Γάννενα: Όλα της αποκομιδής… δύσκολα για τους μικρούς δήμους

Γάννενα: Όλα της αποκομιδής… δύσκολα για τους μικρούς δήμους
Αντιμέτωποι περισσότερο με τον τύπο και λιγότερο με την ουσία της δαιδαλώδους ελληνικής νομοθεσίας για την διαχείριση των απορριμμάτων και την αποκομιδή βρέθηκαν ήδη τρεις περιφερειακοί δήμοι των Ιωαννίνων.
Οι δήμοι Ζαγορίου, Μετσόβου και Δωδώνης ενημερώθηκαν σταδιακά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, ότι οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων που αφορούν την έγκριση της διαδικασίας ανάθεσης της αποκομιδής σε ιδιώτη, κρίνονται άκυρες.
Ο λόγος είναι η νομοθεσία του 2017 με το υπουργείο Εσωτερικών να δίνει τη δυνατότητα στο σύνολο των δήμων της χώρας να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα για την κάλυψη των απαραίτητων θέσεων εργασίας στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων, μέσω προσλήψεων.
Οι μικροί, περιφερειακοί δήμοι των Ιωαννίνων και ευρύτερα που εδώ και χρόνια υλοποιούν την αποκομιδή με την ανάθεση έργου σε ιδιώτες ανταποκρίθηκαν από ελάχιστα έως καθόλου με τον δήμο Ζαγορίου να προσλαμβάνει τρεις εργάτες και άλλους να μην υποβάλλουν κανένα σχετικό αίτημα.
Έτσι, όταν οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων έφτασαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να εγκριθούν, απορρίφθηκαν με το σκεπτικό των αποφάσεων να επισημαίνουν ότι θα μπορούσαν να έχουν ζητήσει μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα, καθώς επίσης και την ενίσχυση με απορριμματοφόρα.
Από την άλλη, οι δήμοι επισημαίνουν στην αιτιολόγηση των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων η οποία ζητήθηκε στην πορεία, ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία για τη στελέχωση μίας νέας υπηρεσίας, αφού θα πρέπει να αλλάξουν τα οργανογράμματα, ενώ προκύπτει θέμα και με την προμήθεια απορριμματοφόρων.
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Ζαγορίου Β. Σπύρου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μπορεί να παραπέμπει στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», σε αυτό όμως προβλέπεται μόνον η προμήθεια μηχανημάτων έργων με ρητή εξαίρεση των απορριμματοφόρων.
Ο ίδιος έκανε λόγο για ζήτημα ερμηνείας του νόμου, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά σε κεντρικό επίπεδο από το υπουργείο.
Και ο δήμος Ζαγορίου αλλά και οι άλλοι δύο, Δωδώνης και Μετσόβου άσκησαν τις προβλεπόμενες προσφυγές και έλαβαν προσωρινές διαταγές ώστε η διαδικασία της αποκομιδής να συνεχίσει να γίνεται μέχρι την οριστική απόφαση, από ιδιώτες.
Όπως αναφέρει και ανακοίνωση του Δήμου Ζαγορίιου, μεταξύ άλλων: 
«Ο Δήμος Ζαγορίου δεν διαθέτει τον αναγκαίο εξοπλισμό και το προσωπικό για να κάνει με ίδια μέσα την αποκομιδή στα δεκάδες χωριά και σε μια τεράστια έκταση. Από τις  7 εκκρεμείς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα μόνο οι 3 αφορούν, προσωπικό καθαριότητας (2 θέσεις) και εργάτες  καθαριότητας (1 θέση) και δεν ζητήθηκαν περισσότερες δεδομένου ότι δεν υπάρχει ο εξοπλισμός για να γίνει από το Δήμο η αποκομιδή».
 «Ο Δήμος Ζαγορίου ως τουριστικός δεν μπορεί να μείνει χωρίς αποκομιδή και θα επιμείνει στη συνέχιση της διαδικασίας ανάθεσης σε ιδιώτη με διαγωνισμό, όπως γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, μη διαθέτοντας τον αναγκαίο εξοπλισμό και το προσωπικό για να ανταποκριθεί με ίδια μέσα», τόνισε ο Δήμαρχος και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα αφορά πολλούς δήμους, στο Νομό Ιωαννίνων και στη χώρα και απαιτείται η παρέμβαση της ΚΕΔΕ στο Υπουργείο Εσωτερικών για να βρεθεί συνολική λύση.
Περιμένει τις προσλήψεις 
ο Δήμος Ιωαννιτών
Ακόμη όμως και ο μεγαλύτερος δήμος της Ηπείρου και σίγουρα ο μεγαλύτερος παραγωγός απορριμμάτων, ο Δήμος Ιωαννιτών αναθέτει τα τελευταία χρόνια σε ιδιώτες την αποκομιδή απορριμμάτων σε δημοτικές ενότητες.
Ο δήμος Ιωαννιτών όμως έχει αιτηθεί και το αίτημα έχει εγκριθεί για την πρόσληψη 47 υπαλλήλων για τον τομέα καθαριότητας, όμως εκκρεμούν οι οριστικοί πίνακες για τους 22 από τους 47.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία μόλις αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες, ο Δήμος Ιωαννιτών υποχρεούνται να διενεργεί μόνος του την αποκομιδή των απορριμμάτων στο σύνολο των Δ.Ε του Δήμου, διακόπτοντας τη σύμβαση με τους ιδιώτες.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ele.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γάννενα: Όλα της αποκομιδής… δύσκολα για τους μικρούς δήμους
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3803291606618332910
item