Γιάννενα: Όμηροι εμμονικών αντιλήψεων

Γιάννενα: Όμηροι εμμονικών αντιλήψεων
Μπορεί ο Συνήγορος του Πολίτη με την απόφασή του να πήρε θέση υπέρ της απόφασης Σταθάκη για τον μεγάλο δακτύλιο της πόλης, όμως η δημοτική αρχή δεν κάνει βήμα πίσω, σε ό,τι αφορά στην αρχική της προσέγγιση, θεωρώντας, ότι εάν ανοίξει μία διαδικασία ενοποίησης των μελετών για τρεις οδικούς άξονες, πολύ πιθανά, το έργο του μεγάλου δακτυλίου θα τιναχθεί στον αέρα.
Αυτό φάνηκε και στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μπέγκα, μία ημέρα μετά την απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη, με τον δήμαρχο να κάνει λόγο για αποσπασματικές και εμμονικές αντιλήψεις, που δεν είναι ούτε επιστημονικές, ούτε προοδευτικές.
Επέμεινε στο ότι ο δήμος Ιωαννιτών περιμένει την εξέταση της αίτησης θεραπείας από το υ. Περιβάλλοντος και διαχώρισε την υπόθεση ως προς το νομικό και το τεχνικό της σκέλος.
«Η βάση της αποδοχής από τον υπουργό της προσφυγής ήταν μια βάση που στηρίζεται σε νομικό επίπεδο και θεωρώ ότι με την αίτηση έχουμε σοβαρά επιχειρήματα για να πείσουμε τον υπουργό να αλλάξει την απόφαση ακύρωσης. Το άλλο επίπεδο είναι το τεχνικό και ο καθένας έχει την γνώση στο αντικείμενο που γνωρίζει. 
Είναι ξεκάθαρο επιστημονικά ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες για Μεσαρέ – Βογιάννου και δακτυλίου δεν πρέπει να συσχετιστούν,  και αυτό είναι ξεκάθαρο από όσους έχουν την γνώση.  Πιστεύω ότι το πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί που έχουν την γνώση για τις μελέτες και είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε και την έκφραση των δικών τους απόψεων. 
Θέλω να γίνει σαφές ότι η δημοτική αρχή σχεδιάζει με σοβαρότητα και επιστημονικότητα. 
Ό,τι σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε, θέλουμε να είναι φιλικό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο σχεδιάστηκε ο δακτύλιος και μέσα από την σύμβαση που έχει συμβασιοποιηθεί για το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας. 
Αυτός είναι ο πιο επιστημονικός τρόπος και αυτό είναι το επιστημονικό εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε συνολικά τα προβλήματα της πόλης και να έχουμε βελτίωση της κυκλοφορίας στην πόλη. 
Αποσπασματικές και εμμονικές αντιμετωπίσεις δεν είναι επιστημονικές ούτε προοδευτικές, αυτό θέλω να γίνει σαφές», πρόσθεσε για να ερωτηθεί πόσος χρόνος μπορεί να απαιτηθεί για να συνταχθεί μία ενιαία μελέτη και να απαντήσει ως εξής:
«Δε θέλω να μπω σε μια τέτοια συζήτηση. Είναι τελείως αντίθετη από την φιλοσοφία μας. Η επιστημονική άποψη είναι ξεκάθαρη: Οι δυο περιβαλλοντικές μελέτες δεν συσχετίζονται. Τα δυο έργα Κεναν Μεσαρέ και Βογιάννου έχουν κλείσει και δεν συσχετίζονται περιβαλλοντικά. Είναι δυο ανεξάρτητες περιβαλλοντικές μελέτες» κατέληξε. 

Ο Συνήγορος
«Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» χαρακτηρίζει ο Συνήγορος του Πολίτη, την υπουργική απόφαση με την οποία ο υπουργός Γ. Σταθάκης ακύρωσε την περιβαλλοντική αδειοδότηση για το έργου του μεγάλου δακτυλίου της πόλης. 
Σε μία χρονική στιγμή που οι δύο πλευρές, δήμος Ιωαννιτών και υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκονται σε επικοινωνία, ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» ή να δοθεί πολιτική λύση, ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφό του με ημερομηνία 30 Ιουλίου, δικαιώνει τη στάση του υπουργείου και εμμένει στην πρόταση εκπόνησης ενιαίας ΜΠΕ για το σύνολο του έργου, με τα νέα και παλαιά τμήματά του.
Στην ανακοίνωση του Συνηγόρου του Πολίτη, αναφέρεται πως και παλαιότερα είχε διερευνήσει τη νομιμότητα των ενεργειών της Διοίκησης όσον αφορά στην αδειοδότηση και κατασκευή των οδών Κενάν Μεσαρέ και Βογιάννου την περίοδο 2011 έως 2016.
Στο πλαίσιο αυτό, είχε επισημάνει, όπως αναφέρει, την έλλειψη νομιμότητας στα συγκεκριμένα έργα, καθώς αυτά κατακερματίστηκαν σε μικρότερα και υλοποιούνταν δίχως αδειοδότηση και μέτρα προστασίας για το περιβάλλον και την ασφάλεια των πολιτών.
«Το αιτιολογικό της Υπουργικής Απόφασης ταυτίζεται με τις απόψεις της Αρχής που επισήμανε, ότι δεν αξιολογήθηκαν τα αθροιστικά αποτελέσματα της κατασκευής όλων των έργων οδοποιίας, καθώς τμήματα εξ αυτών απαλλάχτηκαν από τη διαδικασία Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).
Ο Συνήγορος έχει προτείνει την εκπόνηση μίας ενιαίας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το σύνολο των έργων του οδικού δικτύου, ώστε να αξιολογηθούν τα αθροιστικά αποτελέσματα από την κατασκευή τους.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι:
Η κατασκευή της Κενάν Μεσαρέ πραγματοποιήθηκε δίχως ΑΕΠΟ διότι η Διοίκηση απάλλαξε το έργο από τη σχετική διαδικασία. Απαλλαγή από ΑΕΠΟ εφαρμόστηκε αρχικώς και για τα έργα επέκτασης της οδού Βογιάννου. Το 2012 η διοίκηση προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, που είχε τροποποιηθεί, προέβη σε έκδοση πράξης που ονόμασε «Ανανέωση ΑΕΠΟ», δίχως ωστόσο να υπάρχει τέτοια αρχική απόφαση.
Αντιθέτως, όφειλε σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις να προβεί σε περιβαλλοντική αδειοδότηση για το σύνολο του έργου το οποίο ήταν υφιστάμενο δίχως περιβαλλοντικούς όρους.
Υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στην κατασκευή της Κενάν Μεσαρέ από τον αρχικό εγκεκριμένο σχεδιασμό της, ενώ οι τροποποιήσεις που έγιναν στο έργο δεν συμπεριλήφθησαν καν στο έγγραφο περί απαλλαγής από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνηγόρου, που ζητά την εκπόνηση ενιαίας ΜΠΕ για το σύνολο του έργου, το οποίο θεωρεί ως ενιαίο, παρότι ο δήμος Ιωαννιτών με επιχειρήματα, στοιχεία και εμπεριστατωμένες μελέτες, απέδειξε όπως ανέφερε και πρόσφατα ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας, ότι πρόκειται για τελείως διαφορετικά έργα μεταξύ τους.
«Αν συμβεί αυτό που προτείνει το υπουργείο, τότε δεν πρόκειται ποτέ να κατασκευαστεί κανένα έργο στην Ελλάδα», είχε τονίσει χαρακτηριστικά στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Μπέγκας.

Ο Σύλλογος SOS 
Τροχαία Εγκλήματα
Για σημαντική νίκη της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Κ. Μεσαρέ κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα, σχολιάζοντας την απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη.
«O SOS Τροχαία Εγκλήματα πιστεύει πως οι εξελίξεις αυτές θα ενθαρρύνουν και άλλους πολίτες σε άλλες περιοχές να ασχοληθούν πιο συστηματικά με την διεκδίκηση μιας βιώσιμης και ασφαλούς πόλης. 
Κανένας αγώνας δεν είναι μάταιος. Όσα εμπόδια και καθυστερήσεις και αν παρεμβληθούν στο τέλος μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Όμηροι εμμονικών αντιλήψεων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1662094876368342267
item