Άρτα: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΣΕΛΤΣΟ ΤΟ 1804

                              Άρτα: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΣΕΛΤΣΟ ΤΟ 1804
Εορτάζονται εφέτος τα διακόσια δέκατέσσερα  χρόνια (απο το 1804) της Μάχης του Σέλτσου και του Ολοκαυτώματος των Σουλιωτών που επακολούθησε...


"Η παρουσία στο Σέλτσο -για πρώτη φορά- του ανώτατου Πολιτειακού Άρχοντα πρίν δύο χρόνια στις 23-8-2016 σηματοδότησε πλέον την αλλαγή των μέχρι τώρα δεδομένων για την ανάδειξη της Ιστορικής Μονής και της θυσίας των Σουλιωτών. 

Μια νέα σελίδα άνοιξε για το Σέλτσο. Επιτέλους με δικαιωματικό τρόπο παίρνει τη θέση που του αξίζει στις σελίδες δόξας των αγώνων του Ελληνικού έθνους, δίπλα στο Κούγκι στο Ζάλογγο στο Μεσολόγγι και στο Αρκάδι..    

Το πιστοποιεί  το  Πρρόγραμμα "ΤΟΠΟΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ  ΣΕΛΤΣΟ_ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ_ΜΥΤΙΛΗΝΗ" που υλοποιείται απο την Πρωτοβαθμια Εκπαίδευση Αιτ/νιας την συμμετοχή των δήμων Γ.Καραισκάκη  -Μεσολογγιου- Μυτιλήνης-Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας και Συλλόγου Μακρυγιάνη Άρτας.

Απομένει  να υπενθυμίσουμε προς όλους τους αρμόδιους φορείς ότι δεν είναι αίτημά μας αλλά αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας  να αντιμετωπίσει  το Σέλτσο με την ιδιαίτερη φροντίδα και τιμή που του αξίζει. 

Σε αυτό δεν μπορούμε παρά να υπογραμμίσουμε την σημαντική συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου και προσωπικά του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη,της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας  και του κ. Βασ.Ψαθά ,και του Δήμου Γεωργίου Καραΐσκάκη και του δημάρχου κ. Περ. Μίγδου για την  ανάδειξη και αναγέννηση του  σημαντικού Ιστορικού μνημείου. 

Ηδη μετά τα σημαντικά έργα αναστήλωσης και Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος χώρου είναι  σε εκτέλεση η πρώτη  εργολαβία τσιμεντόστρωσης του  δρόμου.Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, απομένει να ολοκληρωθεί. Επίσης εκρεμει η ηλεκρτοδότηση απο πλευράς ΔΕΗ για τεχνικούς λόγους και θα γίνει συντομα,ενώ δοθηκε πίστωση για την ανακατασκευή της στέγης του ναού για την προστασία του.  

Το μοναστήρι  του ΣΕΛΤΣΟΥ έμελε να γίνει ο αιώνιος  τόπος  μαρτυρίου των  αδούλωτων  Σουλιωτών. Η «ΚΙΒΩΤΟΣ» της θυσίας των. Μια ΘΥΣΙΑ-ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ άγνωστη ακόμη και σήμερα σε πολλούς και  που «δεν μπορεί να χωρέσει ιστορικού νους» -όπως έγραψε ο Πουκεβίλ- ή να κατανοήσει το μέγεθος της.

Στην μνήμη των Ηρώων αυτών υποσχόμεθα ως θεματοφύλακες της υπέρτατης αυτής θυσίας να διατηρήσουμε τη  φλόγα της  άσβεστη.
    
Κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ σήμερα, αποτίοντας  φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης . Προτίμησαν να πεθάνουν λεύτεροι παρά να ζήσουν σκλάβοι. Δεν λιποψύχησαν, δεν λιποτάκτησαν, δεν συμβιβαστήκαν. ΄Εμειναν και πέθαναν ως «Ελεύθεροι πολιορκημένοι»   Οφείλουμε να μην  ξεχάσουμε ποτέ αυτή  την ανείπωτη θυσία  τους.

Η θυσία του Σέλτσου ας αποτελέσει αφορμή για  αφύπνιση  της ιστορικής μνήμης που σε καιρούς χαλεπούς  για την πατρίδα μας,  δεν πρέπει να την ξεχνούμε. διακόσια δώδεκα  χρόνια από τότε δεν στάθηκαν ικανά να την  ξεθωριάσουν.  Ας τους φέρουμε στο νου μας έστω και για μια στιγμή και ας προσευχηθούμε στη μνημη τους. 
 
Καλούμε  όλους  τους  συνδημότες, όλους τους Ηπειρώτες  φίλους και ευλαβείς  προσκυνητές,  να παρευρεθούν μαζί μας στο Σέλτσο την Πέμτη  23 Αυγούστου2018  για να αποτίσουμε τον  ελάχιστο  φόρο τιμής  και ευγνωμοσύνης  στους «αγνοούμενους» ήρωες της ιστορίας μας.                                   

ΑΙΩΝΙΑ ΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ..."   

ΧΡΗΣΤΟΣ Β. ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ
epirusblog.gr
5 of 5
                              
Άρτα: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΣΕΛΤΣΟ ΤΟ 1804
epirusblog.gr
5 of 5
                              
Αρτα 920702883157421
item