Γιάννενα: Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων στην πόλη από το δήμο Ιωαννιτών

Γιάννενα: Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων στην πόλη από το δήμο Ιωαννιτών
Με «διαδρομές εντός κι εκτός των τειχών του Κάστρου» ανοίγει ο δεύτερος κύκλος του επιτυχημένου προγράμματος «Μαθαίνω για την πόλη μου», που οργανώνει στα Γιάννενα το Γραφείο Τουριστικής Προβολής του δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Σπήλαιο Περάματος. 
Γιαννιώτες και Γιαννιώτισσες, μικροί και μεγάλοι, «ταξιδεύουν» με τη βοήθεια έμπειρων και εξειδικευμένων ξεναγών στο χώρο και το χρόνο του ιστορικού κέντρου. Πληροφορούνται για άγνωστες, ενδιαφέρουσες στιγμές της ιστορίας, για το συγκεκριμένο τόπο που φέρονται ότι έδρασαν γνωστά θρυλικά πρόσωπα, για την καθημερινότητα και τις συνήθεις των ανθρώπων. 
Με γλαφυρές περιγραφές και κατανοητή παρουσίαση, προσαρμοσμένη στο εκάστοτε ηλικιακό ακροατήριο και στις ανάγκες μίας χαλαρωτικής ψυχαγωγικής περιήγησης. Χωρίς κουραστικές διηγήσεις και εξαντλητικές ημερομηνίες. Σε ένα περιβάλλον περιπάτων ξενάγησης δομημένου σε συνθήκες μικρών εκδρομών αναψυχής. 
Με την εμπειρία του πρώτου, «πιλοτικού» κύκλου του προγράμματος, που υλοποιήθηκε το 2017, φέτος, κρίθηκε απαραίτητο, ο δεύτερος κύκλος να επεκταθεί σε δύο χρονικές περιόδους, ώστε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα και να αυξηθεί ο αριθμός των διαδρομών. 
Οι πρώτες περιηγητικές ξεναγήσεις θα γίνουν τον Ιούλιο και θα συνεχιστούν το φθινόπωρο, με διαφορετικές, ποικίλες θεματικές προσεγγίσεις. Βάσει του σχεδιασμού, επίκεντρο των δύο καλοκαιρινών περιπάτων θα αποτελέσουν τα ανεξάντλητα «μυστικά» του ιστορικού κέντρου της πόλης μας και η σημαντική πολυπολιτισμική φυσιογνωμία του. 
Επίσης, δεν θα διεξαχθούν την ημέρα Κυριακή και πρωινές ώρες, αλλά καθημερινές, στη διάρκεια του τρίωρου 6 το απόγευμα με 9 το βράδυ.Η πρώτη διαδρομή, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν και παιδιά του Δημοτικού με συνοδεία γονέων, θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα 16 Ιουλίου και περιλαμβάνει ξενάγηση μέσα στο Κάστρο. 
Στη δεύτερη διαδρομή, που θα γίνει Δευτέρα 23 Ιουλίου, στους γύρω δρόμους και τα στενά σοκάκια έξω από το Κάστρο αλλά και σε ορισμένα επιλεγμένα σημεία εντός των τειχών του, μπορούν να πάρουν μέρος μόνο άτομα ηλικίας άνω των δεκαπέντε (15) ετών. 
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Γκόλας εξέφρασε ικανοποίηση για την απήχηση του προγράμματος στην τοπική κοινωνία, χαρακτηρίζοντας «πολύ πιο ενθαρρυντική» από την αναμενόμενη την ανταπόκριση και διαβεβαίωσε ότι το αυξημένο ενδιαφέρον αποτελεί ισχυρό κίνητρο για πιο απαιτητικές υπηρεσίες από το δήμο προς τους κατοίκους της πόλης. 
«Από τη στιγμή που οι Γιαννιώτισσες και οι Γιαννιώτες αγκάλιασαν το εγχείρημα αυτό, στο τραπέζι της συζήτησης έπεσαν πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις, ορισμένες από τις οποίες θα δούμε να υλοποιούνται στη δεύτερη φάση του προγράμματος από το φθινόπωρο», δήλωσε. 
«Εμείς, ως δημοτική Αρχή», διαβεβαίωσε, «δεσμευόμαστε ότι οι Γιαννιώτισσες και οι Γιαννιώτες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν δωρεάν, για όσο διάστημα στηρίζουν, τέτοιες υπηρεσίες που, με μία αυθαίρετη -επιτρέψτε μου- προσέγγιση, έχουν πολλαπλά ανταποδοτικά οφέλη».
Αναφερόμενος σε αυτά, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, εξήγησε: «Δεκάδες Γιαννιώτισσες και Γιαννιώτες απόλαυσαν μερικούς ευχάριστους κυριακάτικους περίπατους. Γνώρισαν καλύτερα τον τόπο τους, τούς δρόμους που περπατούν κάθε μέρα. 
Όσα έμαθαν, θα τα μεταφέρουν και στα παιδιά τους. Σε φίλους τους, που θα επισκεφθούν κάποια στιγμή τα Γιάννενα ή θα εκφράσουν ενδιαφέρον να τα επισκεφθούν. Θα συμβάλλουν στο ‘‘ζωντάνεμα’’ της τοπικής ιστορίας και των θρύλων. 
Θα αποτελέσουν, αυτό που λέμε, τους αυριανούς ‘‘πρεσβευτές Τουρισμού’’. Αυτούς, που θα διαφημίσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης μας. Υπό αυτή την έννοια, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες όπως αυτή αλλά και άλλες που προωθεί το Γραφείο Τουριστικής Προβολής του δήμου, μπορούν να ενισχύσουν την τουριστική συνείδηση των πολιτών και, κατ’ επέκταση, να βοηθήσουν στη συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη του τόπου μας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σπηλαίου Περάματος, Νίκος Σαρακατσάνος τόνισε: «Μεγάλη μας η χαρά και η περηφάνια που βρισκόμαστε σήμερα εδώ να επισημοποιήσουμε την έναρξη του δεύτερου μέρους του προγράμματος «Μαθαίνω για την πόλη μου». 
Ενός προγράμματος που ξεκίνησε το 2017 κάπως δειλά και με μια μικρή επιφύλαξη για το πώς θα εξελιχθεί. Η επιτυχία όμως που σημείωσε, όπως όλοι γνωρίζουμε, ήταν πρωτοφανής.
Υπήρχαν συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν στις ξεναγήσεις και όλο αυτό το διάστημα μας ρωτούσαν τι θα γίνει. Υπήρχαν άλλοι οι οποίοι ξεναγήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος και μας παρότρυναν διαρκώς για τη συνέχισή του και τον εμπλουτισμό με νέες διαδρομές.
Είναι υποχρέωση μας απέναντι στις Γιαννιώτισσες και στους Γιαννιώτες να προχωρήσουμε άμεσα και στην υλοποίηση του δεύτερου κύκλου. Εννοείται ότι είμαστε ανοιχτοί και διατεθειμένοι να συζητήσουμε και επιπλέον προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι.
Αυτό που είχαμε επισημάνει και την προηγούμενη φορά είναι ας γίνουμε εμείς και τα παιδιά μας οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου μας.Ας αγκαλιάσουμε και το νέο εγχείρημα όπως έγινε και με το προηγούμενο».
Το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων και περιπάτων «Μαθαίνω για την πόλη μου» εντάσσεται στο επιχειρησιακό σχέδιο του Γραφείου Τουριστικής Προβολής του δήμου 2016-2019. Ενέργειες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα


 Οι δηλώσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται μέχρι και την Πέμπτη της τελευταίας εβδομάδας πριν την κάθε διαδρομή.
 Ανώτερος αριθμός συμμετοχής για κάθε ξενάγηση είναι 30 άτομα (με 10 άτομα επιλαχόντες).
 Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.
 Σημείο εκκίνησης των διαδρομών θα είναι το Γραφείο Τουριστικής Προβολής του δήμου (Μουλαϊμίδη 10).
 Οι αιτήσεις για συμμετοχή θα υποβάλλονται καθημερινά ηλεκτρονικά μέσω ειδικής φόρμας στην ιστοσελίδα του δήμου http://www.travelioannina.com  ή αυτοπροσώπως, από Δευτέρα έως και Πέμπτη στο Γραφείο Τουριστικής Προβολής του δήμου Ιωαννιτών, Μουλαϊμίδη 10, στα Γιάννενα.
 Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον τηλεφωνικό αριθμό: 26510 37017
Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η ξενάγηση-περίπατος στους εξωτερικούς χώρους δε θα γίνεται.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων στην πόλη από το δήμο Ιωαννιτών
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6196198947955621127
item