Μοντέρνοι καιροί, μοντέρνοι μπαμπάδες!

Μοντέρνοι καιροί, μοντέρνοι μπαμπάδες!

Τις προηγούμενες δεκαετίες ο ρόλος του πατέρα στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του...παιδιού είχε υποτιμηθεί.

Σήμερα ολοένα και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν τη σημασία που έχει η παρουσία του και η θετική επίδραση του ρόλου του στην οικογένεια.

Οι μοντέρνοι μπαμπάδες δε διστάζουν να λερωθούν μαζί με τα παιδιά τους, να τα πλύνουν, να τα αλλάξουν, να τα ταΐσουν, να τα αγκαλιάσουν και να τους πουν πόσο τα αγαπούν. Τα πηγαίνουν στην παιδική χαρά, μαθαίνουν για τις σχέσεις τους στην εφηβεία και διαβάζουν τρόπους για να γίνουν καλύτεροι γονείς.

Τρία σπουδαία παραδείγματα που ένας μπαμπάς δίνει στα παιδιά του:

Τους μαθαίνει πώς ένας άντρας αντιμετωπίζει τις γυναίκες. Το πρώτο παράδειγμα μιας σχέσης στα μάτια των παιδιών είναι η σχέση μπαμπά-μαμάς. 


Εκεί τα αγόρια βλέπουν για πρώτη φορά πώς να αντιμετωπίζουν μια γυναίκα όταν μεγαλώσουν και τα κορίτσια έχουν τις πρώτες εικόνες του πώς θα τους φέρεται ο μελλοντικός τους σύντροφος. 

Και συνήθως θα το μιμηθούν ή θα τους επηρεάσει είτε τους αρέσει είτε όχι. Αξίες όπως ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια, η εκτίμηση, αλλά και ο τρόπος που επικοινωνεί ένα ζευγάρι εκτυλίσσεται στα μάτια τους καθημερινά.

Αποτελεί πρότυπο για την κόρη του. Ένας υποστηρικτικός μπαμπάς, που αναγνωρίζει τις επιτυχίες της κόρης του και την επιβραβεύει την βοηθάει να εξελιχθεί σε μια μελλοντικά επιτυχημένη γυναίκα. 


Μια κόρη που έχει εισπράξει πολύ αγάπη από τον μπαμπά της είναι πολύ πιο εύκολο να βρει έναν σύντροφο που θα την αγαπάει και θα της το δείχνει, αφού ξέρουν τι σημαίνει να έχεις αγαπηθεί.

Μεγαλώνει με υγιή πρότυπα το γιο του. Η παρουσία ενός μπαμπά που επιδρά ως θετικό πρότυπο μπορεί να βοηθήσει τον γιο του ιδιαίτερα στην εφηβεία να ελέγξει την επιθετικότητά του, να γίνει ανεξάρτητος και να αναπτύξει υγιείς σχέσεις σε φιλικό, ερωτικό και εργασιακό επίπεδο. 


Έρευνες έχουν δείξει ότι τα έφηβα αγόρια αναζητούν πολύ περισσότερο την παρουσία του μπαμπά τους στην προσπάθεια να ενηλικιωθούν και να διατηρήσουν τις ισορροπίες του ρόλου που τα κοινωνικά στερεότυπα τους ζητούν.

Πειθαρχία και αυτοεκτίμηση: μπαμπάδες, μπορείτε!

Πολλές φορές ο μπαμπάς λειτουργεί σαν τον “μπαμπούλα” του σπιτιού που είναι εκεί για να μαλώνει τα παιδιά όταν ξεφεύγουν. Με αυτόν τον τρόπο όμως χάνεται η σημασία της παρουσίας τους και το παιδί απομακρύνεται από εκείνον. 


Στην πραγματικότητα πρέπει να κερδίσετε το σεβασμό και την εμπιστοσύνη τους, με τρόπο που να σας ακούν και να νιώθουν ότι είστε εκεί δίκαιος, σταθερός και ήρεμος, δημιουργώντας του ασφάλεια. Τι άλλο μπορείτε να κάνετε:

Να είστε το καλό παράδειγμα. Όπως αναφέρθηκε ήδη, είστε το πρότυπο του παιδιού σας. Θέλετε αυτό το πρότυπο να είναι συνεχώς θυμωμένο και να φωνάζει ή να ασκεί οποιασδήποτε μορφής βία; Μιλήστε του ήρεμα και θετικά, χωρίς να χάνετε την αξιοπρέπειά σας ή να υποτιμάτε την προσωπικότητα του παιδιού σας.

Να είστε συνεπείς. Όταν λέτε κάτι να το εννοείτε. Γι’αυτό αποφύγετε τις υπερβολές και τις συνεχείς τιμωρίες. Δεν οδηγούν πουθενά, αφού στο τέλος το παιδί σας θα ξέρει ότι δεν εννοείτε όσα λέτε και θα πάψουν να σας ακούν. Η επιείκεια είναι καλύτερη σύμβουλος από την αυστηρότητα.

Να καταλαβαίνετε γιατί το παιδί σας κάνει κάτι. Προσπαθήστε να αντιληφθείτε τι κρύβει μια συμπεριφορά του παιδιού σας. 


Δεν φέρεται έντονα επειδή θέλει να σας εκνευρίσει. Μιλήστε του, αντιληφθείτε τι νιώθει και τι ζητά και κατόπιν κάνετε και τη δική σας αυτοκριτική, προκειμένου να δείτε ποια είναι και τα δικά σας λάθη που ίσως αντιγράφει.

Όχι τιμωρία, αλλά συνέπεια! Αποφύγετε τις αυστηρές τιμωρίες χωρίς νόημα, αλλά συνδέστε τις πράξεις του με συνέπειες που προκαλούν. 


Αυτές οι συνέπειες όμως να δίνονται με ήρεμο τρόπο, ξεκάθαρα και να έχουν πραγματικό νόημα, ώστε να μπορείτε να τις συνδέσετε με τους πραγματικούς λόγους που τα παιδιά σας φέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Μικρές συμβουλές για μπαμπάδες στην ανατροφή των παιδιών!

Παίξτε με τα παιδιά σας. Με το παιχνίδι θα βοηθήσετε το παιδί σας να δεθεί μαζί σας και θα συμβάλετε στην ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη.

Δημιουργήστε του εμπιστοσύνη. Η παρουσία του πατέρα λειτουργεί πάντα ως μέσο ασφάλειας και σταθερότητας. Και για αυτό δεν χρειάζονται ούτε φωνές, ούτε ξύλο.

Επικοινωνήστε μαζί του. Μη διστάσετε να εκφραστείτε συναισθηματικά και να περιγράψετε εμπειρίες και βιώματα από τη ζωή σας. Είναι ένα μέσο διαπαιδαγώγησης.

Είστε το αντρικό πρότυπο. Σταθείτε με αξιοπρέπεια και σεβασμό στο ρόλο σας. Δεν χρειάζεται να δείχνετε δυνατοί, αλλά να είστε δυναμικοί, ήρεμοι και σταθεροί.

Να είστε μπαμπάδες! Δεν χρειάζεται να κάνετε όσα και οι μαμάδες, αλλά όλα εκείνα που σας βοηθούν να χτίσετε μια διαφορετική σχέση με το παιδί σας. Και ο ρόλος του μπαμπά είναι μοναδικός για κάθε παιδί.


Πηγή
epirusblog.gr
5 of 5
Μοντέρνοι καιροί, μοντέρνοι μπαμπάδες!
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7185844642621305625
item