Πρέβεζα: Συνεχή και δυνατά χτυπήματα στην αρχαιοκαπηλία Πρέβεζα: Συνεχή και δυνατά χτυπήματα στην αρχαιοκαπηλία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: Συνεχή και δυνατά χτυπήματα στην αρχαιοκαπηλία

Πρέβεζα: Συνεχή και δυνατά χτυπήματα στην αρχαιοκαπηλία
Οι επιτυχίες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων από το Σεπτέμβριο του 2017 στην αντιμετώπιση της κατοχής αρχαίων αντικειμένων εξαιρετικής αρχαιολογικής αξίας είναι προφανές ότι έχουν ως αποτέλεσμα το «άνοιγμα στομάτων», που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στη Δυτική Ελλάδα.
Μία ακόμη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας ολοκληρώθηκε με την σύλληψη ενός 34χρονου στον Μύτικα Πρέβεζας, που κατείχε αντικείμενα ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας. Η υπόθεση αυτή ήρθε να προστεθεί στις προηγούμενες έξι που απέφεραν εκτός από τις συλλήψεις (επτά συνολικά μέχρι σήμερα) και την απόδοση στις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες, αντικειμένων σπάνιων, σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας, ενισχύοντας το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας.
Αν και οι επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηπείρου και Ιωαννίνων αντίστοιχα αποφεύγουν να συσχετίσουν τις υποθέσεις, λέγοντας πως πρόκειται για τελείως ξεχωριστές μεταξύ τους, εν τούτοις είναι προφανές πως οι επιτυχίες άνοιξαν πολλά στόματα, ενίσχυσαν τις πληροφορίες που φτάνουν στις διωκτικές αρχές, ενώ άλλοι, νοιώθοντας τον κλοιό γύρω τους να στενεύει επιλέγουν να ξεφορτωθούν τα αρχαία που έχουν στην κατοχή τους.
Έτσι, στην υπόθεση που παρουσιάστηκε χθες από την Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση, ο 34χρονος που συνελήφθη, απέκρυπτε στο αγρόκτημά του και στο σπίτι του ένα τμήμα μαρμάρινης σαρκοφάγου, που όμοιό του υπάρχει μόνο σε ελάχιστες σαρκοφάγους που φιλοξενούνται και εκτίθενται στα αρχαιολογικά μουσεία Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας.
Πρόκειται όπως ανέφερε η προϊσταμένη του γραφείου ενημέρωσης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, Αστυνόμος Α’ Αθηνά Βαγγέλη για:
• τμήμα από την στενή πλευρά μαρμάρινης ανάγλυφης σαρκοφάγου με παράσταση μυθολογικού όντος, με σώμα λιονταριού και φτερά πουλιού (πιθανόν γρύπας), του οποίου δεν σώζεται η κεφαλή (σωζόμενου πλάτους 90 εκατοστών, σωζόμενου ύψους 66 εκατοστών και πάχους 20 εκατοστών), η οποία χρονολογείται κατά την ρωμαϊκή περίοδο και πιο συγκεκριμένα μεταξύ του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.,
• τμήμα μαρμάρινου κίονα (σωζόμενου ύψους 90 εκατοστών και διαμέτρου 26 εκατοστών), το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 2ου και 5ου αιώνα μ.Χ,
• τέσσερα μαρμάρινα μικρά θραύσματα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο (διαστάσεων 20 * 25 εκατοστών) αποτελεί τμήμα της ανωτέρω μαρμάρινης ανάγλυφης σαρκοφάγου, τα οποία χρονολογούνται στη ρωμαϊκή περίοδο και συγκεκριμένα μεταξύ του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.
Επιπρόσθετα, στην οικία του 34χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε πήλινο κυκλικό υφαντικό βάρος, το οποίο δεν δύναται να χρονολογηθεί με ακρίβεια. 
Δεσμεύσεις για αντίστοιχη συνέχεια
Τόσο ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής, Υποστράτηγος Κ. Σκούμας όσο και ο Διευθυντής Αστυνομίας Ιωαννίνων Γ. Βασιλάκος έκαναν λόγο για περιπτώσεις που αναδεικνύουν μία σοβαρή μορφή εγκληματικής συμπεριφοράς που πλήττει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. 
«Η υπόσχεση που απευθύνουμε στους συμπολίτες μας είναι ότι όλες οι Υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας, θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν, συντονισμένα δράσεις με αναβαθμισμένη αποτελεσματικότητα, σε όλο το φάσμα της εγκληματικότητας, προστατεύοντας και υπηρετώντας τους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο», τόνισε ο κ. Σκούμας, απευθύνοντας συγχαρητήρια στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.
«Ο εντοπισμός και η σύλληψη των εμπλεκόμενων επετεύχθη στο πλαίσιο ειδικών δράσεων και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριακών δεδομένων, στο πλαίσιο καλά οργανωμένων επιχειρήσεων και θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι αυτές οι δράσεις και οι στοχευμένες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων με αμείωτη ένταση  και αναβαθμισμένη αποτελεσματικότητα», σημείωσε ο Γ. Βασιλάκος.
Από την πλευρά του ο Διευθυντής Ασφάλειας Ιωαννίνων, Β. Μουσελίμης απαντώντας σε ερωτήσεις ξεκαθάρισε πως οι υποθέσεις δεν σχετίζονται μεταξύ τους, αλλά παραδέχθηκε πως έπειτα από τις συνεχόμενες επιτυχίες κάποιοι επιχειρούν να ξεφορτωθούν τις αρχαιότητες που έχουν στα χέρια τους. 
Ανεκτίμητη αξία
Ο Προϊστάμενος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, αρχαιολόγος Γ. Ρήγινος αναφέρθηκε στα ευρήματα, τα οποία χαρακτήρισε μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.
«Το πιο σημαντικό κομμάτι και τα μικρότερα που ανήκουν σε αυτό, προέρχονται από μια μαρμάρινη σαρκοφάγο ρωμαϊκών χρόνων. Είναι εξαιρετική η ποιότητα αυτού του αρχαίου αντικειμένου, χρονολογείται στον 2ο – 3ο αιώνα μ.Χ. και ίσως είναι έργο από νεοοαττικό εργαστήριο που είναι κάτι συνηθισμένο αυτή την περίοδο (φτιάχνονταν δηλαδή στην Αθήνα και εξάγονταν σε όλη την επικράτεια, σε όλο τον γνωστό τότε κόσμο). 
Θα γίνει μια εκτιμητική επιτροπή από το Υπουργείο Πολιτισμού, στην οποία θα συμμετέχουν και υπάλληλοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, η οποία θα εκτιμήσει το επόμενο διάστημα την εμπορική και χρηματική αξία των αντικειμένων και μετά να ακολουθηθεί ο δρόμος της δικαιοσύνης. 
Τα αντικείμενα θα παραδοθούν στο μουσείο της Πρέβεζας, όπου θα συντηρηθούν και θα έχουν τη δυνατότητα να τα δουν οι επισκέπτες. Η αρχαιολογική αξία των αντικειμένων για μας είναι ανεκτίμητη, διότι καθένα από αυτά τα αντικείμενα έχει πίσω του μια ολόκληρη ιστορία. 
Αν θα τα βρίσκαμε ανέγγιχτα στη θέση τους, θα μπορούσαν να μας δώσουν ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες, ένα μέρος από αυτές σίγουρα με τον τρόπο που γίνεται η λαθρανασκαφή έχει χαθεί για πάντα. Έχουμε το ίδιο το αντικείμενο αλλά έχουμε χάσει τα συνευρήματα, την ιστορία και ό,τι άλλο θα μπορούσε να μας δώσει και να μας πει».
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ele.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Πρέβεζα: Συνεχή και δυνατά χτυπήματα στην αρχαιοκαπηλία
Epirusblog Gr
5 of 5
Πρεβεζα 1676618890157001656
Σχόλια
item