Γιάννενα: Προχωρούν οι διαδικασίες γιατο «Κειμηλιαρχείο» Κόνιτσας

Γιάννενα: Προχωρούν οι διαδικασίες γιατο «Κειμηλιαρχείο» Κόνιτσας
Στην τελική ευθεία έχει μπει το ζήτημα του Εκκλησιαστικού «Μουσείου» της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αναλήφθηκε εδώ και λίγα χρόνια μετά τα πρώτα κρούσματα κλοπών σε απομακρυσμένα χωριά, όταν αποφασίστηκε η δημιουργία ενός χώρου «κειμηλιαρχείου», όπου θα ασφαλιστούν, θα συντηρηθούν και θα αναδειχθούν όπως το αξίζουν τα ιερά θρησκευτικά κειμήλια που ανήκουν σε ναούς και μονές της Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης.
Θερμός συμπαραστάτης από την πρώτη στιγμή ήταν ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, γνωστός για τις ευαισθησίες του και σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. 
Η Ιερά Μητρόπολη ανέθεσε τις απαραίτητες μελέτες σε μελετητική ομάδα με τις αναγκαίες ειδικότητες, έχοντας ως επικεφαλής τους αρχιτέκτονες μηχανικούς Γεώργιο, Ιωάννη και Μαρκέλλα Πούλιου. Όλοι εργάστηκαν με υπερβάλλοντα ζήλο και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα θα είναι Θεού θέλοντος, όντως μοναδικό. 
Εντός του Αυγούστου ολοκληρώνονται οι απαραίτητες μελέτες και θα αναζητηθούν με τη βοήθεια της Περιφέρειας Ηπείρου, οι τρόποι χρηματοδότησης του έργου, που θα είναι ένα παραδοσιακό διώροφο κτίριο με υπόγειο, στο οποίο θα λειτουργήσει και ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο για τη συντήρηση κειμηλίων. 
Στο Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο τα κειμήλια που θα συγκεντρωθούν από ναούς και μονές, θα εκτίθενται σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες.
proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Προχωρούν οι διαδικασίες γιατο «Κειμηλιαρχείο» Κόνιτσας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8166790345190984090
item