Ηρθαν τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ -Στα 2,65 δισ. η λυπητερή, αυξήσεις στις λαϊκές περιοχές

Ηρθαν τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ -Στα 2,65 δισ. η λυπητερή, αυξήσεις στις λαϊκές περιοχές
Με τις βροντές και τις αστραπές της χθεσινοβραδινής καλοκαιρινής καταιγίδας, το Taxis άρχισε να ανεβάζει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος δεν καταλαβαίνει ούτε από κακοκαιρίες ούτε από ανασχηματισμούς.
Από το… ταμείο θα πρέπει να περάσουν 6.331.155 ιδιοκτήτες, δηλαδή ελαφρώς λιγότεροι από τους περσινούς (6.348.353), ενώ και η βεβαίωση του φόρου προέκυψε 59,7 εκατ. Ευρώ μικρότερη από το 2017 (3,094 δις ευρώ έναντι 3,163 δις ευρώ). 
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το τελικό εισπρακτικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι το ίδιο, δηλαδή τουλάχιστον 2,650 δις ευρώ, αν δεν θέλει το υπουργείο Οικονομικών να έχει μπελάδες. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου και η πέμπτη και τελευταία ως τις 31 Ιανουαρίου, αν και η συνήθης πρακτική των τελευταίων 2-3 ετών είναι να «φορτώνουν» οι φορολογούμενοι την πιστωτική τους κάρτα με 12 δόσεις.
Από τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η ΑΑΔΕ φαίνεται ότι πέρα από αυτές τις μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την περσινή εκκαθάριση (υπάρχει και μια μικρή αύξηση στο σύνολο των απαλλαγών στα 95,3 εκατ. Ευρώ έναντι 88,9 εκατ. Ευρώ), ο λογαριασμός είναι συνολικά σχεδόν ίδιος με πέρσι, παρά τις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών. Και λέμε «συνολικά», γιατί οι χειρουργικές παρεμβάσεις που έκανε το υπουργείο Οικονομικών έφεραν ανακατατάξεις στην εσωτερική κατανομή του βάρους του ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει κάνει το υπουργείο, περίπου 950.000 ευρώ θα πληρώσουν φέτος μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ από πέρσι, ενώ οι περίπου 50.000 από αυτούς θα δουν το λογαριασμό τους «φουσκωμένο» πάνω από 200 ευρώ. 
Κι αυτό παρά την αύξηση του αφορολογήτου στο Συμπληρωτικό Φόρο κατά 50.000 ευρώ (στις 250.000 ευρώ), η βεβαίωση του οποίου υπολείπεται κατά περίπου 9 εκατ. Ευρώ από πέρσι (620,2 εκατ. Ευρώ έναντι 629 εκατ. Ευρώ).
Εν αναμονή νέων ανακοινώσεων από το υπουργείο Οικονομικών για το πώς κατανέμεται τελικά το βάρος του φετινού ΕΝΦΙΑ και για το πόση είναι η ελάφρυνση στους περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες, η επεξεργασία των Τιμών Ζώνης δείχνει ότι οι αποκαλούμενες «λαϊκές» περιοχές συνέβαλαν καθοριστικά στο «χτίσιμο» του φετινού φόρου. 
Περιοχές όπως το Ίλιον, το Κερατσίνι, το Καματερό, το Περιστέρι, η Κερατέα ανέβηκαν κλιμάκιο λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξιών, με αποτέλεσμα μια επιβάρυνση 1 ευρώ ανά 10 τ.μ.
Πιο βαριές ακούγονται οι… καμπάνες σε περιοχές- φιλέτα, όπως η χώρα της Μυκόνου, όπου για παράδειγμα μια μονοκατοικία 150 τ.μ. 15ετίας, θα πρέπει να πληρώσει 659,19 ευρώ παραπάνω από πέρσι. 
Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι σε πολλά πλούσια Κυκλαδονήσια, όπως η Μύκονος, ακόμα και παραθαλάσσιες περιοχές παραμένουν εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα όλοι οι φόροι ακινήτων να υπολογίζονται με ειδικές, εξωφρενικά χαμηλότερες τιμές.
Υπενθυμίζεται ότι επί του παρόντος μόνο ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ όλοι οι υπόλοιποι φόροι ακινήτων π.χ. για γονικές παροχές εξακολουθούν να υπολογίζονται με τις παλιές ως τις 31 Δεκεμβρίου.

epirusblog.gr
5 of 5
Ηρθαν τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ -Στα 2,65 δισ. η λυπητερή, αυξήσεις στις λαϊκές περιοχές
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3200454145405237391
item