Γιάννενα: ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ - Μπροστά σε νέες προκλήσεις Γιάννενα: ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ - Μπροστά σε νέες προκλήσεις | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ - Μπροστά σε νέες προκλήσεις

Γιάννενα: ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ - Μπροστά σε νέες προκλήσεις
Την πεποίθηση, ότι η Σχολή μπορεί να γίνει παράγοντας της πολιτιστικής ζωής του τόπου εκφράζει η Κοσμητεία
Όχι μία, αλλά πολλές περισσότερες προκλήσεις έχει μπροστά της το επόμενο χρονικό διάστημα, η Σχολή Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που τους τελευταίους μήνες θα έλεγε κάποιος, ότι σχεδόν… υπολειτούργησε λόγω των εξελίξεων με το Σχέδιο Νόμου του υπ. Παιδείας για την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις που ακολούθησαν την αρχική πρόταση του Σχεδίου Νόμου με την άρνηση της Σχολής να υποδεχθεί την απορρόφηση του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, απέφεραν το επιθυμητό για τη Σχολή αποτέλεσμα, αφού κάμφθηκαν και οι αντιστάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας.
Έτσι, η Σχολή σύμφωνα με τον Κοσμήτορα Ξενοφώντα Μπήτσικα είναι σε θέση πλέον να σχεδιάσει και να υλοποιήσει δράσεις σε συνεργασία με το δήμο Ιωαννιτών και άλλους φορείς, που θα ενισχύσουν το αποτύπωμά της στην τοπική κοινωνία και ευρύτερα και θα μετατρέψουν τη Σχολή σε σημαντικό παράγοντα για την πολιτιστική ζωή της περιοχής.
«Υπήρξαν αντιξοότητες και διαμάχες αλλά βρέθηκε η χρυσή τομή. Συζητήσαμε σε βάθος για τα προβλήματα που θα ερχόταν με τον αρχικό σχεδιασμό και η Σύγκλητος και ο υπουργός Παιδείας κατανόησαν τα προβλήματα αυτά και δέχθηκαν τις προτάσεις μας. Έτσι, η Σχολή έχει μπροστά της ένα πεδίο ελεύθερο να αναπτύξει τις δράσεις της απρόσκοπτα και να αποδείξει, ότι είχε δίκιο που επέμενε στις θέσεις της από την αρχή», τόνισε ο κ. Μπήτσικας.
Μικρή, αλλά… Μπιενάλε
Στο πλαίσιο της εξωστρεφούς δραστηριότητάς, η Σχολή τον προσεχή Οκτώβριο ετοιμάζεται να διοργανώνει την πρώτη Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων. 
Η προετοιμασία της Μπιενάλε ανήκει στο Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης και όπως ανέφερε ο κ Μπήτσικας θα είναι μικρή σε εύρος προσπάθεια σε πρώτη φάση, που φιλοδοξεί ωστόσο να μετεξελιχθεί σε ένα σημαντικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
«Φιλοδοξούμε να γίνει ένα σημαντικό γεγονός, που θα αναδείξει την ευρύτερη περιοχή σε πολιτιστικό πυρήνα που θα προσελκύσει και επισκέπτες, αλλά και καλλιτέχνες από το ευρύτερο δυνατό φάσμα», τόνισε ο κ. Μπήτσικας.
Ο βασικός άξονας της Μπιενάλε, είναι η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου και των Δυτικών Βαλκανίων όπως επικαιροποιείται μέσα από τη σύγχρονη τέχνη, με την αξιοποίηση τεχνολογιών και ανάπτυξης διαδικτυακών εφαρμογών, και οι αξίες που φέρουν οι κοινότητες.
Έτσι, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός αρχείου ψηφιακής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω ενός εικονικού μουσείου.
Ακόμη, προβλέπονται εικαστικές εκδηλώσεις και δρώμενα αποτελούν ένα άλλο κομμάτι της μπιενάλε, με τους διοργανωτές να αναπτύσσουν συνεργασίες με τα μουσεία της πόλης και παράλληλα να προσβλέπουν στη δραστηριοποίηση σε δημόσιους χώρους, καθώς και στην αξιοποίηση και την εκ νέου ενεργοποίηση κτιρίων της πόλης.
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ - Μπροστά σε νέες προκλήσεις
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 8292831439786482306
Σχόλια
item