Αναταράξεις στην κυβέρνηση -Ζητούν «αριστερή στροφή» από τον Τσίπρα Πηγή: Αναταράξεις στην κυβέρνηση -Ζητούν «αριστερή στροφή» από τον Τσίπρα | iefimerida.gr

Αναταράξεις στην κυβέρνηση -Ζητούν «αριστερή στροφή» από τον Τσίπρα   Πηγή: Αναταράξεις στην κυβέρνηση -Ζητούν «αριστερή στροφή» από τον Τσίπρα | iefimerida.gr
Την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί μετά τις 20 Αυγούστου αναζητά από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς συνεδριάζει υπό τον Αλέξη Τσίπρα και μετά από αρκετό καιρό το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος που ξεκινά στις 10.30, υπό τον πρωθυπουργό.
Επισήμως στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκεται το σύνολο των πολιτικών εξελίξεων και ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του κομματικού οργάνου, τόσο για τα όσα συζητήθηκαν στην σύνοδο του ΝΑΤΟ τις Βρυξέλλες, όσο και για τις συνομιλίες που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν.  
Το σύνολο των στελεχών πάντως θέλει να έχει εικόνα για τις εξελίξεις σε σχέση με την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς πρόκειται για ζήτημα που φαίνεται πως θα λειτουργήσει ως ρυθμιστής για τα ...πάντα.
Στο προσκήνιο τα θέματα της ΔΕΘ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα θέματα  που θα συζητηθούν είναι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Σε αυτήν οι κυβερνητικοί ποντάρουν πολλά και είναι ξεκάθαρο ότι θα φροντίσουν να προσλάβει πανηγυρικό χαρακτήρα (μέσω των εξαγγελιών), αφού θέλουν η άνοδος του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα να σηματοδοτήσει μια νέα πορεία. Με κεντρικό στοιχείο , όπως λένε, το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει το δικό της σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας  και ότι οι μνημονιακοί περιορισμοί αποτελούν πια παρελθόν.
Εξαγγελίες για μεταμνημονιακά οφέλη 
Βούληση της ηγεσίας άλλωστε είναι να αρχίσει να καρπώνεται τα μεταμνημονιακά οφέλη μέσω εξαγγελιών- μεγάλης και μικρής εμβέλειας- δίνοντας έτσι το αποτύπωμα μιας …απελευθερωμένης πια κυβέρνησης.
Οι πιο πολλοί ζητούν «αριστερή στροφή» στην ΔΕΘ κατά την  συνέντευξη του πρωθυπουργού, προκειμένου να καταφέρει η κυβέρνηση να περιορίσει τις απώλειες που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις και να δημιουργήσει μια αίσθηση προσδοκίας για  κάτι καλύτερο, όπως επίσης και για να  ξαναπιάσει το νήμα με τον κόσμο  που ψήφισε «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα. Δύσκολο ή όχι, αναμένεται να ταλαιπωρήσει τον κ.Τσίπρα όλο το επόμενο διάστημα
Ζητούν αριστερή στροφή
Η υπεράσπιση των συντάξεων θεωρείται επιλογή εμβληματική για τους βουλευτές και αναμένεται να θέσουν πάλι ζήτημα, ζητώντας ενημέρωση από τον Ε.Τσακαλώτο.
Ζητούμενο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος παραμένει το πολιτικό σχέδιο της επόμενης ημέρας που οριοθετείται από τους συμφωνημένους στόχους αλλά και  την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν οι κυβερνητικές επιλογές.
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να ζητηθούν απαντήσεις για το αν έχει γίνει  (και ποια αποτελέσματα έχει αποφέρει ) διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για το πάγωμα της μείωσης των συντάξεων που αναμένεται να ισχύσει από την 1/7/2018.
«Πονοκέφαλος» οι συμμαχίες
Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της συζήτησης, βέβαια, αφορά στη διαμόρφωση των συμμαχιών, με δεδομένο ότι οκυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος προκαλεί τακτά πυκνά ενδοκυβερνητικές κρίσεις και υπάρχει πια αντικειμενική δυσκολία στη λήψη πρωτοβουλιών χωρίς την έγκρισή του. 
Ήδη, υπάρχουν βουλευτές που και στις δημόσιες τοποθετήσεις αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ανασύνθεσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις που θα πυροδοτήσει η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών όταν φτάσει στη Βουλή.
Από την άλλη βέβαια, το Μαξίμου φροντίζει να κρατάει ισορροπίες και να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από το γεγονός ότι παρά τις κατά καιρούς παραφωνίες, παραπέμπουν μόνιμα στα λεγόμενα Τσίπρα-Καμμένου ότι θα πορευτούν μαζί μέχρι τέλους. Έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 152 βουλευτές.
Για το χρόνο των εκλογών, για τις πολιτικές συμμαχίες αλλά –όπως προέκυψε εσχάτως- και για το μέλλον των ελληνορωσικών σχέσεων, στον απόηχο της απέλασης των δύο Ρώσων αξιωματούχων και εν αναμονή πάντα της Ρωσικής απάντησης. 
Τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αναμένεται να ζητήσουν λεπτομερή πληροφόρηση για τη δράση των Ρώσων, όπως και για τις κινήσεις τακτικής που επιβάλλεται να έχει ξεκινήσει να κάνει η κυβέρνηση για την υποστήριξη της συμφωνίας στην ελληνική βουλή.
Ρεπορτάζ: Στέλλα Α. Γκαντώνα, Χρήστος Τσιγουρής
Πηγή: iefimerida.gr 
epirusblog.gr
5 of 5
Αναταράξεις στην κυβέρνηση -Ζητούν «αριστερή στροφή» από τον Τσίπρα Πηγή: Αναταράξεις στην κυβέρνηση -Ζητούν «αριστερή στροφή» από τον Τσίπρα | iefimerida.gr
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 962432588731415612
item