Άρτα: Ο ΑΪ ΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ Άρτα: Ο ΑΪ ΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Ο ΑΪ ΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Άρτα: Ο ΑΪ ΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ
Ο ναός του Προφήτη Ηλία είναι χτισμένος πάνω σε  χωμάτινο  πυκνό φυτεμένο λόφο που κατ’ άλλους είναι τεχνητός  και υψώθηκε για να μην βουλιάζει τους χειμερινούς μήνες στη λάσπη, (γιατί σύμφωνα με μαρτυρίες του Περιηγητή  Πουκεβίλ, τότε η παρούσα περιοχή βάλτωνε  εξ αιτίας της διαφορετικής κοίτης του  ποταμού Αράχθου), κατ’ άλλους  είναι χτισμένος πάνω σε αρχαίο τάφο (λέγεται για κάποιον μεγάλο βασιλιά και μερικοί υποστηρίζουν ακόμα και για τον τάφο του βασιλιά Πύρου) και για  το λόγο αυτό δεντροφυτεύτηκε ολόκληρος ο λόφος για να μη διαβρωθεί το έδαφος και πέσει το κτίσμα...

Υπάρχει σχετικός θρύλος ότι υπάρχει θαμμένος Βασιλιάς και υπήρχε «στοιχείο» που σύμφωνα με μαρτυρίες γεροντότερων ήταν τεράστιο φίδι  με αυτιά  ή και με δυο κεφάλια για να μένει πάντα άγρυπνο και να φυλάει το δάσος και τον βασιλιά.
Χτίστηκε περίπου το 1843 - 1852  με επιστασία και δαπάνη της Μονής του Ιωάννου Προδρόμου Ρωμιάς από τον Χριστόδουλο Σταμάτη, όταν η Μονή απέκτησε την περίοδο αυτή πάρα πολλά κτήματα στην περιοχή της Στριβίνας και αποτέλεσε μετόχι της.
 
Είναι  σταυροειδής Βασιλική με τρούλο. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν αγιογραφίες οι οποίες σήμερα είναι καλοδιατηρημένες με ζωηρά ακόμη χρώματα,  βεβηλωμένες βέβαια, από τα χρόνια της τουρκοκρατίας ακόμη. Έγινε προσπάθεια συντήρησης των εικόνων κυρίως στο τέμπλο (4.20 μέτρα μήκος) το οποίο είναι ξύλινο μεταγενέστερης εποχής.

Οι εικόνες του τέμπλου  λόγω φθοράς τους αντικαταστάθηκαν με αγιογραφίες από του δασκάλου κ. Λάκκα Κωνσταντίνου.

Επίσης για λόγους καθαρά στήριξης του οικοδομήματος, έγιναν παρεμβάσεις στο εξωτερικό χώρο με  τσιμεντένια δοκάρια περιμετρικά και τσιμεντόστρωση γύρω από το ναό για την συγκράτηση των χωμάτων. Το δάπεδο  είναι  πλακόστρωτο  νεώτερης εποχής.

Τα  υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την  κατασκευή του ναού είναι ασβεστόλιθοι της περιοχής  με προσθήκη κόκκινο κεραμιδιών και χρησιμοποιήθηκαν και ξύλινοι δοκοί  σε ψηλότερα σημεία.

Τα δυο μικρά παράθυρα  ένα νότια και ένα βορινό  στο εσωτερικό τους μέρους δεν έχουν οριζόντιο περβάζι, αλλά είναι πλάγιο περβάζι με κλήση τέτοια ώστε να μην εμποδίζονται οι ακτίνες του ήλιου  και να μην δημιουργείται σκιά στο εσωτερικό του ναού.

Ο τρούλος έχει διάμετρο περίπου δύο μέτρα με  τέσσερα μικρά παράθυρα (σχισμές)  για φωτισμό. Εξωτερικά η στέγη είναι σκεπασμένη με  νεώτερα κόκκινα κεραμίδια.

Στο χώρο του Ναού είχαν ταφεί τα οστά των ηρωικώς πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών  κατά το πόλεμο 1912-13  στην απαλευθέρωση της Ηπείρου  και αργότερα όταν έγινε το μνημείο πεσόντων στη Φιλιππιάδα (ανάμεσα Παλαιάς -Νέας Φιλιππιάδας) μεταφέρθηκαν και ενταφιάστηκαν εκεί με ηρωικές  τιμές.

Εξωτερικά η περίμετρος του ναού  είναι 32 μέτρα το δε ύψος εξωτερικά φθάνει τα 2,50 περίπου μέτρα γιατί σε μερικά σημεία έχει γίνει επιχωμάτωση. Η χαμηλή πόρτα (για να μην μπαίνουν οι τούρκοι έφιπποι και βεβηλώσουν το χώρο ή χρησιμοποιηθεί για τούρκικος στάβλος) και τα μικρά παράθυρα δίνουν  ξεχωριστή εικόνα στον επισκέπτη.

Σήμερα γίνεται  μέγας εσπερινός  με πλήθος κόσμο από την περιοχή της Άρτας στην  ονομαστική εορτή  και γίνεται εσπερινός κάθε 15 του μήνα. Αποτελεί για την περιοχή ένας ξεχωριστός χώρος για περιήγηση και περίπατο κυρίως τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες  όπου η πλούσια βλάστηση και οι μελωδικές φωνές των πουλιών  ομορφαίνουν το  τοπίο.
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: Ο ΑΪ ΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 8411678410727033224
Σχόλια
item