Άρτα: ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

Άρτα: ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ
Οκτώ χρόνια οικονομικής ανασφάλειας βιώνει η Ελλάδα, αλλά το αγροτικό real estate φαίνεται πως αντιστέκεται...

Μεγάλη έρευνα του ΑγροΤύπου αποδεικνύει, πως ακόμα και στις ημέρες μας, δύσκολα δεν βρίσκει αγοραστή, οποιοδήποτε καλό κομμάτι παραγωγικής έκτασης, βγαίνει σε διαδικασία πώλησης. Το φαινόμενο αυτό έχει δυο αποτελέσματα. 

Πρώτον, οι τιμές πώλησης λόγω της ζήτησης, στις περισσότερες των περιπτώσεων, είτε να διατηρούνται σε επίπεδα προ κρίσης (2008), είτε να αυξάνουν, με πιο απτό παράδειγμα αυτό των ελαιώνων, που λόγω των καλών εμπορικών τιμών της επιτραπέζιας ελιάς (κυρίως Καλαμών), αλλά και της ικανοποιητικής πορείας της τιμής του ελαιολάδου τα τελευταία πέντε έτη, έχουν καταστεί περιζήτητοι. 

Δεύτερον, οι νέοι σε ηλικία αγρότες, να μη μπορούν να βρουν εύκολα γη για ενοικίαση ή αγορά, όπως συμβαίνει άλλωστε σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν συντομία,σύμφωνα με στοιχεία του μεγαλύτερου δικτύου μεσιτικών γραφείων στην Ελλάδα, του e-realestates, αλλά και το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, προκύπτει ότι οι υψηλότερες τιμές, όσον αφορά στους ελαιώνες παρατηρούνται στην Πελοπόννησο, την Κρήτη και την Μακεδονία, φθάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 7.000 ευρώ ανά στρέμμα, όταν πρόκειται για οργανωμένες εκμεταλλεύσεις. Στην Κρήτη οι καλοί αμπελώνες πωλούνται ακόμα και 5.000 ευρώ το στρέμμα.

Στην Άρτα, οπως εξήγησε στον ΑγρόΤυπο ο κ. Νίκος Γκίζας, πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού, «δεν γίνονται πολλές αγοραπωλησίες. Κυρίως, αγοράζουν όσοι κατέχουν ήδη μεγάλα κομμάτια γης κι έχουν οικονομική ευχέρεια, ετερο-επαγελματίες ή μη».
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 6874266179776264997
item