Οι κυρώσεις και τα πρόστιμα για όσους συνεχίζουν να έχουν ανασφάλιστα οχήματα

Οι κυρώσεις και τα πρόστιμα για όσους συνεχίζουν να έχουν ανασφάλιστα οχήματα
Λάβατε ηλεκτρονικό ραβασάκι για ανασφάλιστο όχημα και δεν έχετε φροντίσει μέχρι σήμερα να πληρώσετε το παράβολο - πρόστιμο και να ασφαλίσετε το όχημά σας; 

Καλό είναι να σπεύσετε να τακτοποιήσετε αυτήν την εκκρεμότητα γιατί κινδυνεύετε με ακόμη πιο τσουχτερά πρόστιμα, αφαίρεση πινακίδων και άδεια κυκλοφορίας για έξι μήνες αλλά και με ποινή φυλάκισης εάν το όχημα εμπλακεί σε  ατύχημα.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα αποστείλει τα στοιχεία όσων εντοπίστηκαν με ανασφάλιστα οχήματα στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή για την επιβολή προστίμων και κυρώσεων.

Όπως αναφέρεται σε απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, «σε περίπτωση μη εμφάνισης και μη συμμόρφωσης του ιδιοκτήτη του οχήματος με τα οριζόμενα στην παρούσα, η Δ.ΗΛΕ.Δ. σε εύλογο χρόνο και όχι πέραν εξαμήνου από τη διενέργεια της διασταύρωσης  για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων σε συγκεκριμένη ημερομηνία, αποστέλλει τα στοιχεία του, καθώς και του οχήματός του για το όποιο δεν υφίσταται ασφαλιστική κάλυψη στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή, για την σε βάρος του επιβολή των κυρώσεων και ποινών που προβλέπονται στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 5 και του άρθρου 12 του π.δ. 237/1986».

Έτσι όσοι δεν έχουν συμμορφωθεί και συγκεκριμένα δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους πληρώνοντας προηγουμένως το παράβολο που κυμαίνεται από 100 έως 250 ευρώ απειλούνται με:

-Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας μετά των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής.
- Σε περίπτωση εμπλοκής οχήματος σε ατύχημα  αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης.
- Χρηματικό πρόστιμο με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ  για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά  και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
-Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000€ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Σημειώνεται ότι από τη διασταύρωση που θα πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ  στις 30 Απριλίου έβγαλε στον αφρό τους ιδιοκτήτες 436.653 οχημάτων τα οποία εντοπίστηκαν ως πιθανά ανασφάλιστα. 

Οι φορολογούμενοι έλαβαν το παράβολο -πρόστιμο  στο λογαριασμό τους στο Taxisnet το οποίο εάν δεν το πληρώσουν δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ασφάλιση του οχήματός τους. 

Το πρόστιμο ανέρχεται  σε 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κυβικά εκατοστά, 150 ευρώ για δίκυκλα από 251 κυβικά και άνω, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 κυβικά και άνω.
epirusblog.gr
5 of 5
Οι κυρώσεις και τα πρόστιμα για όσους συνεχίζουν να έχουν ανασφάλιστα οχήματα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1367266857187222338
item