Θεσπρωτία: Άνοιξε χθες τις πύλες του το Μουσείο «Υφαντής» στο Λιά

Θεσπρωτία: Άνοιξε χθες τις πύλες του το Μουσείο «Υφαντής» στο Λιά

Άνοιξε χθες το μεσημέρι τις πύλες του στον ακριτικό Λια Φιλιατών το ιδιότυπο μουσείο Τέχνης "Υφαντής" το οποίο στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο του χωριού. Τα εγκαίνιά του έγιναν παρουσία επισήμων και κόσμου και αυτό θα φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεση των Θεόφιλου και Σόρογκα. 

Μεταξύ αυτών και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ, ο οποίος σε δηλώσεις του από την ακριτική περιοχή της Ηπείρου, έστειλε ένα γενικότερο πολιτικό μήνυμα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα για τις ΗΠΑ είναι «πυλώνας σταθερότητας» και «σύμμαχος – κλειδί στην προσπάθεια να ωθήσουμε όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς προς την ένταξη στην Ε.Ε. προς, ευρωπαϊκού επιπέδου μεταρρυθμίσεις». 


«Όταν έρχεται κανείς στην περιοχή – υπογράμμισε με σημασία- βλέπει τις ιστορικές αλλά και σύγχρονες ευκαιρίες και εμπορικές συνδέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθεια να ωθήσουμε όλες τις χώρες της γειτονιάς σας προς τις δημοκρατικές αξίες που μοιραζόμαστε από κοινού».


Το Μουσείο Τέχνης «Υφαντής»
Το κόστος της κατασκευής του μουσείου «Υφαντής» καλύφθηκε με χορηγία του Αλ. Υφαντή, του οποίου η οικογένεια κατέχει τη γνωστή εταιρία αλλαντικών "Όμιλος Υφαντής" και κατάγεται από το χωριό, ύστερα από παρότρυνση του γνωστού συγγραφέα Νίκου Γκατζογιάννη. 


Ο Αλέκος Υφαντής, ο αδερφός του Χαράλαμπος και άλλα μέλη της οικογένειας παραβρέθηκαν στα εγκαίνια. Στους χαιρετισμούς τους ο ηγούμενος Ιεράς Μονής Γηρομερίου αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Φιλιατών Σπ. Παππάς, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακας, ο ζωγράφος Σωτήρης Σόρογκας, η δρ αρχαιολόγος - προϊσταμένη ΕΦ.Α. Άρτας Βαρβ. Παπαδοπούλου και ο δρ αρχαιολόγος-προϊστάμενος ΕΦ.Α. Θεσπρωτίας Ιω. Χουλιαράς, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα της ανάδειξης του πολιτισμού, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, γιατί αυτός είναι, που κρατά ζωντανή την ταυτότητά μας. 


Και επεσήμαναν ότι μέσα από την τέχνη δημιουργούνται προϋποθέσεις προόδου και προοπτικής. Ακόμη τόνισαν την αξία της προσφοράς του κ. Υφαντή.

Τα έργα Θεόφιλου-Σόρογκα
Οι εικόνες του Θεόφιλου είναι τρεις και φυλάσσονταν στην εκκλησία του χωριού. Θεωρούνται αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του ζωγράφου, ο οποίος πέθανε το 1934.


Η προσφορά του ζωγράφου Σ. Σόρογκα αποτελείται από τέσσερις πίνακες, που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για το μουσείο στον Λια, την γενέτειρα της γιαγιάς του από την πλευρά του πατέρα του.

 Εκτός από τα έργα των δύο ζωγράφων, που εκτίθενται σε δύο χώρους του μουσείου, στους διαδρόμους του υπάρχουν επίσης φωτογραφίες που απεικονίζουν σκηνές της ζωής στην περιοχή κατά τον περασμένο αιώνα, όπως και φωτογραφίες διάσημων επισκεπτών στο χωριό τα τελευταία χρόνια. 

Λειτουργεί επίσης ξεχωριστός χώρος αφιερωμένος σε τρεις συγγραφείς της περιοχής: τον ποιητή Μιχάλη Γκανά, γεννημένο στο κοντινό χωριό Τσαμαντά, τον μυθιστοριογράφο Σωτήρη Δημητρίου, που ήταν παρών, γεννημένο στην Πόβλα (σήμερα Αμπελώνα) και τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και παραγωγό ταινιών Νίκο Γκατζογιάννη, γεννημένο στον Λια, του οποίου το απομνημόνευμα «Ελένη» περιγράφει τα ταραχώδη γεγονότα που συνέβησαν το χωριό τη δεκαετία του 1940. 

Ο κ. Γκατζογιάννης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του έργου, αναφερόμενος κυρίως στην οικογένεια Υφαντή, στο δήμαρχο Φιλιατών Σπύρο Παππά, στο ζωγράφο Σωτήρη Σόρογκα, την αρχιτέκτονα μηχανικό Μαγδαλένα Πανταζή, που επιμελήθηκε το σχεδιασμό του μουσείου, σε συνεργασία με την δρ αρχαιολόγο Βαρβ. Παπαδοπούλου. 


proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Άνοιξε χθες τις πύλες του το Μουσείο «Υφαντής» στο Λιά
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 4026025506471996789
item