Άρτα: Οδηγοί Προσοχή...Στην Άρτα η προτεραιότητα άρχισε να ανήκει σε αυτόν που «έρχεται από τα αριστερά» Άρτα: Οδηγοί Προσοχή...Στην Άρτα η προτεραιότητα άρχισε να ανήκει σε αυτόν που «έρχεται από τα αριστερά» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Οδηγοί Προσοχή...Στην Άρτα η προτεραιότητα άρχισε να ανήκει σε αυτόν που «έρχεται από τα αριστερά»

Άρτα: Οδηγοί Προσοχή...Στην Άρτα η προτεραιότητα άρχισε να ανήκει σε αυτόν που «έρχεται από τα αριστερά»
Προ 4-5 ημερών στον ΙΣΟΠΕΔΟ κυκλικό κόμβο στο ΜΑΝΑΒΙΚΟ ΓΕΩΡΓΑΡΑ μπήκαν πινακίδες ΣΤΟΠ και για τους κινούμενους επί της εθνικής οδού ΑΡΤΑΣ-ΤΡΙΚΑΛΩΝ (στη συγκεκριμένη περιοχή λειτουργεί και ως συνδετήριος κλάδος της ΑΡΤΑΣ με τον Α/Δ της ΙΟΝΙΑΣ).
Με πινακίδες ΣΤΟΠ και στις 4 εισόδους του κόμβου εισάγεται για πρώτη φορά στην ΑΡΤΑ ο κανόνας «η προτεραιότητα ανήκει στους κινούμενους ήδη πάνω στον κόμβο και όχι στους εισερχόμενους».
Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ισχύοντα στον ισόπεδο κόμβο ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ, όπου από το 2005 ισχύει ο γνωστός κανόνας «η προτεραιότητα ανήκει στους εισερχόμενους στον κόμβο» και υπάρχει μόνο 1 ΣΤΟΠ μέσα στον κόμβο (κανένα στους 3 κλάδους εισόδου), ώστε οι εκ παλιάς Ε.Ο. ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ-ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ να παραχωρούν προτεραιότητα στους «εκ δεξιών» (ΙΟΝΙΑ και ΠΕΤΑ-ΟΡΕΙΝΑ).
Υπενθυμίζεται ότι ο ισχύων ΚΟΚ προβλέπει:
26.4. Στους κόμβους η προτεραιότητα ορίζεται με κατάλληλη σήμανση.
26.5. Στους κόμβους χωρίς τέτοια σήμανση η προτεραιότητα ανήκει οε αυτόν που έρχεται από τα δεξιά. Κατ’ εξαίρεση: α) Αυτοί που κυκλοφορούν στους αυτοκινητόδρομους, εθνικές οδούς και οδούς ταχείας κυκλοφορίας έχουν προτεραιότητα.
Ήδη, από συνήθεια, στον κόμβο ΓΕΩΡΓΑΡΑ αρκετοί οδηγοί δεν φαίνεται να σέβονται την «προτεραιότητα από αριστερά» και επιπλέον οι νομοταγείς ορεινοί και επισκέπτες θα διαμορφώσουν την ψευδαίσθηση πως «ότι ισχύει στον κόμβο ΓΕΩΡΓΑΡΑ θα ισχύει προφανώς και σε όλους τους κυκλικούς κόμβους της ΑΡΤΑΣ», με κίνδυνο να έχουμε πολύ σοβαρά τροχαία.
Παρακαλείται ο κ. ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΡΤΑΣ να ερευνήσει τα εξής:
1. Ποια τεχνική υπηρεσία είναι αρμόδια για την συντήρηση και την οριζόντια / κατακόρυφη σήμανση της Ε.Ο. από ΙΚ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ μέχρι τη διασταύρωση προς ΠΟΥΡΝΑΡΙ. Μήπως αντί να βάζουν ΣΤΟΠ, θα έπρεπε να μεριμνήσουν και για τη διαγράμμιση του συνδετήριου κλάδου, ώστε οι οδηγοί να μη μπερδεύουν την αποκατάσταση της τομής του καλωδίου των οπτικών ινών με τα όρια της ΛΕΑ.
2. Ποιος υπέγραψε/ ενέκρινε τη μελέτη για την πρόσφατη τοποθέτηση των 2 ΣΤΟΠ (P-2) στον ΙΚ ΓΕΩΡΓΑΡΑ και με ποιο σκεπτικό.
3. Πότε αποχαρακτηρίστηκε η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΡΤΑΣ –ΤΡΙΚΑΛΩΝ για να μπορεί να παρακαμφθεί η ρητή εξαίρεση του άρθρου 26.5 του ΚΟΚ.
4. Αν η ΕΟ ΑΡΤΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ δεν αποχαρακτηρίστηκε που είναι η ρομβοειδής πινακίδα έναρξης/ λήξης προτεραιότητας (P-3,P-4).
Ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα (π.χ. ευρεία ενημέρωση του κοινού από τα ΜΜΕ, κλπ) για ην ασφάλεια οδηγών και παροδίων.
Γράφει ο Νίκος Αγγέλης, Συνταξιούχος Πολιτικός Μηχανικός
Πηγή: ixotisartas.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Οδηγοί Προσοχή...Στην Άρτα η προτεραιότητα άρχισε να ανήκει σε αυτόν που «έρχεται από τα αριστερά»
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 2194384781007500364
Σχόλια
item