FAZ: Στα 34 δισ. ευρώ υπολογίζει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ το κόστος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

FAZ: Στα 34 δισ. ευρώ υπολογίζει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ το κόστος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα κοστίσουν 34 δισ. ευρώ, εκτιμά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της FAZ.
«Ο όγκος της επιπρόσθετης παράτασης καταβολής των τόκων πάνω από δέκα χρόνια εξαρτάται από τα πραγματικά επιτόκια και εκτιμάται σήμερα από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ότι ανέρχεται σε περίπου 34 δισ. ευρώ», ήταν η απάντηση του γερμανικού υπουργείου, σε ερώτημα του βουλευτή του FDP Οτο Φρίκε.
Η καταβολή των επιτοκίων μετά την παράταση θα πρέπει να ξεκινήσει από την Ελλάδα μετά το 2033, αναφέρει ακόμη το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με τη FAZ.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι στα τέλη Ιουνίου εγκρίθηκαν από το Eurogroup πολλά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, μεταξύ των οποίων παράταση των δανείων κατά δέκα έτη με μέση διάρκεια 42,5 ετών και αναβολή πληρωμής των τόκων και εξόφλησης των κεφαλαίων έως το 2032/2033.
«Την 1η Αυγούστου, η (γερμανική) Επιτροπή Προϋπολογισμού θα συζητήσει εκ νέου το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας σε ειδική συνεδρίαση. Το FDP και το AfD επικρίνουν την γερμανική κυβέρνηση ότι έχει εγκρίνει εκ νέου ένα εν τοις πράγμασι κούρεμα του ελληνικού χρέους» υπενθυμίζει η γερμανική εφημερίδα.
Η πολιτική των προθεσμιών- παρατάσεων και της αναβολής καταβολής τόκων στην πραγματικότητα είναι αναβολή της πτώχευσης, σχολίασε στη FAZ ο Φρίντριχ Χάινεμαν του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών και σημείωσε ότι πιθανόν θα πρέπει να διαγραφεί μεγάλο μέρος των δανείων.
«Η άποψη ότι η διάσωση της Ελλάδας δεν θα κοστίσει στην Γερμανία και στους άλλους πιστωτές και εγγυητές χρήματα, δεν έχει νόημα οικονομικά. Οι απαιτήσεις έναντι της Ελλάδας υφίστανται ως προς την ονομαστική τους αξία μόνο στα χαρτιά, δεν είναι σε καμιά περίπτωση πραγματική αξία», τόνισε ο Χάινεμαν.
Από την πλευρά του ο Eκαρντ Ρέμπεργκ, εκπρόσωπος προϋπολογισμού του CDU, δήλωσε σχετικά: «Οι μεγαλύτερες περίοδοι αποπληρωμής των δανείων και η παραίτηση από υψηλότερα επιτόκια δεν αποτελούν ούτε κούρεμα του χρέους, ούτε τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι εσφαλμένοι».
Πηγή: ΑΠΕ

epirusblog.gr
5 of 5
FAZ: Στα 34 δισ. ευρώ υπολογίζει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ το κόστος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2195482436151653190
item