Ήπειρος: Πρώτο βήμα για ενεργειακή αναβάθμιση 15 κτιρίων Ήπειρος: Πρώτο βήμα για ενεργειακή αναβάθμιση 15 κτιρίων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Πρώτο βήμα για ενεργειακή αναβάθμιση 15 κτιρίων

Ήπειρος: Πρώτο βήμα για ενεργειακή αναβάθμιση 15 κτιρίων

Το δεύτερο από τα ενεργειακά έργα, που συγχρηματοδοτούνται από τον μηχανισμό ELENA μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, βάζει μπρος η περιφέρεια Ηπείρου.

Μετά την έγκριση διενέργειας του ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της περιφέρειας και στο δίκτυο των δήμων Αρταίων, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας,
η περιφέρεια προωθεί την ενεργειακή αναβάθμιση 15 δημοσίων κτηρίων και εγκαταστάσεων.
Χθες υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και το ανάδοχο σχήμα, η σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής επιθεώρησης των συγκεκριμένων κτιρίων και η υποβολή τεκμηριωμένων τεχνοοικονομικά προτάσεων για την ενεργειακή τους αναβάθμιση.
Στη λίστα των υπό εξέταση κτιρίων και εγκαταστάσεων περιλαμβάνονται τα νοσοκομεία Ιωαννίνων «Χατζηκώστα», Άρτας και Πρέβεζας, τα Αστυνομικά Μέγαρα Ιωαννίνων και Άρτας, το δημαρχείο Πρέβεζας και η Θεοφάνειος Αίθουσα Τέχνης, τα κλειστά γυμναστήρια Άρτας και Κωστακιών, το ανοικτό κολυμβητήριο Πρέβεζας, το δημοτικό γήπεδο τένις Άρτας και πέντε σχολικά κτίρια (1ο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας, 1ο ΕΠΑΛ Πρέβεζας και 1ο ΕΠΑΛ Άρτας, Γυμνάσιο Ν. Σελεύκειας Ηγουμενίτσας και 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας).
Σύμφωνα με τη σύμβαση, τα υφιστάμενα κτήρια έχουν δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας, που μπορεί να υπερβεί το 60% ανάλογα με τη χρήση, όταν εφαρμόζεται μια ολοκληρωμένη πρόταση ενεργειακής αναβάθμισης, η οποία περιλαμβάνει και μια μικρή εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), μπορούν δε, αν υπάρχουν ορισμένες ευνοϊκές συνθήκες, να επιτύχουν και στόχο σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, όπως αυτός ορίζεται από την επαναδιατύπωση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτηρίων (Οδηγία 2010/31/ΕΕ) και το Ν. 4122/2013 που αφορά στην εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας σε αυτήν.
Το δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας στα υφιστάμενα κτήρια διαφέρει ανάλογα με τη χρήση και την κατασκευή του κτηρίου, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και το μέγεθος των παρεμβάσεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε επίπεδο δήμου.
Τα πλέον ενεργοβόρα κτίρια είναι τα νοσοκομεία, τα οποία έχουν δυνατότητες εξοικονόμησης πάνω από 30% και αποτελούν τον πρώτο κατά προτεραιότητα τομέα παρέμβασης. 
Για τα σχολικά κτίρια, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 22-30%, ενώ για τα κτίρια δημόσιων υπηρεσιών το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 25% έως και 60%. Κτίρια πολιτισμού και αθλητικές εγκαταστάσεις μπορεί να παρουσιάσουν εξοικονόμηση της τάξης του 40%.
Στη λίστα δεν περιλαμβάνονται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, καθώς το υπουργείο Υγείας έχει προγραμματίσει ήδη παρέμβαση για την ενεργειακή αναβάθμισή του, όπως και το κλειστό κολυμβητήριο Ιωαννίνων, καθώς η διοίκηση του ΠΕΑΚΙ έχει καταθέσει πρόταση σε άλλο πρόγραμμα, εκτιμώντας πως οι διαδικασίες θα τρέξουν πιο γρήγορα.
Η περιφέρεια Ηπείρου χρηματοδοτείται για τις μελέτες των δύο έργων από το πρόγραμμα ELENA (European Local Energy Assistance). 
Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρέχει χρηματοδότηση για τεχνική βοήθεια στους τομείς της ενεργειακής αποδοτικότητας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στις αστικές συγκοινωνίες. 
Μέσω του ELENA, οι τοπικοί φορείς που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στους συγκεκριμένους τομείς, εξασφαλίζουν χρηματοδότηση για μελέτες βιωσιμότητας, επιχειρησιακά σχέδια, προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης και παρακολούθηση έργων. 
Από το 2009 μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα ELENA έχει χορηγήσει κονδύλια περί τα 100.000.000 ευρώ για την υλοποίηση επενδύσεων που προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο πρόγραμμα της ΕΤΕπ σχεδιάζει να εντάξει η περιφέρεια Ηπείρου και έργο 12.700.000 ευρώ για την αναβάθμιση της Λιμνιαίας Συγκοινωνίας στη λίμνη Παμβώτιδα. 
Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός νέου στόλου σκαφών, που θα είναι περισσότερο φιλικά στο περιβάλλον (όπως υβριδικών π.χ. με χρήση ντίζελ και φυσικού αερίου ή ηλεκτρικών) για τη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών στη λίμνη των Ιωαννίνων. 
Επιπλέον σχεδιάζονται και έργα αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και επέκτασής τους. 

Λαμπτήρες led στον Ι.Ν. Βουργαρελίου
Ξεκινώντας τις δράσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Πάρκων, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην πολιτιστική κληρονομία, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων προχώρησε χθες στη διανομή λαμπτήρων νέας τεχνολογίας (Led) χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης, με επίσκεψη του πρόεδρου του Φορέα Σεραφείμ Φελέκη και του αντιπροέδρου Δημητρίου Βαρέλη στον Μητροπολίτη Άρτας Καλλίνικο στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Βουργαρελίου για την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων.
Σκοπός της δράσης είναι η προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανάδειξη μνημείων εντός του Εθνικού Πάρκου. Ο Φορέας εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την εταιρεία «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Β.Ε.Τ.Ε.» για τη χορηγία των λαμπτήρων, κάνοντας γνωστό πως οι δράσεις θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές του Εθνικού Πάρκου.
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Πρώτο βήμα για ενεργειακή αναβάθμιση 15 κτιρίων
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 5671202933040435554
Σχόλια
item