Πρέβεζα: Ιαματικά Λουτρά - Χαμάμ Αλή Πασά - Δύο ακατέργαστα διαμάντια προς αξιοποίηση στην Πρέβεζα - Ένας θησαυρός της ιστορίας

Πρέβεζα: Ιαματικά Λουτρά - Χαμάμ Αλή Πασά - Δύο ακατέργαστα διαμάντια προς αξιοποίηση στην Πρέβεζα - Ένας θησαυρός της ιστορίας
Λίγα μόλις μέτρα από το «διαμάντι» της Πρέβεζας, την παραλία της Κυανής Ακτής, στην καρδιά της πόλης βρίσκονται δύο άλλα «διαμάντια», ακατέργαστα και ανεξερεύνητα στο βαθμό που δικαιούνται.
Ένας από τους θησαυρούς της ιστορίας της Πρέβεζας δεσπόζει σιωπηλά στον κόλπο "Παλιοσάραγα" στα "Παλιά Παλάτια".
Οι εγκαταστάσεις των Ιαματικών Λουτρών αλλά και το Χαμάμ του Αλή Πασά, «κρυμμένα» και ίσως άγνωστα για πολλούς επισκέπτες της τουριστικής Πρέβεζας.
Τα οφέλη των ιαματικών νερών πολλά, εδώ και χρόνια.
Τα Ιαματικά Λουτρά της Πρέβεζας, αποτελούν πλέον ένα κομμάτι της ιστορίας και σύμφωνα με αυτή αλλά και τα ευρήματα που διασώζονται τα χρησιμοποιούσε τον 17ο αιώνα ο Αλή Πασάς ως θερινά του ανάκτορα αναγνωρίζοντας την θεραπευτική ιδιότητα των νερών.
Ο χώρος όπου βρισκόταν το χαμάμ σώζεται σχεδόν ακέραιος ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΝΕΔΗΚΕΠ Χρήστο Νέσσερη, ο οποίος μίλησε στο Pamepreveza.gr, υπάρχει σχεδιασμός, προκειμένου να απομακρυνθούν κάποιες προσθήκες που έχουν γίνει στο πέρασμα του χρόνου και να αναδειχθεί το χαμάμ.
Το χαμάμ είναι επισκέψιμο και προκειμένου να κατευθυνθεί κάποιος προς τα λουτρά και τις μπανιέρες περνάει από αυτό. Χαρακτηριστικός είναι ο θόλος στην οροφή και παρότι κατασκευάστηκε στην οθωμανική περίοδο σχηματίζει έναν σταυρό.
Η οροφή του φέρει οπές κατάλληλα σχεδιασμένες έτσι ώστε να διαφεύγει ο ατμός που εισέρχονταν σε αυτό ενώ το ίδιο σχήμα και κατασκευή φέρουν και άλλοι χώροι στο κτήριο γεγονός που σημαίνει ότι υπήρχε την εποχή εκείνη ολόκληρη εγκατάσταση για την διοχέτευση του ατμού και σε άλλα δωμάτια.
Στην εξωτερική πλευρά του κτηρίου βρίσκεται ερμητικά κλειστό χωρίς να έχει γίνει γνωστός ακόμα ο λόγος, ο χώρος όπου υπήρχαν σύμφωνα με μαρτυρίες τα καζάνια όπου ζεσταίνονταν επί εποχή Αλή Πασά το νερό και διοχετεύονταν στο χαμάμ.
Δίπλα ακριβώς το πηγάδι που είχε κατασκευάσει την εποχή εκείνη ο Πασάς.
Τα Ιαματικά Λουτρά της Πρέβεζας που λειτουργούν από το 1930, προσελκύουν κάθε χρόνο αρκετό κόσμο μιας και οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού είναι πλέον γνωστές αφού ενδείκνυνται για ρευματισμούς, εκφυλιστικές δερματοπάθειες, γυναικολογικές και άλλες παθήσεις.
Τα τελευταία χρόνια οι επισκέψεις αυξάνονται φτάνοντας και τις 3000 ανά σεζόν.
Πριν από τέσσερα χρόνια έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις των Λουτρών.
Ο χώρος ανακαινίστηκε, μπήκε νέα προστατευμένη δεξαμενή, άλλαξαν οι σωληνώσεις και οι μπανιέρες.
Το νερό, βγαίνει από μια γεώτρηση βάθους δέκα μέτρων και περνά από στρώμα φυκιών για το λόγο αυτό και το χρώμα του είναι μαύρο εξού και ευεργετικές του ιδιότητες.
Οι μετρήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής καταδεικνύουν την πολύ καλή ποιότητα των νερών οι οποίες επαναλαμβάνονται συνεχώς και δείγματα αποστέλλονται συχνά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για ανάλυση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΕΔΗΠΕΚ, η ενίσχυση του Ιαματικού Τουρισμού αποτελεί ένα στοίχημα για την ανάπτυξη της Πρέβεζας και με αυτό σαν στόχο, έχει ξεκινήσει να συντάσσεται μελέτη, η οποία θα είναι έτοιμη έως τον Οκτώβριο.
Μια μελέτη που αφορά τη ριζική αναβάθμιση του Λουτρών και την ανάδειξη του χαμάμ, ως μέρος της ιστορίας της Πρέβεζας.
Σύμφωνα με τον κ. Νέσσερη ο στόχος είναι σε πρώτη φάση η επισκευή του λουτρών που υπάρχουν ήδη και σε δεύτερη φάση μαζί με το χαμάμ του Αλή Πασά, ένα κέντρο θαλασσοθεραπείας δίπλα από τις εγκαταστάσεις.
Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει στο 1εκ ευρώ με προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα «Ελλάδα – Ιταλία» ή στο ΕΣΠΑ.
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μελέτης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Pamepreveza.gr,ο κ. Νέσσερης είπε «Το συντομότερο δυνατό» εκφράζοντας την αισιοδοξία του για να προχωρήσει μιας και πλέον δεν υπάρχουν δυσκολίες, μετά μάλιστα και την αναγνώριση του Λουτρών.
Οι βασικές αλλαγές εκσυγχρονισμού είναι η αντικατάσταση της οροφής ενώ πρόκειται να μπουν νέες μεγαλύτερες μπανιέρες καθώς επίσης και μπανιέρες αλλά και κατάλληλη διαρρύθμιση για πρόσβαση ΑμεΑ.
Μια μικρή εξωτερική πισίνα στην δεξιά πλευρά από την υπάρχουσα είσοδο των λουτρών, θα δώσει μια άλλη αίσθηση στα λουτρά.
«Είναι τεράστια εμπειρία να κάνεις ένα μπάνιο» πρόσθεστε ο κ. Νέσσερις κάνοντας λόγο για μια πάρα πολύ καλή ποιότητα των νερών. «Όσοι έχουν έρθει ξανάρχονται. Τα νερά προσφέρονται και για ευαιξία. Μπορούν και συνίστανται να κάνουν μπάνιο και μικρότερες ηλικίες» συνέχισε ο κ. Νέσσερης.
Η λούση κοστίζει μόλις 3 ευρώ, ένα μικρό κόστος στο οποίο μπορεί να ανταποκριθεί ο καθένας ενώ τα αποτελέσματα των θεραπευτικών ιδιοτήτων των νερών είναι άμεσα με μόλις δέκα – δεκαπέντε μπάνια.
Συνολικά πέρυσι έγιναν περίπου 3000 επισκέψεις από Ιούλιο έως Οκτώβριο, ενώ αισιόδοξος φάνηκε για την φετινή χρονιά ο πρόεδρος της ΝΕΔΗΚΕΠ αφού υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Όπως τόνισε ο κ. Νέσσερης τα λουτρά μπορεί να υστερούν κτηριακά ως ένα βαθμό, ωστόσο «με την νέα μελέτη και την επιδίωξη ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα πέρα από την ριζική ανακαίνιση, υπάρχει πρόβλεψη και για θέρμανση σε όλο τον χώρο για να μπορούν να λειτουργούν τα Λουτρά όσο το χρόνο», είπε
Μια μελέτη που όπως τόνισε βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης με στόχο τον Οκτώβριο και όταν ανοίξουν τα προγράμματα να είναι έτοιμη για κατάθεση.
Μια σημαντική εξέλιξη που εάν ολοκληρωθεί, σίγουρα θα αποτελέσει ένα ακόμα στοιχείο θετικό για τον τουρισμό στην Πρέβεζα όλο το χρόνο.
 pamepreveza.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Ιαματικά Λουτρά - Χαμάμ Αλή Πασά - Δύο ακατέργαστα διαμάντια προς αξιοποίηση στην Πρέβεζα - Ένας θησαυρός της ιστορίας
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 7370062141724035289
item