Γιάννενα: Τιμή στους πεσόντες Κρήτες εθελοντές στο Δεμάτι Γιάννενα: Τιμή στους πεσόντες Κρήτες εθελοντές στο Δεμάτι | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Τιμή στους πεσόντες Κρήτες εθελοντές στο Δεμάτι

Γιάννενα: Τιμή στους πεσόντες Κρήτες εθελοντές στο Δεμάτι
Στο Ζαγόρι δεν ξεχνούν όσους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του τόπου. Ο Δήμος Ζαγορίου, φορείς και κάτοικοι του Δεματίου και γειτονικών χωριών τίμησαν και φέτος, ανήμερα της εορτής της Αγίας Μαρίνας, τη μνήμη των τριών Κρητών εθελοντών οι οποίοι έπεσαν στις μάχες του 1912-13 για την απελευθέρωση της περιοχής από τον τουρκικό ζυγό.

Στο μνημείο που ανεγέρθηκε το 1938 με δαπάνες Δεματιωτών, στον αύλειο χώρο της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας Δεματίου, μετά τη θεία λειτουργία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση.

Οι τρεις Κρήτες σκοτώθηκαν σε μάχη στις 21 Δεκεμβρίου 1912 στο χώρο της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας, στην πορεία του ελληνικού στρατού από το Μέτσοβο προς τα Γιάννενα. 

Ο Δήμος Ζαγορίου και οι φορείς του Δεματίου κατάφεραν, μετά από χρόνια ερευνών και αναζήτησης στοιχείων, να βρουν τα ονόματα και των τριών παλικαριών που έπεσαν στη μάχη.  Είναι ο Νικόλαος  Δρυγιαννάκης  από το Αρμάνι, ο Ανδρέας Αμαριωτάκης και ο Στυλιανός Μανιαδάκης από το Ρέθυμνο. 

Στον χαιρετισμό τους, τόσο ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, όσο και ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Δεματίου «Ο Άγιος Νικόλαος» Κων. Κούλας, αναφέρθηκαν στη θυσία των τριών Κρητών και έκαναν γνωστό ότι προγραμματίζεται μια μεγάλη εκδήλωση, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση του τόπου καταγωγής τους, παρουσία συγγενών των πεσόντων, για να τιμηθεί η μνήμη τους. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη, ο αντιδήμαρχος Κων. Παπακώστας, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μητσόπουλος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Δεματίου Χρήστος Ζιάβρας, εκπρόσωποι όμορων Τοπικών Κοινοτήτων και πλήθος κατοίκων. 

Στον αύλειο χώρο της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας ακολούθησε ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι και το βράδυ η συνέχεια δόθηκε στην πλατεία του χωριού.
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Τιμή στους πεσόντες Κρήτες εθελοντές στο Δεμάτι
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 7996959666429963681
Σχόλια
item