Μοσκοβισί: Το τρίτο Μνημόνιο δεν θα ήταν απαραίτητο αν δεν υπήρχε το πισωγύρισμα του 2015

Μοσκοβισί: Το τρίτο Μνημόνιο δεν θα ήταν απαραίτητο αν δεν υπήρχε το πισωγύρισμα του 2015

Την άποψη ότι το τρίτο Μνημόνιο δεν θα ήταν απαραίτητο αν δεν είχε προηγηθεί το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, διατυπώνει ο Πιερ Μοσκοβισί σε άρθρο του στην εφημερίδα Welt με τίτλο «Μαθήματα από την Ελλάδα». 

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο το δεύτερο πρόγραμμα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2014 αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν προχωρήσει τη μεταρρύθμιση στις συντάξεις και είχαν εφαρμόσει τη μείωση του ΦΠΑ για τα νησιά. 


«Αντίθετα προκηρύχθηκαν εκλογές και οι Έλληνες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ της ριζοσπαστικής αριστεράς που είχε ένα εκ διαμέτρου διαφορετικό εκλογικό πρόγραμμα που οδήγησε σε εξάμηνη ένταση με την ΕΕ και τις αγορές».

Εξειδικεύοντας τις εντάσεις καθώς, όπως γράφει, «τα συναισθήματα υπερκάλυψαν την πολιτική λογική» ο Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρεται στο «είδα τον τότε Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να λέει στον Έλληνα ομόλογό του ότι δεν τον εμπιστεύεται. Και μια φορά χρειάστηκε να χωρίσω τον Γερούν Ντάισελμπλουμ από τον Γιάνη Βαρουφάκη για να μην αρχίσουν τις μπουνιές».

«Χρειάστηκε μεγάλη υπομονή για να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος το καλοκαίρι του 2015 και να βρεθεί μια έξοδος από το αδιέξοδο με τη βοήθεια του τρίτου προγράμματος που δεν θα ήταν απαραίτητο χωρίς αυτά τα πολιτικά επιχειρήματα» προσθέτει ο Γάλλος πολιτικός.

Κάνοντας αποτίμηση των τριών μνημονίων λέει ότι το πρώτο από το 2010 έως το 2012 ήταν πολύ βραχυπρόθεσμο και πολύ επικεντρωμένο στα δημοσιονομικά. «Επομένως δεν θα μπορούσε να επηρεάσει τα δομικά προβλήματα της χώρας. 

Αν και το δεύτερο πρόγραμμα (2012-2015) έδωσε περισσότερες συγκεκριμένες απαντήσεις ήταν επίσης πολύ περιορισμένο σε χρόνο. Μόνο στο τρίτο πρόγραμμα (2015-2018) κατέστη δυνατό να εφαρμοστούν οι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις».

Σχολιάζοντας τη στάση των Ελλήνων πολιτικών ο κ. Μοσκοβισί μιλά για «δημαγωγικές προεκλογικές εκστρατείες, την αναστροφή πολιτικών θέσεων μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης και την απουσία εθνικής συναίνεσης».

Όσον αφορά την περίοδο μετά τις 20 Αυγούστου ο Πιέρ Μοσκοβισί τονίζει ότι «η ΕΕ παραμένει στο πλευρό της Ελλάδας προκειμένου να διασφαλίσει ότι η χώρα θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Η παρακολούθηση δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα. Δεν περιέχει νέες απαιτήσεις ή μεταρρυθμίσεις. 


Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσει τη στήριξη αυτή για να ολοκληρώσει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν από την Ελλάδα να υλοποιήσει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο». 
welt


epirusblog.gr
5 of 5
Μοσκοβισί: Το τρίτο Μνημόνιο δεν θα ήταν απαραίτητο αν δεν υπήρχε το πισωγύρισμα του 2015
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 548906127754883258
item