων, ενόψει και της μεγάλης γιορτής του Δεκαπενταύγουστου, του «Πάσχα του καλοκαιριού»
Τόσο τα παράλια της Ηπείρου, όσο και τα χωριά υποδέχονται αυτές τις μέρες την πλειοψηφία των επισκεπτών σ’ ένα όμως διαφορετικό καλοκαίρι από τ’ άλλα, αφού η χώρα βιώνει εδώ και λίγες μέρες ένα βαρύτατο εθνικό πένθος. 
Οι φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστο ούτε και τον πιο σκληρό άνθρωπο, με αποτέλεσμα το τραγικό αυτό συμβάν να δίνει άλλο χαρακτήρα στις διάφορες εκδηλώσεις που προγραμματίζονται σε πόλεις και χωριά.
Προσιτή η περιοχή μας!
Ωστόσο φέτος η Ήπειρος «εξαργυρώνει» ακόμη περισσότερο την άρση της οδικής απομόνωσης των προηγούμενων χρόνων και αποτελεί έναν προσιτό προορισμό (απ’ όλες τις απόψεις) για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες. 
Οι αφίξεις δια ξηράς, θαλάσσης και αέρος είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές, με τα παράλια της Ηπείρου, να έχουν κατακλυστεί αυτή την περίοδο από παραθεριστές και τους επαγγελματίες του τουρισμού να... έχουν βάλει τις μηχανές στο «φουλ», προκειμένου να παρέχουν υψηλές υπηρεσίες και σε κόστος, ανάλογο της οικονομικής κατάστασης της χώρας. 
Η περιοχή μας λοιπόν προσφέρει διακοπές για όλα τα βαλάντια, αφού υπάρχει η δυνατότητα επιλογής, κάτι που δεν συμβαίνει σ’αυτό το βαθμό στα δημοφιλή νησιά, κυρίως του Αιγαίου. 
Βέβαια οι περισσότεροι Ηπειρώτες κι όσοι δεν έχουν εξοχικά σε Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα, επιλέγουν και φέτος τις μονοήμερες αποδράσεις, μια λύση στην οποία πλέον στρέφονται όλο και πιο πολλοί, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τα Γιάννενα σε λιγότερο από μια ώρα μπορεί να βρεθεί σε πεντακάθαρες παραλίες, με όλα τα... κομφόρ!
Φτάνουν και οι απόδημοι!
Βέβαια, παραδοσιακά ο Αύγουστος είναι ο μήνας που την... τιμητική τους έχουν τα χωριά, που έστω και για λίγες μέρες ξαναζωντανεύουν για να υποδεχθούν τους εκατοντάδες απόδημους, οι οποίοι φτάνουν στις πατρογονικές τους εστίες για να γιορτάσουν τον Δεκαπενταύγουστο. 
Οι εκδηλώσεις που έχουν ετοιμάσει οι Δήμοι, σε συνεργασία με Πολιτιστικούς Συλλόγους, Αδελφότητες και άλλες Οργανώσεις πλούσιες και φέτος, με τα χωριανικά τραπέζια σε όλα σχεδόν τα χωριά (ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα) να λαμβάνουν τον χαρακτήρα ανταμώματος. 
Εκεί δίνεται η ευκαιρία στους απόδημους που δεν μπορούν να επισκέπτονται συχνά τον τόπο καταγωγής τους να συναντηθούν με συγγενείς και φίλους, να θυμηθούν τα παλιά, να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά, αλλά κυρίως να δώσουν χαρά στους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους που βλέπουν ν’ ανοίγουν σπίτια και καφενεία, να υπάρχει κινητικότητα στις πλατείες και να γεμίζουν εκκλησίες και παιδικές χαρές.
Διάφορες εκδηλώσεις
Οι εκδηλώσεις όμως δεν περιορίζονται στα τραπέζια ή τα παραδοσιακά πανηγύρια. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται και διάφορες άλλες, που δίνουν ξεχωριστή νότα στην διαμονή των επισκεπτών και στην καθημερινότητα των κατοίκων. 
Τέτοιες ενδεικτικά είναι εκδηλώσεις που κρατούν ζωντανή την παράδοση (όπως το Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στα Κτίσματα), άλλες με κοινωνικό χαρακτήρα (όπως η συναυλία του Δημήτρη Υφαντή την Πέμπτη, 9 Αυγούστου στη Λίμνη Ζαραβίνα, όπου ο καθένας μπορεί να προσφέρει τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο και συσσίτιο του Δήμου Πωγωνίου), ενδιαφέρουσες ημερίδες (όπως για τα Γεφύρια Ζαγορίου στους Μηλιωτάδες την ερχόμενη Κυριακή, 12 Αυγούστου ή για το μέλλον του Πωγωνίου την ίδια μέρα στη Μερόπη), αλλά και εκδηλώσεις μνήμης, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικούς αγώνες κ.α..
proinoslogos.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΡΟΣΙΤΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 5897017252983265151
Σχόλια
item