Τραμπ: Ο Πούτιν είναι καλός ανταγωνιστής · Πούτιν: Νέα περίοδος κατανόησης Τραμπ: Ο Πούτιν είναι καλός ανταγωνιστής · Πούτιν: Νέα περίοδος κατανόησης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Τραμπ: Ο Πούτιν είναι καλός ανταγωνιστής · Πούτιν: Νέα περίοδος κατανόησης

Τραμπ: Ο Πούτιν είναι καλός ανταγωνιστής · Πούτιν: Νέα περίοδος κατανόησης

«Είχαμε ευθύ, ανοιχτό, βαθιά παραγωγικό διάλογο. Πήγε πολύ καλά... Βάζω πρώτα τι είναι καλό για την Αμερική και τον αμερικανικό λαό» σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος Τραμπ επιμένοντας στην αναγκαιότητα της συνάντησης του Ελσίνκι. Είχαμε, επισήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τις χειρότερες σχέσεις αλλά αυτό άλλαξε πριν τέσσερις ώρες.

«Ο Πούτιν είναι καλός ανταγωνιστής… Η λέξη "ανταγωνιστής" είναι φιλοφρόνηση. Θα ανταγωνιστούμε τη Ρωσία με μεγάλη επιτυχία όσον αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου» τόνισε. 

Οι διαφωνίες των δυο χωρών, διευκρίνισε ο αμερικανός πρόεδρος είναι γνώστες, αλλά πρέπει να βρούμε τρόπους συνεργασία, τόνισε ο Τραμπ, επιμένοντας στη διαδικασία του διαλόγου όπως έκαναν οι δυο χώρες στον Ψυχρό Πόλεμο. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι συζήτησε με τον ρώσο ομόλογό του την εμπλοκή ρώσων πρακτόρων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. «Θεώρησα ότι αυτό πρέπει να γίνει κατ’ ιδίαν» επισήμανε μάλιστα. 

«Όλοι ευθυνόμαστε που δεν είχαμε διάλογο νωρίτερα… Έχουμε κάνει και οι δυο λάθη, αλλά η έρευνα (για τις αμερικανικές εκλογές) ήταν καταστροφική για τη χώρα μας, δεν υπήρχε συμπαιγνία στις προεδρικές εκλογές (με τη Ρωσία) τη νίκησα εύκολα. Υπήρχε μηδέν συμπαιγνία... Δεν υπήρχε δυνατότητα συμπαιγνίας, δεν τον γνώριζα καν (τον Πούτιν)» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

O αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «πολύ εποικοδομητική, με πολύ εποικοδομητικές ώρες μεταξύ μας». «Είμαι βέβαιος ότι θα συναντηθούμε ξανά στο μέλλον, ότι θα συναντιόμαστε συχνά» σχολίασε ο Ντόναλντ Τραμπ. 


Βλαντίμιρ Πούτιν


Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε ότι «οι διμερείς μας σχέσεις έχουν γνωρίσει κάποιες δύσκολες περιόδους. Μιλήσαμε αναλυτικά για την τρομοκρατία και την άνοδο της εγκληματικότητας. Οι συζητήσεις που είχαμε σήμερα οδηγούν σε μία νέα περίοδο κατανόησης».
«Οφείλουμε να συνεργαστούμε ξανά εκ νέου. Απαντήθηκαν σημαντικά ερωτηματικά τόσο στο ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης όσο και σε ζητήματα συνεργασίας σε ζητήματα πολεμικών εξοπλισμών» σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Πρέπει, πρόσθεσε, επίσης να συζητήσουμε περαιτέρω την εξάλειψη και τον όπλων μεσαίου βεληνεκούς. Η ασφάλεια στο διαδίκτυο και των κυβερνοεπιθέσεων ήταν ακόμη ένα πεδίο συζήτησης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει συνεργασία και στο συγκεκριμένο ζήτημα ανάμεσα στην δύο χώρες.

«Φυσικά συζητήσαμε και για την Συρία και για τους τρόπους με τους οποίους θα υπάρξει και πάλι ειρήνη στην περιοχή. Είμαι πεπεισμένος πως διαθέτουμε από κοινού όλα τα μέσα να φέρουμε ξανά ειρήνη στην περιοχή. Ειδικά μετά την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής από την χώρα έχει έρθει η ώρα για ασφάλεια και ειρήνη στη Συρία» ανέφερε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Η Ρωσία, επέμεινε, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Συζητήσαμε, είπε και για την Βόρεια Κορέα το οποίο έχει ήδη μπει σε καλό δρόμο χάρη στις παρεμβάσεις του Προέδρου Τραμπ.

«Αναφορικά με το Ιράν πιστεύουμε πως η συνθήκη με το Ιράν πρέπει να επιλυθεί αναφορικά με τα πυρηνικά. Αναφορικά με την Ουκρανία θέλουμε στήριξη από τις ΗΠΑ στην συνθήκη του Μίνσκ. Εμείς επιθυμούμε την διατήρηση της» διευκρίνισε.

«Ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε στην ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές, και για ακόμη μία φορά τον διαβεβαίωσα πως δεν υπήρξε καμία εμπλοκή από την πλευρά μας στο παρελθόν και δεν θα υπάρξει καμία απολύτως ρωσική εμπλοκή ούτε στο μέλλον.

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την σημερινή συνάντηση που θέτει τις διμερείς σχέσεις σε έναν πολύ καλύτερο δρόμο. Ευχαριστώ τον Αμερικανό Πρόεδρο για την σημερινή συνάντηση. Υπάρχει πολύς δρόμος αλλά είναι αλήθεια πως είμαστε σε καλό δρόμο» επισήμανε.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι για τη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές «θα πρέπει να οδηγούμαστε από τα δεδομένα, όχι από φήμες», αρνούμενος επίσης ότι υπήρχε συμπαιγνία με το στρατόπεδο Τραμπ στο θέμα αυτό. 
epirusblog.gr
5 of 5
Τραμπ: Ο Πούτιν είναι καλός ανταγωνιστής · Πούτιν: Νέα περίοδος κατανόησης
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1792980612332634609
Σχόλια
item