Θεσπρωτία: Πανηγύρια και απόδημοι ξαναζωντάνεψαν για λίγο τα χωριά της Θεσπρωτίας Θεσπρωτία: Πανηγύρια και απόδημοι ξαναζωντάνεψαν για λίγο τα χωριά της Θεσπρωτίας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: Πανηγύρια και απόδημοι ξαναζωντάνεψαν για λίγο τα χωριά της Θεσπρωτίας

Θεσπρωτία: Πανηγύρια και απόδημοι ξαναζωντάνεψαν για λίγο τα χωριά της Θεσπρωτίας
Τα πολλά πανηγύρια του Δεκπενταυγούστου και οι απόδημοι, που επέστρεψαν, ξαναζωντάνεψαν για λίγες ημέρες τα χωριά της Θεσπρωτίας. 

Είναι γεγονός ότι όλα σχεδόν τα πανηγύρια είχαν κόσμο, πράγμα, που δείχνει πως οι ξενιτεμένοι συμμετείχαν μαζικά σε αυτά. Ο αριθμός των απόδημων που επέστρεψαν για διακοπές στα χωριά τους, μπορεί να χαρακτηριστεί μεγάλος. 

Σίγουρα η παραμονή τους ήταν περιορισμένη, αφού διήρκεσε μόνο μία ή δύο εβδομάδες. Πάντως συναντήθηκαν στα χωριά τους με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, συγγενείς και φίλους, περνώντας όμορφα υπό τους ήχους του παραδοσιακού δημοτικού μας τραγουδιού, στα πανηγύρια, που έγιναν σε αφθονία στα χωριά της περιοχής. 

Ο Δεκαπενταύγουστος ανέκαθεν αποτελούσε την καλύτερη ευκαιρία για να αποκτούν τα εγκαταλελειμμένα χωριά ζωή. Στις γειτονιές και στις πλατείες οι παιδικές φωνές έδιναν στίγμα ότι τα χωριά δεν
"πέθαναν" εντελώς.  

Οι ντόπιοι περίμεναν πως και πώς να έρθουν αυτές οι μέρες, αφού είχαν την ευκαιρία να δουν τα παιδιά τους, που ζουν και εργάζονται μακριά.  

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί, όχι μόνο δεν εμποδίζει τους ετεροδημότες να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη, αντίθετα, τους οδηγεί εδώ. 

Κι αυτό γιατί στην επαρχία η ζωή είναι σίγουρα πιο οικονομική και επιπλέον, επιστρέφοντας στο κλεινόν άστυ, οι επισκέπτες θα πάρουν μαζί τους και κάποιες προμήθειες από τα χωριά τους, αφού εκεί θα βρουν καθαρά και υγιεινά κρέατα, ντόπιο κρασί και λάδι, λαχανικά και ότι άλλο καλό έχει κάθε νοικοκυρά στο σπίτι της.
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Πανηγύρια και απόδημοι ξαναζωντάνεψαν για λίγο τα χωριά της Θεσπρωτίας
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 4540532267361308660
Σχόλια
item