Handelsblatt: Η Αθήνα σχεδιάζει επιστροφή στην αγορά ομολόγων

Handelsblatt: Η Αθήνα σχεδιάζει επιστροφή στην αγορά ομολόγων

Η Αθήνα σχεδιάζει την επιστροφή στην αγορά ομολόγων και ειδικότερα προβαίνει σε συζητήσεις για την έκδοση δεκαετούς ομολόγου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Handelsblatt.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, παρά το γεγονός ότι τα προγράμματα βοήθειας λήγουν σε πέντε εβδομάδες, η Αθήνα δεν έχει άμεση ανάγκη χρημάτων χάρη σε ένα αποθεματικό ρευστότητας ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ, το οποίο και θα καθιστά εφικτή την πλήρη χρηματοδότηση της χώρας έως τα μέσα του 2022. 

Μετά το 2022 ωστόσο η Ελλάδα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί και πάλι από τις κεφαλαιαγορές.

Κυρίαρχη άποψη όλων των εμπειρογνωμόνων είναι ότι η Αθήνα δεν πρέπει να περιμένει τόσο πολύ. 

Η χώρα πρέπει να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στην αγορά με δοκιμαστικές εκδόσεις.

Γίνεται λόγος για έκδοση ενός δεκαετούς ομολόγου. 

Εάν η Ελλάδα κατορθώσει να εκδώσει, ήδη, πριν την λήξη του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου ένα κρατικό ομόλογο με λογικούς όρους, αυτό θα ήταν μεγάλη επιτυχία καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να την καταγράψει ως απόδειξη "καθαρής εξόδου" από το πρόγραμμα βοήθειας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κι οι άλλες τέσσερις προβληματικές χώρες του ευρώ είχαν, επίσης, εκδώσει δεκαετή ομόλογα στο τέλος των προγραμμάτων τους, μερικές μάλιστα ακόμη και μήνες πριν από την έξοδο.

Ο κρατικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) θέλει σύντομα να δοκιμάσει τις διαθέσεις των επενδυτών. 

Το γεγονός ότι οι επενδυτές διψούν για ελληνικά κρατικά χρεόγραφα αποδεικνύει το παράδειγμα του ΟΤΕ.

Ο όμιλος, ο οποίος ανήκει κατά 45% στην Deutsche Telekom, άντλησε την περασμένη εβδομάδα από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές 400 εκατομμύρια ευρώ από ένα τετραετές ομόλογο.

Το κουπόνι διαμορφώθηκε σε 2,375% και υπερκαλύφθηκε πέντε φορές, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να κάνει τον Ο.Δ.ΔΗ.Χ. να ζηλέψει.


epirusblog.gr
5 of 5
Handelsblatt: Η Αθήνα σχεδιάζει επιστροφή στην αγορά ομολόγων
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4196578501718326341
item