Πρέβεζα: Στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό των αγριόχοιρων στην Π.Ε. Πρέβεζας Πρέβεζα: Στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό των αγριόχοιρων στην Π.Ε. Πρέβεζας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: Στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό των αγριόχοιρων στην Π.Ε. Πρέβεζας

Πρέβεζα: Στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό των αγριόχοιρων στην Π.Ε. Πρέβεζας
Πρόβλημα και στις καλλιέργειες της Ηπείρου προκαλεί τα τελευταία χρόνια η αύξηση του αριθμού των αγριόχοιρων οι οποίοι προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες αλλά και ελαιόδιχτα. 

Οι αγριόχοιροι έχουν «κατέβει» στην πεδιάδα του Φαναρίου, στην Πάργα ενώ έχουν απλωθεί και στο ορεινό όγκο της Περιφερειακής Ενότητας. 

Η απόφαση του αν.Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου για την λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αύξηση του αριθμού των θηρεύσιμων ζώων και την δυνατότητα σύστασης ομάδων κυνηγών οι οποίες θα κυνηγούν αγριογούρουνα ακόμη και εκτός κυνηγετικής περιόδου, ενώ το συλλεγόμενο κρέας θα αποδίδεται δωρεάν σε κοινωνικά παντοπωλεία και σε ιδρύματα της περιοχής. 

Η απόφαση Φάμελλου θεωρείτο επιβεβλημένη, μετά τις αλλεπάλληλες ζημιές, που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια προβλήματα και αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες στον ΕΛΓΑ, καθώς καλύπτεται η ζημιά καλλιεργειών, μόνο εφόσον είναι σε περιοχή Νατούρα.

Ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Νίκος Παπαγρηγορίου ωστόσο θέτει και ένα ακόμη ζήτημα το οποίο αφορά την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των μυοκαστόρων στον Αμβρακικό, στον Αχέροντα και σε άλλους υδροβιότοπους της περιοχής. 

Ο μυοκάστορας θεωρείται ότι είναι επιβλαβές είδος και για την οικονομία καθώς τρέφεται με αγροτικές καλλιέργειες, προκαλώντας ζημιές στις σοδειές. Επίσης, με τα λαγούμια που ανοίγει κοντά σε αρδευτικά συστήματα, αποστραγγιστικά έργα και αναχώματα ποταμών και λιμνών προκαλεί αστάθεια στο έδαφος.

Πηγή : Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό των αγριόχοιρων στην Π.Ε. Πρέβεζας
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 568986669990812030
Σχόλια
item