Γιάννενα: Στόχος η ανανέωση του δασυλλίου της πόλης Γιάννενα: Στόχος η ανανέωση του δασυλλίου της πόλης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Στόχος η ανανέωση του δασυλλίου της πόλης

Γιάννενα: Στόχος η ανανέωση του δασυλλίου της πόλης
Η σταδιακή ανανέωση του δασυλλίου των Ιωαννίνων, ώστε σε ένα βάθος 10ετίας από σήμερα να παρουσιάζει μία εντελώς διαφορετική εικόνα και μορφή, είναι ο βασικός στόχος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Δασαρχείου Ιωαννίνων, που υλοποιούν ένα ευρύ πρόγραμμα παρεμβάσεων. 
Υλοποιώντας μία μελέτη διαχείρισης του δασυλλίου που μετρά δεκαετίες ζωής στην πόλη, το Δασαρχείο κινείται στην κατεύθυνση της σταδιακής υλοτόμησης της μαύρης πεύκης και στην αντικατάστασή της με πλατύφυλλα.
Αυτό όπως εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Νίκος Παπαευθυμίου εξυπηρετεί έναν διπλό στόχο. Αφενός την ανανέωση του δασυλλίου και αφετέρου την ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας, αφού τα πλατύφυλλα δένδρα λειτουργούν ως φυσικό αντιπυρική λωρίδα, ανάμεσα στην πεύκη. 
Ο καθαρισμός της περιμετρικής ζώνης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί όπως ανέφερε ο κ. Παπαευθυμίου και απομένουν δύο ακόμη τμήματα προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και να ξεκινήσει από το φθινόπωρο μία εκτεταμένη αναδάσωση.
Καθοριστικής σημασίας για την εκτέλεση των εργασιών, αλλά και τον σχεδιασμό νέων, ήταν η δέσμευση και διάθεση ενός ποσού 200.000 ευρώ για το δασύλλιο των Ιωαννίνων από τα χρήματα που αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο η εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή του αιολικού πάρκου στον Κασιδιάρη, στο πλαίσιο τήρησης των όρων του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.
Επίσης όμως, σημαντική βοήθεια αναμένεται να δώσουν το επόμενο διάστημα και οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν στο Δασαρχείο μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. 
Υπολογίζεται, ότι περίπου 30 εργαζόμενοι ανά δασική υπηρεσία και Δασαρχείο θα ξεκινήσουν την εργασία τους στο πεδίο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της θεωρητικής εκπαίδευσης, ενώ με το ίδιο πρόγραμμα έχουν προσληφθεί για διάστημα οκτώ μηνών, δασολόγοι, δασοπόνοι και διοικητικό προσωπικό.

ele.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Στόχος η ανανέωση του δασυλλίου της πόλης
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3884583377158349685
Σχόλια
item