Γιάννενα: Θερινές εκπτώσεις με μικρό «καλάθι» για τους εμπόρους Γιάννενα: Θερινές εκπτώσεις με μικρό «καλάθι» για τους εμπόρους | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Θερινές εκπτώσεις με μικρό «καλάθι» για τους εμπόρους

Γιάννενα: Θερινές εκπτώσεις με μικρό «καλάθι» για τους εμπόρους
Σε περίοδο θερινών εκπτώσεων εισήλθαν και επίσημα από χθες τα εμπορικά καταστήματα, με τους επαγγελματίες του κλάδου και στα Γιάννενα να ευελπιστούν σε αναθέρμανση του τζίρου τους μετά από μία δύσκολη περίοδο τριών μηνών περίπου, δηλαδή αυτή που μεσολάβησε από το Πάσχα και μέχρι τις μέρες μας.
Τα καταστήματα προβλέπεται από τον νόμο να είναι ανοιχτά και την ερχόμενη Κυριακή, 15 Ιουλίου, γεγονός στο οποίο αντιδρά έντονα το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Ιωαννίνων, προγραμματίζοντας και κινητοποίηση.
Μικρό «καλάθι»
Ως τα τέλη του καλοκαιριού, δηλαδή μέχρι τις 31 Αυγούστου θα διαρκέσουν οι θερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα όλης της χώρας. 
Οι προσδοκίες για αναθέρμανση της αγοραστικής κίνησης δεν είναι μεγάλες αφού οι εκπτώσεις πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα οι αγορές να μην είναι η βασική προτεραιότητα των καταναλωτών. 
Αυτό προφανώς και θα οδηγήσει τους εμπόρους σε γενναίες προσφορές προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές στα μαγαζιά τους, με τον μέσο όρο τους να διαμορφώνεται στο 40 – 50%, ενώ δε θα λείψουν και ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις, ειδικά όσο θα προχωρά η καλοκαιρινή περίοδος.
Τι λέει η ΕΣΕΕ
Προ κρίσης οι καλοκαιρινές εκπτώσεις έκαναν εντυπωσιακό τζίρο, άνω των 8 δισ. ευρώ, ενώ πλέον κυμαίνονται σε επίπεδα λιανικών πωλήσεων της τάξης των 6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, μόνο εφόσον επιτευχθεί η σταδιακή επιστροφή στα επίπεδα των 7 δισ. ευρώ, οι αριθμοί θα δώσουν σημαντική ανάσα στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων.
«Οι φετινές θερινές εκπτώσεις ελπίζουμε να αφήσουν θετικό πρόσημο σε αγοραστική κίνηση και τζίρο στην αγορά», επισημαίνει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης. 
Τονίζει δε ότι η πρόβλεψη της ΕΣΕΕ για τον τζίρο σε Ιούλιο και Αύγουστο εδράζεται στη μέχρι στιγμής πορεία του μέσου κύκλου εργασιών του πρώτου τετραμήνου του έτους που σε σύγκριση με το 2017 παρουσιάζει οριακή αύξηση +0,65%. 
Το κλίμα στον εμπορικό κόσμο είναι ανάμικτο με ελπίδες για αύξηση του τζίρου αλλά και έντονο προβληματισμό καθώς, οι θερινές εκπτώσεις πραγματοποιούνται σε περιβάλλον αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων όλων των καταναλωτών, με αποτέλεσμα οι αγορές να μπαίνουν σε «δεύτερη μοίρα».
Αναγραφή ποσοστού
Στη διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού ("από ...% έως ...%"), τονίζει η ΕΣΕΕ.
Κυριακή… ανοιχτά!
Την Κυριακή, 15 Ιουλίου, πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και στα Γιάννενα όπως επιτάσσει ο νόμος. 
Το γεγονός αυτό βρίσκει αντίθετο το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων που στις 10.30 το πρωί της συγκεκριμένης ημέρας θα κάνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο της Μιχαήλ Αγγέλου, δηλαδή στην «καρδιά» της Γιαννιώτικης αγοράς. 
Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για τσάκισμα όσων εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει όρθια από τη διαρκή και ολομέτωπη επίθεση κυβερνήσεων – εργοδοσίας – Ε.Ε., μεταξύ των οποίων είναι και η Κυριακάτικη αργία. Καλεί δε τους συναδέλφους στο εμπόριο να δυναμώσουν τις εστίες του αγώνα, και ζητάει νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας για όλα τα καταστήματα αλλά και κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο των καταστημάτων.
proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Θερινές εκπτώσεις με μικρό «καλάθι» για τους εμπόρους
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1909419267162789446
Σχόλια
item