Πόλεμος ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και για τη «δημοσιογραφική δεοντολογία»

Πόλεμος ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και για τη «δημοσιογραφική δεοντολογία»

Το διαβημα διαμαρτυρίας του Θανάση Καρτερού στην ΕΣΗΕΑ, με το οποίο επιχείρησε να διαψευσει το «sms - ντιρεκτίβα» του Μαξίμου για τις φωτιές, εξελίχθηκε σήμερα σε πόλεμο ανακοινώσεων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. 

Η νέα αντιπαράθεση ξεκίνησε με την ανακοίνωση της ΝΔ που κατηγόρησε τον διευθυντή του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού ότι με τις ενέργειές του παραβιάζει συστηματικά τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. 
:

Η αντίδραση της Κουμουνδούρου ήταν ιδιαίτερα έντονη με την εκπρόσωπο τύπου του κόμματος να μιλά για ανοησίες και πανικό της ΝΔ. Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με νέα ανακοίνωση της ΝΔ η οποία κατηγόρησε την Ράνια Σβίγγου ότι δεν μπήκε καν στον κόπο πριν απαντήσει να μπει στο site της ΕΣΗΕΑ». 

Ο Κωνσταντίνος Ζούλας στην ανάρτησή του επισύναψε και τη σχετική αναφορά από τον κώδικα δεοντολογίας της Ένωσης Συντακτών.  Αναλυτικά οι ανακοινώσεις: 

ΝΔ: Απέδειξε την ανεξαρτησία του όταν καλούσε τον κόσμο να τρώει μαρούλια 

Σφοδρή επίθεση κατά του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού εξαπέλυσε η ΝΔ κάνοντας λόγο για «φερέφωνα» του Μαξίμου που επιτίθενται σε δημοσιογράφους που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Η ΝΔ σημειώνει επίσης ότι ο κ. Καρτερός εξευτελίζει καθημερινά την δημοσιογραφική δεοντολογία με την αρθρογραφία του στην Αυγή, καθώς απαγορεύεται να αρθογραφούν σε εφημερίδα όσοι εργάζονται σε γραφεία Τύπου.  Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωσή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ:

«Τα φερέφωνα του Μαξίμου εξακολουθούν να επιτίθενται σε όσους δημοσιογράφους έχουν το... θράσος να ασκούν κριτική στην Κυβέρνηση και να αποκαλύπτουν τον μηχανισμό προπαγάνδας που έχει στήσει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Ο κ. Καρτερός, ωστόσο, είναι ο τελευταίος που δικαιούται να απευθύνει συστάσεις στους δημοσιογράφους, πόσο μάλλον να ζητεί τις πειθαρχικές διώξεις τους. Όχι μόνον γιατί έχει αποδείξει την “ανεξαρτησία” και το “κύρος” του από την εποχή που καλούσε τους πολίτες να τρώνε άφοβα μαρούλια μετά το δυστύχημα του Τσερνομπίλ. 


Αλλά και γιατί έχει το θράσος να επικαλείται τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ενώ ο ίδιος την εξευτελίζει καθημερινά αρθρογραφώντας στην Αυγή. 

Και επειδή είναι πιθανόν να μην αντιλαμβάνεται τους λόγους, ας διαβάσει το άρθρο 5 των Αρχών Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Εκεί θα διαπιστώσει ότι ρητά απαγορεύεται σε δημοσιογράφους που εργάζονται σε Γραφεία Τύπου, να αρθρογραφούν σε οποιαδήποτε εφημερίδα. Ακόμη και στην Αυγή…». 

Απάντηση Σβίγκου στη ΝΔ για τα... μαρούλια του Καρτερού 

«Όταν ο πανικός συνδυάζεται με την ανοησία, το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη γελοιοποίηση», σχολιάζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, με ανάρτηση της στο twitter, για την επίθεση της Νέας Δημοκρατίας στον προϊστάμενο του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Θανάση Καρτερό.

"Μετά τα fake news περί SMS,η ΝΔ επικαλείται σήμερα άρθρα του κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ που δεν υπάρχουν κ τα... μαρούλια του Τσέρνομπιλ για να επιτεθεί χυδαία στον Θ.Καρτερό. Όταν ο πανικός συνδυάζεται με την ανοησία,το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη γελοιοποίηση", έγραψε η κ. Σβίγκου.

Καταγραφη01
Ζούλας: Θα διευκολύνω την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ 

Mε το άρθρο 5 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως ο δημοσιογράφος οφείλει «να μην δέχεται επ αμοιβή θέση συναφή με την ειδικότητά του σε Γραφεία Τύπου, δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις που θέτει εν αμφιβόλω την επαγγελματική αυτονομία και ανεξαρτησία του» ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Κωσταντίνος Ζούλας απάντησε στην Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου η οποία είχε κατηγορήσει τη ΝΔ πως επικαλείται άρθρα της ΕΣΗΕΑ που δεν υπάρχουν. 


«Επειδή η Ράνια Σβίγγου δεν έκανε καν τον κόπο να μπει στο site της ΕΣΗΕΑ, είπα λίγο να την διευκολύνω» έγραψε στο τουίτερ ο κ. Ζούλας.

Καταγραφη002
003


Ράνια Σβίγκου: «Κατάντια για τη ΝΔ να έχει "γραμμή" τα μαρούλια και τους δήθεν κώδικες» 

«Ως δημοσιογράφος ο @kzoulas προφανώς και γνωρίζει πως το άρθρο του κώδικα της ΕΣΗΕΑ που επικαλείται δεν απαγορεύει την αρθρογραφία. Ψιλά γράμματα αυτά για τη ΝΔ κ τη χυδαία προπαγάνδα της. Πάντως, είναι κατάντια για τη ΝΔ να έχει "γραμμή" τα μαρούλια και τους δήθεν κώδικες». 

Τα παραπάνω έγραψε στο twitter η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, αναφερόμενη σε προηγούμενη ανάρτηση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Ζούλα. 

Καταγραφη004

epirusblog.gr
5 of 5
Πόλεμος ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και για τη «δημοσιογραφική δεοντολογία»
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1842048139911405323
item