Γιάννενα: Μπαίνει μπροστά κατά της… αδικίας Γιάννενα: Μπαίνει μπροστά κατά της… αδικίας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Μπαίνει μπροστά κατά της… αδικίας

Γιάννενα: Μπαίνει μπροστά κατά της… αδικίας

«Φτωχό» χαρακτηρίζει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων τον σχεδιασμό για το φυσικό αέριο στην Ήπειρο, με τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να επιχειρεί να κινητοποιήσει τους φορείς σε μια διεκδικητική κατεύθυνση.

Αφορμή για την επαναφορά του θέματος στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αποτέλεσε η εν εξελίξει διαβούλευση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύου διανομής της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. για την περίοδο 2018-2022, που περιλαμβάνει και την Ήπειρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Ιωαννίνων είχε προαναγγείλει πρωτοβουλία συντονισμού μιας ευρείας πανηπειρωτικής συνάντησης, με στόχο να καθοριστούν τα βήματα, ώστε να μη χαθεί μια ακόμη ευκαιρία για την περιοχή μας, ωστόσο, στη νέα παρέμβασή του, ο κ. Μπέγκας προτίμησε να αφήσει τις πρωτοβουλίες είτε στην περιφέρεια Ηπείρου είτε στους τοπικούς βουλευτές, λέγοντας πως δεοντολογικά ο δήμος δεν μπορεί να κινήσει τη διαδικασία.
Επί της ουσίας, ο δήμος Ιωαννιτών χαρακτηρίζει κατ’ αρχήν θετική την προώθηση των διαδικασιών, ωστόσο διατυπώνει μια σειρά από επισημάνσεις, ανησυχίες, αλλά και προτάσεις για το πως τα Γιάννενα και η Ήπειρος θα συνδεθούν με το φυσικό αέριο μέσα από έναν ρεαλιστικό σχεδιασμό. Θέσεις, οι οποίες κατατέθηκαν ήδη στη δημόσια διαβούλευση, με στόχο να ληφθούν υπόψη και να ενσωματωθούν στα επόμενα βήματα του στρατηγικού σχεδιασμού, αλλά κρίθηκε σκόπιμο να διατυπωθούν και δημόσια, όχι μόνο προς ενημέρωση των πολιτών, αλλά και προς ενεργοποίηση των φορέων.
Σε χθεσινές του δηλώσεις, έχοντας στο πλευρό του και τον ειδικό συνεργάτη του σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας Γιώργο Αντωνίου, ο Θ. Μπέγκας, τόνισε ότι για τον δήμο Ιωαννιτών αποτελεί θετική συγκυρία το γεγονός πως η διαβούλευση για την ανάπτυξη δικτύου διανομής φυσικού αερίου συμπίπτει χρονικά με την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ενέργειας του δήμου, όπου εξετάζονται οι δράσεις για τη μείωση του δημοτικού ενεργειακού αποτυπώματος με ορίζοντα το 2030 και το 2050.
Ωστόσο, έσπευσε να επισημάνει τους προβληματισμούς του για τον τρόπο με τον οποίο προχωρά ο σχεδιασμός. «Σε αυτό το πλαίσιο, η εν λόγω διαβούλευση είναι κρίσιμη αφού διαπραγματεύεται, πέρα από τεχνικά ζητήματα του δικτύου και κορυφαία θέματα όπως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η ενεργειακή ανεξαρτησία και η γεωπολιτική σταθερότητα.
Ωστόσο, επιτρέψετε μου να τονίσω, ότι ο χρόνος της διαβούλευσης ήταν ελάχιστος, ενώ και τα δεδομένα πάνω στα οποία κληθήκαμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας ήταν ελλιπή.
Όπως και να έχει πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι ο δήμος Ιωαννιτών τάσσεται θετικά προς την απόφαση της ΔΕΔΑ να αναπτύξει το δίκτυο διανομής Φυσικού Αερίου στην περιφέρεια Ηπείρου», υπογράμμισε, αναφερόμενος και στα οφέλη που θα προκύψουν τόσο για το περιβάλλον, αλλά και για την τοπική οικονομία και τα νοικοκυριά, «τα οποία, κατά μέσο όρο, δαπανούν κάθε χρόνο για θέρμανση περισσότερα από 2.000 ευρώ». 
ΑΣΑΦΗ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Η πρώτη βασική ανασφάλεια, που εξέφρασε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, έχει σχέση με την ασάφεια ως προς τη διασφάλιση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Όπως ανέφερε, το κείμενο της διαβούλευσης είναι αρκετά αόριστο και αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα, φανερώνοντας πως η χρηματοδότηση δεν είναι εξασφαλισμένη.
Για τον λόγο αυτό, ο δήμος, στην παρέμβασή του, ζήτησε να καθοριστεί επακριβώς ο τρόπος χρηματοδότησης από αποδεικτικά μέσα ύπαρξης κεφαλαίων, ώστε να εξαλειφθούν οι υπόνοιες περί μη εξασφαλισμένης χρηματοδότησης.
Παράλληλα ζητά να γίνει γνωστή η μελέτη, που συνοδεύει τον σχεδιασμό των υποδομών και του δικτύου. «Αν δεν έχουμε εικόνα, δε θα ξέρουμε πώς προχωράμε», σημείωσε, προσθέτοντας πως η γνώση του σχεδιασμού θα δώσει τη δυνατότητα και στον δήμο να βοηθήσει ακόμη και με την παραχώρηση εκτάσεων.
Στη θέση του δήμου στη δημόσια διαβούλευση επισημαίνεται, ακόμη, πως τα δεδομένα για την αναμενόμενη ζήτηση, το κόστος των απαιτούμενων υποδομών και η αναμενόμενη κατανάλωση φυσικού αερίου ανά κατηγορία καταναλωτή δεν απαιτούνται μόνο για την χρηματοοικονομική ανάλυση της επένδυσης, αλλά και για να εξασφαλίσουμε πρωταρχικά ότι το απομακρυσμένο δίκτυο, όπως αυτό της Ηπείρου, δε θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο και, δευτερευόντως, ότι οι τιμές του φυσικού αερίου δε θα είναι υψηλότερες για τους κατοίκους των περιοχών αυτών σε σχέση με τους συνδεδεμένους καταναλωτές. 
ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Ο δήμος Ιωαννιτών αναγνωρίζει πως η έλλειψη υποδομών και κατασκευασμένου δικτύου φυσικού αερίου στην περιφέρεια Ηπείρου, όπως και η μεγάλη απόσταση από το κοντινότερο δίκτυο μεταφοράς, αυξάνουν το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων. Επιπλέον, αναγνωρίζει πως λόγω της τοπολογίας και της μορφολογίας της περιοχής, τα έργα υποδομής πρέπει να σχεδιαστούν με μεγάλη ακρίβεια, ώστε να αποφευχθούν οι σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το σύνολο των επενδύσεων και των χρονοπρογραμματισμό τους, ο κ. Μπέγκας δήλωσε την έκπληξη και τη δυσαρέσκειά του για το ότι στο υπό διαβούλευση σχέδιο η περιφέρεια Ηπείρου βρίσκεται με διαφορά στις τελευταίες θέσεις τόσο στον αριθμό συνδέσεων όσο και στο κόστος επένδυσης, με ελάχιστη διαφορά από τις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας μας. «Φαίνεται πως το μέγεθος των εγκαταστάσεων είναι πολύ μικρό. Θεωρώ ότι η Ήπειρος αδικείται», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στάθηκε, επίσης, στο γεγονός πως δεν υπάρχει πρόβλεψη το δίκτυο να μπορέσει να τροφοδοτήσει βιομηχανικές εγκαταστάσεις. «Με λύπη παρατηρούμε, πως ενώ στην περιφέρεια και πλησίον του δήμου Ιωαννιτών φιλοξενούνται ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, με τεράστιες ενεργειακές ανάγκες (πτηνοτροφικές και τυροκομικές επιχειρήσεις, εμφιαλωτήρια νερού κ.τλ.) δεν υπάρχει πρόβλεψη για συνδέσεις βιομηχανικών χρηστών», σημείωσε. 
ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ
Καταλήγοντας, ο κ. Μπέγκας, απηύθυνε, για μια ακόμη φορά, δημόσια έκκληση σε όλους τους φορείς της Ηπείρου να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την περιοχή.
«Επιτέλους, για τόσο μεγάλα ζητήματα πρέπει να συνεργαζόμαστε. Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή, που όλοι οι φορείς πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες, να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Δεν επιτρέπεται στον ενεργειακό σχεδιασμό να μην έχει η Ήπειρος- μια απ’ τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης- σημαντικό μερίδιο στην επένδυση για την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου», ανέφερε.
agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Μπαίνει μπροστά κατά της… αδικίας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 759487126050626320
Σχόλια
item