Ήπειρος: Αναβαθμίζεται ο φωτισμός στο Οδικό δίκτυο της Ηπείρου Ήπειρος: Αναβαθμίζεται ο φωτισμός στο Οδικό δίκτυο της Ηπείρου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Αναβαθμίζεται ο φωτισμός στο Οδικό δίκτυο της Ηπείρου

Ήπειρος: Αναβαθμίζεται ο φωτισμός στο Οδικό δίκτυο της Ηπείρου

Την αναβάθμιση του φωτισμού στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ηπείρου, προγραμματίζει η Περιφέρεια, στοχεύοντας αφενός στην οδική ασφάλεια και αφετέρου στην οικονομία από την κατανάλωση ρεύματος. 

Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω της αντικατάστασης του σημερινού δικτύου φωτιστικών σωμάτων από αντίστοιχα νέας τεχνολογίας, εγκατάσταση νέων όπου απαιτείται, στην αποκατάσταση των βλαβών που αφορούν τα δίκτυα οδοφωτισμού και την εξασφάλιση παράλληλα της καλής λειτουργίας του δικτύου. 


Το έργο με προϋπολογισμό 11, 2 εκ. ευρώ, έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί μέσω της μεθόδου ΣΔΙΤ, με το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση να εγκρίνει κατά πλειοψηφία την υποβολή πρότασης στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στην εισήγησή της η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Τατιάνα Καλογιάννη, η μελετητική εταιρία κατέγραψε 950 χλμ οδικού δικτύου, 8548 φωτιστικά σώματα, 7725 ιστούς και 288 πίλλαρ. 


Με την αντικατάσταση του σημερινού δικτύου, υπολογίζεται ότι η συνολική ετήσια κατανάλωση ενέργειας, από 9.198.138 κιλοβατώρες θα μειωθεί σε 3.025.013 και το κόστος κατανάλωσης από 1.379/721 ευρώ το χρόνο, θα περιοριστεί στις 453.752 ευρώ το χρόνο, επιτυγχάνοντας δηλαδή οικονομία ύψους 925.969 ευρώ το χρόνο. Το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το Μηχανισμό ELENA. 


Όπως ανέφερε σε παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οδοφωτισμός του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου, είναι μια από τις δράσεις που προωθεί η Περιφέρεια μέσω του ELENA. 


Οι άλλες αφορούν την αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού των Δήμων Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας, Άρτας, την αναβάθμιση της λιμναίας συγκοινωνίας της πόλης των Ιωαννίνων, την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών και περιφερειακών κτιρίων. 

Οι Περιφέρειες -υπενθύμισε ο Περιφερειάρχης- δεν έχουν ανταποδοτικά έσοδα από τον οδοφωτισμό για αυτό και πρέπει να συνδυαστεί η οικονομία με την ποιότητά του. 


Με επιμέρους εντάσεις που αφορούν κυρίως τη μέθοδο ΣΔΙΤ, εμφανίστηκαν οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, από τις οποίες η «Συμμαχία Ηπειρωτών» δια του επικεφαλής της Γιώργου Ζάψα να ψηφίζει θετικά με επιφυλάξεις. 


Για «θολό τοπίο» με το σύστημα ΣΔΙΤ, έκανε λόγο ο Βασίλης Τσίκαρης εκ μέρους της «Ήπειρος Ανατροπής», πολιτικές διαφωνίες ως προς τα ΣΔΙΤ επικαλέστηκε η Όλυ Τσουμάνη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ενώ κάθετα αρνητικός δήλωσε για την παράταξη «Ελληνική Αυγή» ο Κων. Αναγνώστου. 

Σε παρέμβασή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, με αφορμή τις θέσεις συμβούλων της Αντιπολίτευσης για την εκτέλεση έργων με ΣΔΙΤ, σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να μένουν αναπάντητοι οι μονόπλευροι ισχυρισμοί κατά αυτών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι τελικά δεν πρόβλημα ιδεολογίας, αλλά λογικής. 


Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα τους μεγάλους οδικούς άξονες που κατασκευάστηκαν με κεφάλαια ιδιωτών, αλλά και την κακή εμπειρία από την άρνηση τοπικών παραγόντων της Πρέβεζας να συναινέσουν στην κατασκευή του νέου κτιρίου του νοσοκομείου με ΣΔΙΤ.
* * *
Στην αρχή της συνεδρίασης τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού για τα θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, ενώ όπως είπε ο Περιφερειάρχης, μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ηπείρου έγινε προμήθεια φαρμάκων που απεστάλησαν για τις ανάγκες των πυρόπληκτων.
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Αναβαθμίζεται ο φωτισμός στο Οδικό δίκτυο της Ηπείρου
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6522054811650481938
Σχόλια
item