Γιάννενα: Απειλή λουκέτου για το Γηροκομείο Ζωσιμάδων Γιάννενα: Απειλή λουκέτου για το Γηροκομείο Ζωσιμάδων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Απειλή λουκέτου για το Γηροκομείο Ζωσιμάδων

Γιάννενα: Απειλή λουκέτου για το Γηροκομείο Ζωσιμάδων

Σε οικονομικό αδιέξοδο, με κίνδυνο να βάλει ακόμη και λουκέτο, ενδέχεται να βρεθεί το Γηροκομείο Ζωσιμάδων Ιωαννίνων, σε περίπτωση που καταλογιστεί ένα πρόστιμο της τάξης των 139.000 ευρώ περίπου, που προτίθεται να επιβάλουν οι τελωνειακές αρχές.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε κείμενο-διαμαρτυρία των εργαζόμενων του Γηροκομείου, το οποίο κάνουν γνωστό πως έχει τη την σύμφωνη γνώμη του προέδρου του Γηροκομείου, Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, και έχει σταλεί στην πολιτική ηγεσία της χώρας, τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές της Ηπείρου και τις τοπικές αρχές, με την με αριθμό 2409/04-04-2018 έκθεση ελέγχου του Τελωνείου Ηγουμενίτσας, η διοίκηση του Γηροκομείου κατηγορείται για λαθρεμπορία καυσίμων, διότι το ζέσταμα του νερού, που χρησιμοποιούν οι ηλικιωμένοι, γίνεται με πετρέλαιο θέρμανσης και όχι κίνησης. 

Μάλιστα, ο έλεγχος επεκτάθηκε σε βάθος πενταετίας, με αποτέλεσμα το πρόστιμο να φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα για την οικονομική κατάσταση του ιδρύματος.

Εμμέσως πλην σαφώς, οι εργαζόμενοι παραδέχονται τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης, αναφέροντας, ωστόσο, πως οι ελεγκτές έχουν εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα και το πόρισμα είναι άδικο. 
Ο ισχυρισμός τους αυτός βασίζεται στο ότι κανείς δε γνώριζε πως για το ζέσταμα του νερού θα έπρεπε να γίνεται χρήση μόνο πετρελαίου κίνησης, ενώ, από τη στιγμή που το έμαθαν, άμεσα προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες. «Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε δόλος και κανένας απολύτως δεν κέρδισε τίποτα. 
Τα δύο έτη, όπως αναφέρεται και στην έκθεση ελέγχου, υπήρξε εξίσωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, ενώ τα τρία τελευταία χρόνια, για λόγους οικονομίας, είχε τοποθετηθεί ηλιακό σύστημα για το ζέσταμα του νερού. Επίσης, από το σύνολο του πετρελαίου που καταναλώθηκε τα τελευταία χρόνια, τα 42.000 λίτρα περίπου ήταν δωρεά. 
Για τη θέρμανση του κτιρίου (4.000 τ.μ. περίπου), λόγω της ιδιαιτερότητας των φιλοξενούμενων που επιζητούν συνεχώς ζέστη, διατέθηκε το περισσότερο πετρέλαιο, κατά εκτίμηση μας πάνω από 90% της συνολικής κατανάλωσης. 
Πρόκειται για κοινωφελές Ίδρυμα, που σήμερα φιλοξενεί συνολικά (με το παράρτημα) 150 ηλικιωμένους και για την τεράστια κοινωνική προσφορά του Γηροκομείου στην τοπική κοινωνία, για την αναμφισβήτητη αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας του και για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καθημερινά καταβάλλουμε όλοι εμείς, θα περίμενε κανείς, εάν όχι επιβράβευση, τουλάχιστον περισσότερο σεβασμό», αναφέρουν στο κείμενό τους οι εργαζόμενοι του Γηροκομείου.

ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ
Ο καταλογισμός του προστίμου θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για το Γηροκομείο και οι φόβοι ακόμη και για αναστολή της λειτουργίας του δεν μπορεί να χαρακτηριστούν υπερβολικοί, με βάση τη δεινή οικονομική θέση, στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια.
Αν και κατάφερε να επιβιώσει πολλών δυσκολιών, με αποκορύφωμα τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, κινδύνεψε τα τελευταία χρόνια να αναστείλει την λειτουργία του σε περίοδο ειρήνης.
Το πρώτο καμπανάκι κινδύνου ήχησε, όταν η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος σταμάτησε, λόγω των οικονομικών συνθηκών, τη διανομή μερίσματος, κάτι που ήταν η σημαντικότερη πηγή των ετησίων εσόδων του. 
Αυτό, σε συνδυασμό με τη μη τήρηση της συμβατικής υποχρέωσης του ΕΟΠΠΥ ως προς τη καταβολή των μηνιαίων νοσηλείων για τους 47 ασφαλισμένους του, που φιλοξενούνται στο Τμήμα Χρόνιων Παθήσεων εντός του Ιδρύματος, είχε ως επακόλουθο το Γηροκομείο να οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΕΟΠΠΥ, μονομερώς, υπό τη μορφή rebate & clawback, από το 2012 μέχρι σήμερα, παρακράτησε 800.000 ευρώ περίπου.
Οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι για πέντε μήνες, οι οφειλές προς τρίτους ανήλθαν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και γενικά η όλη κατάσταση ήταν δραματική.
Το ότι καταφέρνει ακόμη και σήμερα να λειτουργεί, οφείλεται σε πάρα πολλές επιχειρήσεις, τοπικές και μη, διάφορους φορείς, κοινωφελή Ιδρύματα (με κορωνίδα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), την ομογένεια της Γερμανίας, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, τοπικές ενορίες και πολλά φυσικά πρόσωπα, που στάθηκαν αλλά και στέκονται αρωγοί.

ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Το Γηροκομείο Ζωσιμάδων Ιωαννίνων είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, που λειτουργεί στα Γιάννενα από το 1800 περίπου. 
Καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, σε 24ωρη βάση, προσφέρει αδιαλείπτως φιλοξενία, νοσηλευτική φροντίδα, ιατρική περίθαλψη, σίτιση, ένδυση, ψυχαγωγία, νομική κάλυψη και κοινωνική υποστήριξη, σε ανήμπορους και μοναχικούς ηλικιωμένους των Ιωαννίνων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου.
Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας του, οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες, αφού οι 150 ηλικιωμένοι θα βρεθούν στον δρόμο, οι 60 εργαζόμενοι με τις οικογένειες τους θα υποστούν τις τραγικές συνέπειες της ανεργίας και η γιαννιώτικη κοινωνία θα χάσει μία από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές.
«Αναμφισβήτητα, είναι τραγελαφικό το γεγονός ότι, ενώ το γηροκομείο των ευεργετών καλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κενό της πολιτείας, έρχεται σήμερα η ίδια η πολιτεία, με αποφάσεις των οργάνων της, να το κλείσει. 
Τούτο διότι το Γηροκομείο αδυνατεί να καταβάλει το ανωτέρω ποσό», σημειώνουν οι εργαζόμενοι και καλούν την πολιτική ηγεσία να συμβάλει, ώστε «οι αρμόδιες κρατικές αρχές, αφού εξετάσουν συνολικά το θέμα με την πρέπουσα λεπτότητα και κάτω από το πρίσμα των συνεπειών, που θα έχει για το μέλλον του Γηροκομείου η επιβολή ενός εξαντλητικού προστίμου, να απαλλάξουν το Γηροκομείο μας από κάθε επιπλέον – άδικη επιβάρυνση, που θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην αναστολή της λειτουργίας του».
agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Απειλή λουκέτου για το Γηροκομείο Ζωσιμάδων
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 973782931510794613
Σχόλια
item