Δήμαρχος Ραφήνας: Θέλουν να μου ρίξουν τις ευθύνες για την μη εκκένωση

Δήμαρχος Ραφήνας: Θέλουν να μου ρίξουν τις ευθύνες για την μη εκκένωση


Σε «παιχνίδι» απόδοσης ευθυνών έχουν αρχίσει να επιδίδονται κυβερνητικά στελέχη και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, μια εβδομάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, κι ενώ έχουν αρχίσει οι καταθέσεις μαρτύρων στις εισαγγελικές Αρχές.

Στο επίκεντρο των αντικρουόμενων δηλώσεων βρίσκεται το ποια Αρχή ήταν αρμόδια να διατάξει την εκκένωση οικισμών που εν τέλει καταστράφηκαν από την φωτιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, δύο αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εισηγήθηκαν προφορικά την απομάκρυνση κατοίκων από την Ραφήνα σε διαφορετικές συναντήσεις που είχαν επί του πεδίου με τον δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνούς.

Ο κ. Μπουρνούς, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται το Κόκκινο Λιμανάκι, έχει επανειλημμένα αρνηθεί κατηγορηματικά ότι έλαβε τέτοια εισήγηση, ενώ μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον ANT1 κατήγγειλε πως κάποιοι προσπαθούν να του επιρρίψουν ευθύνες προκειμένου να προστατεύσουν τους πραγματικούς ενόχους.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι όταν μια πυρκαγιά μαίνεται σε δύο ή περισσότερους Δήμους η πολιτική ευθύνη για εκκενώσεις μεταφέρεται στην Περιφέρεια, «φωτογραφίζοντας» την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου και τους αντιπεριφερειάρχες.

Απέφυγε να κατονομάσει ποιους θεωρεί υπεύθυνους όμως είπε με νόημα ότι γύρω στις 16:50 την ημέρα της φωτιάς μίλησε με αρμόδιο πρόσωπο στην Περιφέρεια Αττικής και «αυτός ή αυτή» του είπε ότι υπεύθυνος είναι ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής που βρίσκεται στο σημείο.

Υπογράμμισε πως ο ίδιος ήταν αναρμόδιος για εκκένωση και μάλιστα δεν είχε γνώση για την πορεία που θα ακολουθούσε η πυρκαγιά – αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, υπήρχε εικόνα ότι κατευθυνόταν προς Διόνυσο.

Επισήμανε ότι εάν είχε διατάξει εκκένωση και η φωτιά δεν άγγιζε την παραλία θα ήταν υπεύθυνος για τυχόν δυστύχημα που θα λάμβανε χώρα κατά την απομάκρυνση των κατοίκων.

«Δεν αμφισβητείται η εισήγηση της εκκένωσης, αμφισβητείται κατά ποσό αυτή η εντολή έφτασε μέχρι κάτω στους αρμοδίους της τοπικής αυτοδιοίκησης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον σταθμό Kontra.

Επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης πως λόγω της ταχείας εξάπλωσης της φωτιάς, της κακής ρυμοτομίας στην περιοχή και του όγκου των κατοίκων δεν ήταν εφικτή η εκκένωση στο χρονικό περιθώριο που υπήρχε.

Στην ενημέρωση δημοσιογράφων το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε πως την ευθύνη για τις εκκενώσεις έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, αν και διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει πως επιρρίπτει ευθύνες σε οποιονδήποτε.

Το μεσημέρι ο κ. Μπουρνούς κατέθεσε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, στην οποία έχει ανατεθεί με παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίου για προκαταρκτική εξέταση. Την Τρίτη καταθέτει ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης.
epirusblog.gr
5 of 5
Δήμαρχος Ραφήνας: Θέλουν να μου ρίξουν τις ευθύνες για την μη εκκένωση
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8076806775199858374
item