Μητσοτάκης: Θα αποκαταστήσω την αξιοπιστία της Ελλάδας

Μητσοτάκης: Θα αποκαταστήσω την αξιοπιστία της Ελλάδας

«Αν η συμφωνία του Eurogroup, ήταν πράγματι καλή, γιατί οι αγορές δεν έχουν αντιδράσει θετικά;»,  διερωτάται  ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Politico. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνει τις θέσεις της ΝΔ για το θέμα της συμφωνίας με την πΓΔΜ «Δεν μπορούμε να δεχτούμε “μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα. 

Διότι αν δεχτείς ως όνομα το “Βόρεια Μακεδονία”, αλλά ταυτόχρονα αποδεχθείς ότι υπάρχει “μακεδονική” γλώσσα και ταυτότητα, τι μήνυμα στέλνεις στους πολίτες στην Ελλάδα που είναι Μακεδόνες;», αναρωτιέται.

Αναλυτικά:

Για το 4ο Μνημόνιο και τη ρύθμιση του χρέους

• Η Ελλάδα μπαίνει σε ένα κεκαλυμμένο 4ο μνημόνιο. Δεν θα έχουμε τους ίδιους βαθμούς ελευθερίας που είχαν η Πορτογαλία και η Κύπρος. 

Και απόδειξη είναι ότι οι αγορές και οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν εμπιστεύονται ακόμη τη χώρα μας και πιστεύω ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα. Αν αυτή η συμφωνία ήταν πράγματι καλή, γιατί οι αγορές δεν έχουν αντιδράσει θετικά; Κοιτάξτε τα spreads, δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις.

• Οποιαδήποτε συμφωνία για το χρέος είναι καλύτερη από το να μην υπήρχε συμφωνία. Η Ελλάδα βγαίνει όντως από το πρόγραμμα. Αλλά για να είμαστε ακριβείς δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαμε μπει σε αυτό το πρόγραμμα.

Για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ
• Αυτό το οποίο πρώτα θέλω να κάνω είναι να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της Ελλάδας. Να πείσω τους πιστωτές και τις αγορές ότι είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις. 


Όχι επειδή αυτές μας επιβλήθηκαν, αλλά επειδή πιστεύουμε σε αυτές. Κι αφού το επιτύχουμε αυτό, πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει περιθώριο για να ξανακάνουμε μία συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους. Αλλά αυτό δεν θα είναι η πρώτη προτεραιότητα μου.

• Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέτυχαν στην Ελλάδα, όπως και να το δει κανείς. Μας κόστισαν μία περιουσία. Στέλνουμε λοιπόν ένα μήνυμα το οποίο απευθύνεται και στους πολίτες που εξαπατήθηκαν από τους λαϊκιστές.


Για το Σκοπιανό
• Πάντα υποστηρίζαμε ότι θέλαμε μία λύση. Αλλά λύση που να σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο λαών. Το βασικό πρόβλημα της συμφωνίας Τσίπρα είναι ότι αναγνωρίζει την ύπαρξη “μακεδονικής” εθνότητας και γλώσσας. Αυτό δεν είναι αποδεκτό για τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού.

• Δεν πρόκειται να αποσταθεροποιήσω τη χώρα μου για να σταθεροποιήσω τον βόρειο γείτονα μας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε “μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα. Διότι αν δεχτείς ως όνομα το “Βόρεια Μακεδονία”, αλλά ταυτόχρονα αποδεχθείς ότι υπάρχει “μακεδονική” γλώσσα και ταυτότητα, τι μήνυμα στέλνεις στους πολίτες στην Ελλάδα που είναι Μακεδόνες;

• Τι θα συμβεί με τις εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο “μακεδονικός” στις εμπορικές τους ονομασίες; Είναι μεγάλο ζήτημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για τους εξαγωγείς και η παρούσα συμφωνία δεν το επιλύει.

Για το μεταναστευτικό
• Η Ελλάδα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να εξευρεθεί λύση για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
epirusblog.gr
5 of 5
Μητσοτάκης: Θα αποκαταστήσω την αξιοπιστία της Ελλάδας
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2148161747125156690
item