Γιάννενα: Το αρχαίο θέατρο μπήκε ξανά στον χάρτη των εκδηλώσεων Γιάννενα: Το αρχαίο θέατρο μπήκε ξανά στον χάρτη των εκδηλώσεων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Το αρχαίο θέατρο μπήκε ξανά στον χάρτη των εκδηλώσεων

Γιάννενα: Το αρχαίο θέατρο μπήκε ξανά στον χάρτη των εκδηλώσεων

Τη θέση του ως αναπόσπαστο κομμάτι στον χάρτη των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην περιοχή ανακτά πλέον το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και είναι χαρακτηριστικό ότι το φετινό καλοκαίρι πραγματοποιούνται έξι θεατρικές παραστάσεις και δύο μουσικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο των δύο φεστιβάλ που διοργανώνουν το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων και ο δήμος Δωδώνης.

Ήδη το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης έχει φιλοξενήσει το φετινό καλοκαίρι τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη και τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου, χθες το βράδυ ήταν προγραμματισμένη η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη και ακολουθούν η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή αύριο Κυριακή, η θεατρική παραγωγή «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου στις 12 Αυγούστου, ο «Ορέστης» του Ευριπίδη στις 22 Αυγούστου, η μουσική παράσταση «Κάθε νύχτα είναι μόνο μια σελίδα» με τους Νένα Βενετσάνου και Νότη Μαυρουδή στις 26 Αυγούστου και τα «Πορτρέτα Γυναικών» του Θοδωρή Λεμπέση από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στις 8 Σεπτεμβρίου.

Τόσο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων όσο και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δίνουν πλέον με σχετική ευκολία την άδεια χρήσης του αρχαίου θεάτρου, κάτι που οφείλεται τόσο στο ότι έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης των κερκίδων, αλλά και γιατί διαπιστώνεται πως το κοινό, σε όσες παραστάσεις έγιναν τα τελευταία χρόνια, σέβεται τον χώρο.
«Ο βασικός στόχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων είναι να υπάρχει η άμεση επικοινωνία των επισκεπτών με τους αρχαιολογικούς χώρους. Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία με όλα τα στελέχη της Εφορείας, μπορούμε φέτος να κάνουμε εκδηλώσεις, που πολλαπλασιάζονται με το πέρασμα του χρόνου και ταυτόχρονα δίνεται ένα σημείο αναφοράς στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ηπείρου. 
Η αγάπη του κοινού και ο σεβασμός, που διακρίνεται στις εκδηλώσεις του αρχαιολογικού χώρου, μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους και μας ενθαρρύνει να τις αυξάνουμε περισσότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κώστας Σουέρεφ, ο οποίος ευχαρίστησε τους δήμους Δωδώνης και Ιωαννιτών, που με τη συνεργασία τους οι εκδηλώσεις γίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με όλους τους όρους και με όλο τον σεβασμό προς τις δυσκολίες που έχει το αρχαίο θέατρο.
Σημαντικός παράγοντας είναι και το ότι η χρήση του αρχαίου θεάτρου για τις παραστάσεις δεν εμποδίζει τις εργασίες. 
«Οι εργασίες δε σταματούν ποτέ και πρέπει να είμαστε πάντα εφ όπλου λόγχη, γιατί η συντήρηση και η αναστήλωση είναι μια ανάγκη καθημερινή., Τις ημέρες των εκδηλώσεων περιορίζονται οι εργασίες, αλλά δε σταματούν», ανέφερε ο κ. Σουέρεφ.
Η αισιοδοξία για περισσότερες εκδηλώσεις τα επόμενα χρόνια πηγάζει και από τη γενικότερη πορεία των εργασιών, καθώς, με την τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί, οι ρυθμοί είναι πιο γρήγοροι, ενώ και οι εγκρίσεις των μελετών είναι άμεσες. 
Οι δυσκολίες, βέβαια, δε λείπουν, καθώς, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σουέρεφ, «Ο λίθος είναι ένα δύσκολο υλικό και ειδικά ο ασβεστόλιθος της Δωδώνης με τα γνωστά του προβλήματα, δαμάζεται έως ένα θηρίο κάθε μέρα».
agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Το αρχαίο θέατρο μπήκε ξανά στον χάρτη των εκδηλώσεων
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6912564182858043763
Σχόλια
item