Βρετανία: Στα πρόθυρα διάσπασης το κυβερνών κόμμα λόγω Brexit Βρετανία: Στα πρόθυρα διάσπασης το κυβερνών κόμμα λόγω Brexit | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Βρετανία: Στα πρόθυρα διάσπασης το κυβερνών κόμμα λόγω Brexit

Βρετανία: Στα πρόθυρα διάσπασης το κυβερνών κόμμα λόγω Brexit

Ένας αδυσώπητος εμφύλιος κατατρώει τα θεμέλια του κυβερνώντος κόμματος στη Βρετανία, με φιλοευρωπαίους και ευρωφοβικούς να έχουν πάρει θέσεις μάχης.

Αυτό καταδείχθηκε στην ψηφοφορία της Δευτέρας με την αποδοχή από κυβερνητικής πλευράς τροπολογίας των μπρεξιστών σε τέσσερα άρθρα του σχεδίου νόμου της Τερέζα Μέι για το Brexit.

Δεν πρόκειται για τροποποιήσεις ουσίας αφού περισσότερο αφορούν τη διατύπωση. Με πιο σημαντικό το άρθρο που προβλέπει εισπράξεις δασμών εισαγωγής προϊόντων από τρίτες χώρες και απόδοσή τους στο ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τροπολογία αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξει και αντίστοιχη δέσμευση της Κομισιόν.

Η κυβέρνηση, πέρασε την τροπολογία με πλειοψηφία μόλις τριών ψήφων που προήλθαν από το στρατόπεδο των Εργατικών. Δεκατρείς συντηρητικοί βουλευτές την καταψήφισαν.

Και ενώ τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας στενεύουν απειλητικά, ρεαλιστικά σενάρια θέλουν την κυβέρνηση να ζητά μεγαλύτερη χρονική προθεσμία για την εφαρμογή του άρθρου 50 περί οριστικής αποχώρησης ή να επιδιώξει ακόμα και δεύτερο δημοψήφισμα.

Προς νέο δημοψήφισμα;

Ως προς το τελευταίο, όλο και πληθαίνουν οι φωνές πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων με πιο σημαντική την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Τζάστιν Γκρίνινγκ που ζητούν νέο δημοψήφισμα, το οποίο θα τερματίσει οριστικά τον διχασμό στα κόμματα και την κοινωνία.

Βεβαίως, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας εξέλιξης δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο αν και με βάσει τα δημοσκοπικά στοιχεία καταγράφεται προβάδισμα υπέρ της παραμονής στης Ευρώπη.

Σήμερα συνεχίζεται η συζήτηση στη βουλή με ψηφοφορία επί της προτάσεως της αντιπολίτευσης για την παραμονή της χώρας στην Τελωνιακή Ένωση και την Ενιαία Αγορά. 

Πηγή: dw.com
Epirusblog Gr
5 of 5
Βρετανία: Στα πρόθυρα διάσπασης το κυβερνών κόμμα λόγω Brexit
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 1295419430040911573
Σχόλια
item