Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Βρέθηκε η «χρυσή τομή», παραμένουν μικρά αγκάθια Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Βρέθηκε η «χρυσή τομή», παραμένουν μικρά αγκάθια | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Βρέθηκε η «χρυσή τομή», παραμένουν μικρά αγκάθια

Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Βρέθηκε η «χρυσή τομή», παραμένουν μικρά αγκάθια
Καθοριστικής σημασίας οι αποφάσεις της 88ης Συνόδου των πρυτάνεων, με το υπ. Παιδείας να ικανοποιεί σχεδόν απόλυτα τις θέσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Αναλυτικά τα συμπεράσματα της Συνόδου
Ανοιχτή μέχρι να οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις, που θα ικανοποιούν στο μέτρο του δυνατού και τις δύο πλευρές, του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ηπείρου αντίστοιχα, θα παραμείνει η διαδικασία διαβούλευσης επί του Σχεδίου Νόμου του υπ. Παιδείας, ώστε να γίνει Νόμος και να ψηφιστεί από τα θερινά τμήματα της Βουλής.
Η διαδικασία αυτή, θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του καλοκαιριού, έτσι ώστε οι νέες πρυτανικές αρχές, να αναλάβουν καθήκοντα χωρίς εκκρεμότητες από το παρελθόν.
Αυτές είναι τουλάχιστον οι προθέσεις του υπ. Παιδείας, όπως παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Κ. Γαβρόγλου που παρέστη στην 88η Σύνοδο των πρυτάνεων της χώρας που ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στα Ιωάννινα.
Ο κ. Γαβρόγλου είχε την ευκαιρία το πρωί του Σαββάτου να συναντηθεί με τη διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου και το απόγευμα πριν τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου. 
Έτσι είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και να ακούσει τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, όπως αυτές εκφράζονται στα δύο διαφορετικά, μεταξύ τους κείμενα, των Συγκλήτων των δύο Ιδρυμάτων, με τον ίδιο να τονίζει πάντως, πως έχει βρεθεί η «χρυσή τομή» στα κορυφαία ζητήματα που είναι αυτά της ακαδημαϊκότητας και της αναβάθμισης του προσωπικού των ΤΕΙ.
«Με το ΤΕΙ συμφωνήσαμε πλήρως. Η αίσθηση είναι ότι τα λύσαμε όλα, εκτός από ένα θέμα που μένει ανοιχτό σχετικά με την εισαγωγή των συναδέλφων διδασκόντων στα ΑΕΙ. Οι καθηγητές πρώτης βαθμίδας του ΤΕΙ θα μπουν σε προσωποπαγείς θέσεις και μετά θα κριθούν από τα τμήματα, ανάλογα με τα εκπαιδευτικά προγράμματα», σημείωσε ο υπουργός.
Αναφορικά με το προσωπικό του ΤΕΙ (διοικητικοί υπάλληλοι) ο κ. Γαβρόγλου διευκρίνισε, ότι κανείς υπάλληλος δεν πρόκειται να μετακινηθεί, εάν δεν το επιθυμεί ο ίδιος, προμηνύοντας αλλαγές που θα περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο του Σχεδίου Νόμου.
ΦΠΨ – Ειδική Αγωγή
Επιμέρους ζητήματα όπως είναι αυτά του Τμήματος Ειδικής Αγωγής ή της διάσπασης του ΦΠΨ, τέθηκαν επίσης υπόψιν του υπουργού, με τον κ. Γαβρόγλου να αναφέρει για το ΦΠΨ, ότι το Τμήμα Ψυχολογίας, θα είναι στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και στη Φιλοσοφική θα παραμείνει το Τμήμα Φιλοσοφίας. 
Απευθυνόμενος τέλος στους υποψήφιους των πανελλαδικών με αφορμή τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού είπε πως θα έχουν την επιλογή είτε να αποφοιτήσουν από το Τμήμα ως έχει σήμερα, είτε από το νέο Τμήμα.
Τέλος, για το Τμήμα Ειδικής Αγωγής, φαίνεται πως υπάρχουν σοβαρά ζητήματα επιστημονικού χαρακτήρα και γι’ αυτό θα μείνει ανοιχτό. Το βέβαιο είναι, ότι το Τμήμα της Ηγουμενίτσας θα αλλάξει μορφή και πιθανότατα δε θα λειτουργήσει από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Γ. Καψάλης τόνισε από την πλευρά του πως τα περισσότερα ζητήματα που αναφέρονται στην απορρόφηση του ΤΕΙ από το τοπικό ΑΕΙ έχουν αντιμετωπιστεί, ικανοποιώντας τις αποφάσεις και τις προτάσεις της Συγκλήτου.
Διυπουργική για τους συμβασιούχους
Από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας Μερ. Τζούφη αναφέρθηκε στην προοπτική συνάντησης (πιθανότατα σήμερα Τρίτη) για την εργασιακή αποκατάσταση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 
Επίσης όμως τόνισε, πως στο πλαίσιο της Συνόδου έγινε συζήτηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός δικτύου πανεπιστημιακών μουσείων, με αφορμή τα εγκαίνια και την έναρξη λειτουργίας δύο μουσείων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, του Μουσείου Τυπογραφίας και του Μουσείου Ιατρικής Επιστήμης.
Τα συμπεράσματα της Συνόδου
Η Σύνοδος των πρυτάνεων που έγινε στα Ιωάννινα θεωρήθηκε από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ως ιδιαίτερα επιτυχημένη, γιατί διανύθηκε, όπως είπε, πολύς δρόμος από την αντίστοιχη περσινή όπου περίσσευαν οι αντιδράσεις και η σφοδρή κριτική προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. 
Αυτή τη φορά φαίνεται πως υπάρχει σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση ζητημάτων για τα οποία υπήρχαν τριβές από το παρελθόν. Ειδικότερη αναφορά έκανε στην υλοποίηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων και δη των δωρεάν προγραμμάτων με αναφορά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
«Φέτος έχουν εγκριθεί ήδη 600 προγράμματα με προβλέψεις για ποσοστό φοιτητών χωρίς δίδακτρα. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργούν δωρεάν μεταπτυχιακά και το χαιρετίζουμε αυτό».
Ο υπουργός Παιδείας ρωτήθηκε και για τις αλλαγές που φέρνει ο νέος Νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο, λέγοντας πως πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα, στο οποίο θα πρέπει να τοποθετηθεί σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα.
Οι παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα της Συνόδου των πρυτάνεων συμπυκνώνονται σε ένα κείμενο 16 σημείων από τα οποία ξεχωρίζουν οι αναφορές στους οργανισμούς των ιδρυμάτων, και τους εσωτερικούς τους κανονισμούς, η έλλειψη προσωπικού με τη Σύνοδο να ζητά προκήρυξη των θέσεων που μένουν κενές λόγω συνταξιοδοτήσεων, αλλά και παραμονή των συμβασιούχων εργαζομένων εφόσον αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Η Σύνοδος ζητά επίσης να επανέλθουν μισθολογικά το προσωπικό και οι διδάσκοντες, καθώς και η επιχορήγηση στα πανεπιστήμια να είναι «τουλάχιστον ίση με το άθροισμα της τακτικής επιχορήγησης του 2018 και της έκτακτης επιχορήγησης που δόθηκε τον Ιούνιο του 2018». 
Ζητούν επιπλέον να χρηματοδοτηθούν άμεσα οι Μονάδες Διασφάλισης Ποιότητας και την ανανέωση του εξοπλισμού, χρήματα για ενεργειακή αναβάθμιση, ενώ σε θέματα φοιτητικής μέριμνας ζητούν από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τις φοιτητικές εστίες και να διαχειρίζεται τα κονδύλια σίτισης για όσα ιδρύματα δεν διαθέτουν φοιτητικές λέσχες.
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Βρέθηκε η «χρυσή τομή», παραμένουν μικρά αγκάθια
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1654644055429920193
Σχόλια
item