Γιάννενα: Αυξάνονται οι «ωφελούμενοι» από την ανάπτυξη του αεροδρομίου

Γιάννενα: Αυξάνονται οι «ωφελούμενοι» από την ανάπτυξη του αεροδρομίου

Με μια εντυπωσιακή φωτογραφία της λίμνης Παμβώτιδας, η αεροπορική εταιρία Sky Express Airlines «καλωσορίζει» τα Γιάννενα στους νέους της προορισμούς, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την 1η Νοεμβρίου η εταιρία ξεκινά καθημερινές πτήσεις Αθήνα-Ιωάννινα, δίνοντας την δυνατότητα στο κοινό να κάνει κράτηση θέσης από τώρα. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα «βήματα» στην ανοδική πορεία του αεροδρομίου Ιωαννίνων το τελευταίο διάστημα, καθώς αποδεικνύει την ελκυστικότητα και ανταγωνιστικότητα του αεροδρομίου της πόλης για έναν ακόμη λόγο.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στην τσέπη εκείνων των Γιαννιωτών, που ενδεχομένως να μην αποκόμιζαν, άμεσα ή έμμεσα, τα οφέλη της τουριστικής ανάπτυξης, που επιφέρουν οι πτήσεις από το εξωτερικό.
Μια καθημερινή πτήση με χαμηλά ναύλα έρχεται πλέον να «ανταγωνιστεί» όχι μόνο την εταιρία, που σήμερα δραστηριοποιείται στο αεροδρόμιο, αλλά και τους οδικούς άξονες, με την ευχή η ανταγωνιστικότητα αυτή στις μεταφορές να αποβεί μακροπρόθεσμα επωφελής για τους κατοίκους της Ηπείρου.
Η τουριστική αναβάθμιση μέσω του αεροδρομίου είναι μάλλον αυταπόδεικτη, από τη στιγμή που υπάρχει ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρίες και ταξιδιωτικούς πράκτορες να ακολουθήσουν τα παραδείγματα της Apollo και της Tus.
Πολύ δε περισσότερο, όταν «ομολογείται» από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους ιδιοκτήτες μικρών αεροσκαφών, που αναγνωρίζουν τα Γιάννενα πλέον ως την κύρια πύλη εισόδου του αεροπορικού τουρισμού, υψηλού εισοδηματικού επιπέδου στη Δυτική Ελλάδα, μετά την ανάληψη όλων των γειτονικών περιφερειακών αεροδρομίων από την Fraport.
Η AOPA Hellas (Aircraft Owners and Pilots Association – Ένωση ιδιοκτητών και Πιλότων Αεροσκαφών), σε μια ακόμη ανακοίνωσή της για το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, επισημαίνει τις δυνατότητες, που διαθέτει η πόλη, ώστε να απευθυνθεί σε επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.
Παράλληλα, όμως ζητά και την συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου, θέτοντας την σε πρώτη προτεραιότητα, μετά την επίτευξη του στόχου της τροφοδοσίας καυσίμων για όλους τους τύπους αεροσκαφών, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, αλλά και όλους τους φορείς της πόλης, που έχει φέρει ήδη δεκάδες ιδιωτικά αεροσκάφη στην πόλη.
«Επόμενος στόχος είναι η εξασφάλιση επαρκούς προσωπικού στο αεροδρόμιο της πόλης, ώστε να λειτουργεί συνεχώς, χωρίς την καθημερινή μεσημβρινή πεντάωρη διακοπή, που μας θυμίζει άλλες εποχές. 
Σήμερα έχουμε μπροστά μας ήδη μία αύξηση της δραστηριότητας του αεροδρομίου, παρά τη μεσημβρινή διακοπή», αναφέρει η Ένωση και σημειώνει ότι πρόταση όλων των φορέων είναι να εξασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία του αεροδρομίου, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα για μεγαλύτερη αύξηση δραστηριότητας.
«Η Fraport στοχεύει στον μαζικό τουρισμό. Τον τουρισμό, που διακινείται με charter και με οργανωμένες, χαμηλού κόστους, ομάδες τουριστών. Αυτό δίνει την δυνατότητα στα Ιωάννινα να απευθυνθούν στους τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. 
Στους τουρίστες που κινούνται με ιδιωτικά αεροπλάνα, πληρώνουν στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια “τιμή πόρτας” και δεν έχουν τα ευνοϊκά κοστολόγια που προσφέρουν οι εταιρείες μαζικού τουρισμού. 
Υπολογίζεται ότι δέκα μικρά ιδιωτικά αεροπλάνα, με τέσσερις επιβαίνοντες στο κάθε ένα από αυτά, έχουν για την κοινωνία των Ιωαννίνων περισσότερη οικονομική σημασία από ένα Jet με 200 επιβάτες. Και έχουν ίση οικονομική σημασία, με πολύ λιγότερη αλλά ποιοτικά πολύ καλύτερη απασχόληση. 
Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων μπορεί να έχει στόχο τους πολύ λιγότερους και πολύ πιο ευκατάστατους τουρίστες των ιδιωτικών αεροσκαφών», αναφέρει η ΑΟΡΑ Ελλάς και προσθέτει πως τα Γιάννενα μπορούν να προσελκύσουν τους τουρίστες, που κινούνται με τα 40.000 ιδιωτικά αεροπλάνα και υδροπλάνα, που υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη.
agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Αυξάνονται οι «ωφελούμενοι» από την ανάπτυξη του αεροδρομίου
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1497264517000866756
item