Οι μυστηριώδεις γιγάντιες σφαίρες της Κόστα Ρίκα (βίντεο) Οι μυστηριώδεις γιγάντιες σφαίρες της Κόστα Ρίκα (βίντεο) | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Οι μυστηριώδεις γιγάντιες σφαίρες της Κόστα Ρίκα (βίντεο)

Οι μυστηριώδεις γιγάντιες σφαίρες της Κόστα Ρίκα (βίντεο)
Με διάμετρο που ποικίλει από λίγα εκατοστά μέχρι και 2 μέτρα, και βάρος που αγγίζει ακόμα και τους 15 τόνους, μια συλλογή από 300 πέτρινες σφαίρες που εντοπίστηκαν στην Κόστα Ρίκα, φαίνεται ότι ακολουθούν ένα περίπλοκο σχέδιο.
Σε τοπικό επίπεδο, είναι γνωστές ως Las Bolas (κυριολεκτικά οι μπάλες). Θεωρούνται ότι έχουν τοποθετηθεί σε σειρές κατά μήκος στα σπίτια των τότε αρχηγών, αλλά η ακριβής σημασία τους παραμένει αβέβαια.
Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι οι σφαίρες έγιναν κάπου μεταξύ 1500-500 π.Χ. από πολιτισμό που έχει εξαφανιστεί πλέον, με τους μύθους και τους θρύλους που συνοδεύουν την ύπαρξή τους να είναι πραγματικά ανεξάντλητοι. 
Κάποιοι τις έχουν συσχετίσει με την χαμένη Ατλαντίδα ή το νεολιθικό μνημείο Στόουνχεντζ, άλλοι πιστεύουν ότι αποτελούν χαμένα κομμάτια από τα περίφημα «κεφάλια» στα νησιά του Πάσχα, και φυσικά είχε ειπωθεί ότι πρόκειται για εξωγήινο εύρημα.
Από την ανακάλυψή τους το 1940, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των σφαιρών έχει απομακρυνθεί από τον φυσικό χώρο τους, για να τοποθετηθούν ως διακοσμητικά γκαζόν σε όλη την Κόστα Ρίκα. 
Ωστόσο, πολλές από αυτές ράγισαν κατά τη μεταφορά τους, ενώ άλλες καταστράφηκαν ολοκληρωτικά. Ο λόγος είναι πως αρκετοί πίστευαν ότι είχαν μέσα τους ίσως και να κρυβόταν κάποιος θησαυρός και αποφάσισαν να τις διαλύσουν.
Οι «μυστηριώδεις» τεράστιες σφαιρικές πέτρες προστατεύονται από τα Ηνωμένα Έθνη, την UNESCO, και χαρακτηρίζονται ως κληρονομιά της ανθρωπότητας.epirusblog.gr
5 of 5
Οι μυστηριώδεις γιγάντιες σφαίρες της Κόστα Ρίκα (βίντεο)
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6195379757263081692
Σχόλια
item