Βαρουφάκης στη Bild: Το κράτος αφαιρεί σάρκα και αίμα για το πρωτογενές

Βαρουφάκης στη Bild: Το κράτος αφαιρεί σάρκα και αίμα για το πρωτογενές

«Έπρεπε να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε» δηλώνει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Γιάνης Βαρουφάκης. Σημειώνεται ότι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Bild για την ελληνική έξοδο από το μνημόνιο είναι «Σιγά που σώθηκε».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο ίδιο σημείο, στην ίδια μαύρη τρύπα και βυθίζεται ολοένα μέσα σε αυτήν διότι οι δανειστές, μεταξύ άλλων, με τα μέτρα λιτότητας εμποδίζουν επενδύσεις και κατανάλωση» αναφέρει στη Bild ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Έχουμε μια δραματική υπερχρέωση στην Ελλάδα. Σε συνδυασμό με τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, οι μικρές επιχειρήσεις, ακόμα και οι αυτοαπασχολούμενοι, πληρώνουν (φόρους) 75% στο κράτος - ξεκινώντας από το πρώτο ευρώ! Αυτό σκοτώνει κυρίως νέους επιχειρηματίες» σημειώνει ο Γιάννης Βαραφάκης.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, «το πλεόνασμα είναι πολύ πραγματικό, καθόλου ψεύτικο. Ωστόσο, αντικατοπτρίζει τη σάρκα και το αίμα που το κράτος αφαιρεί από ένα ετοιμοθάνατο ιδιωτικό τομέα». 

BILDs journalists Liana Spyropoylou and Peter Tiede met Yanis Varoufakis in his summer house in the mountains of the sunny island of Aegina
φωτό: Bild
Στο σχόλιο της ίδιας εφημερίδας για την έξοδο από το μνημόνιο ο αρθρογράφος επιγράφει το άρθρο του με τη φράση «Χαμένη εμπιστοσύνη». Και σημειώνει: «Είναι όπως ένα βράδυ μετά από πολύ ούζο, ένα κεφάλι καζάνι που παραμένει πάνω από 8 χρόνια ελληνικής διάσωσης. 

Διότι η προσωρινή διάσωση αποκτήθηκε πολύ ακριβά, με δάνεια 270 δισεκ. ευρώ και το πιο πολύτιμο στην πολιτική, με την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων… το Βερολίνο υποσχόταν συνέχεια ότι η Γερμανία δεν θα πληρώσει για το πρόβλημα των Ελλήνων. Αλλά λίγο αργότερα συμφωνούσε σε βοήθεια δισεκατομμυρίων. 

Η πολιτική εμφανίζεται ανακουφισμένη. Χάρη στα δικά μας χρήματα των φορολογουμένων εξασφάλισε ηρεμία μερικών χρόνων αλλά τις επιπτώσεις του ελληνικού δράματος θα τις νοιώθει για πολύ καιρό ακόμη, δηλαδή μια βαθιά δυσπιστία των πολιτών».

Οι αρθρογράφοι φιλοξενούν επίσης απόψεις του καθηγητή Οικονομικών Γιώργο Βάμβουκα, του αντιπροέδρου της Ένωσης Φορολογουμένων Θρασύβουλου Μίαρη και του Γιάννη Χατζησαλάτα από το Συνδικάτο Εφοριακών Αττικής που μεταφέρουν τη ζοφερή εικόνα της χώρας, έτσι τουλάχιστον όπως εκείνοι την προσλαμβάνουν. 

epirusblog.gr
5 of 5
Βαρουφάκης στη Bild: Το κράτος αφαιρεί σάρκα και αίμα για το πρωτογενές
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1027773808454476970
item