Άρτα: Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΙΣΙΔΙΑΣ, ΣΩΤΗΡΙΟΣ Άρτα: Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΙΣΙΔΙΑΣ, ΣΩΤΗΡΙΟΣ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΙΣΙΔΙΑΣ, ΣΩΤΗΡΙΟΣΆρτα: Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΙΣΙΔΙΑΣ, ΣΩΤΗΡΙΟΣ
Η Ακαδημαϊκή Εταιρεία Άρτας βράβευσε χθες στο Δημοτικό Μέγαρο Κομποτίου, τον Αρτινό Μητροπολίτη Πισιδίας, Σωτήριο...

Η Πισιδία είναι μια ιστορική περιοχή της Μικράς Ασίας, στη σημερινή επαρχία Αττάλειας της Τουρκίας. Η Μητρόπολη Πισιδίας ιδρύθηκε, άγνωστο ακριβώς πότε, από τον Απόστολο Παύλο και τον μαθητή του Βαρνάβα.

Από το 1924 με την ανταλλαγή πληθυσμών, η Επισκοπή έπαψε να υφίσταται ουσιαστικά αλλά ο τίτλος του επισκόπου Πισιδίας δινόταν τιμητικά σε επισκόπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τα τελευταία χρόνια επανασυστάθηκε ως κανονική επισκοπή για την διαποίμανση των ορθοδόξων της περιοχής με λειτουργούντες ναούς.

Μητροπολίτης Πισιδίας είναι από το 2008 ο Σωτήριος.

Ο Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος Τράμπας γεννήθηκε στην Άρτα το 1929.

Φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνων, από όπου αποφοίτησε το 1951.

Χειροτονήθηκε Διάκονος τό 1956. Υπηρέτησε σαν Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Μηθύμνης. Το 1960 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε και το οφίκκιο του Αρχιμανδρίτη. Κατά τά έτη 1965-1968 υπηρέτησε ως στρατιωτικός Ιεροκήρυκας. 

Στην συνέχεια διορίστηκε Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μέχρι τον Δεκέμβριο 1973. Τον Νοέμβριο του 1975 διορίσθηκε (με απόσπαση) Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου, Σεούλ, και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Απω Ανατολής. Εργάστηκε για την αναδιοργάνωση της εκεί Ορθόδοξης Ιεραποστολης και της Ορθοδόξης Κοινότητας και μερίμνησε για την επέκταση της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και σε άλλες περιοχές της Ν. Κορέας.

Τό 1982 διορίσθηκε Διευθυντής του Θεολογικού Σεμιναρίου «Ἅγιος Νικόλαος» Σεούλ και το 1986 Πρόεδρος του Ιεραποστολικού Οργανισμού, (που συστήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο) και το οποίο αναγνωρίστηκε από τις Κορεατικές αρχές με την επωνυμία Orthodox Eastern Mission.

Το έτος 1993 εκλέχτηκε από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτου Νέας Ζηλανδίας, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ζήλων.

Το 1995 διορίσθηκε Προϊστάμενος του νεοσυστάτου ιεραποστολικού Ιδρύματος Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Picture
Το 1999 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Σεούλ, για την 25ετή υπηρεσία του στην Κορέα, και τι 2000 Επίτιμος Δημότης Παπάγου, Ἀθηνών.

Έχει λάβει το βραβείο Ιερέως του Ιδρύματος Γεώργη και Κατίγκω Λαιμού» και έχει βραβευθεί, επίσης, από την Ακαδημία Αθηνών. Στις 20 Απριλίου 2004 εξελέγη Μητροπολίτης της αρτισυστάτου Ιεράς Μητροπόλεως Κορέας.

Την 27ην Μαΐου 2008, μετά από οικειοθελή παραίτηση η Αγία και Ιερά Σύνοδος τον μετέθεσε στην Ιερά Μητρόπολη Πισιδίας.

© Ta Nea tis Mikrospilias 24
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΙΣΙΔΙΑΣ, ΣΩΤΗΡΙΟΣ
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 4689003108510684692
Σχόλια
item