Γιάννενα: ΚΑΒΑΛΛΑΡΙ ΖΑΓΟΡΙΟΥ - Γιόρτασε την επαναλειτουργία του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας

Γιάννενα: ΚΑΒΑΛΛΑΡΙ ΖΑΓΟΡΙΟΥ - Γιόρτασε την επαναλειτουργία του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας
Με τη δέουσα λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη γιορτάστηκε το πρωί της Κυριακής, στην Τοπική Κοινότητα Καβαλλαρίου του δήμου Ζαγορίου, η επαναλειτουργία του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα Μεταβυζαντινά μνημεία του Ζαγορίου που έμεινε κλειστό για περίπου έξι χρόνια, ώστε να εκτελεστεί το αναγκαίο έργο στερέωσης και αποκατάστασης με πιστώσεις της περιφέρειας Ηπείρου, την συνδρομή του δήμου, την μελέτη και επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Επόμενος στόχος η συντήρηση των εικόνων και τοιχογραφιών.
Την εκδήλωση, που διοργάνωσαν ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καβαλλαριτών Ζαγορίου «Η Αγία Τριάς» και η Εκκλησιαστική Επιτροπή , τίμησαν με την παρουσία τους ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης (στον οποίο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για τη συμβολή του στο έργο), οι αντιπεριφερειάρχες Κων/νος Ντέτσικας και Βασίλης Γοργόλης, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας, οι αντιδήμαρχοι Ζαγορίου, Άγγελος Αρμένης, Κώστας Παπακώστας και Δημήτρης Εξάρχου, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Γιάννης Μητσόπουλος, Γαβριήλ Παπαναστασίου (επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας), Ηλίας Ράπτης, Παναγιώτης Ρούσκας, Λεωνίδας Τσουμάνης (επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας), Ηλίας Κίτσιος, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πολιτιστικών φορέων και πλήθος πιστών.
Μετά την θεία λειτουργία ακολούθησε εκδήλωση στην πλατεία του χωριού στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το έργο που εκτελέστηκε για να διασωθεί και αναδειχθεί το μνημείο.
Ο πρόεδρος του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δημήτρης Θάνος χαρακτήρισε ως «στολίδι» για το χωριό και «πνευματικό καταφύγιο» το ναό και ευχαρίστησε την Εφορεία Αρχαιοτήτων για το έργο που υλοποίησε.
Τις δικές του ευχαριστίες εξέφρασε εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής ο Βασίλης Θάνος, ενώ η Γραμματέας του Συλλόγου Πηνελόπη Θάνου εκτός των άλλων αναφέρθηκε και στην συμβολή του αναδόχου του έργου Άγγελου Τσιμπίκη. Χαιρετισμό απηύθυναν, ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος Ζαγορίου, ενώ ακολούθησε Ζαγορίσιο γλέντι με το συγκρότημα του Λευτέρη Σαρρέα.
Το έργο
Για το έργο αποκατάστασης του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας μίλησε η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Ανθή Φιλίδου (παρέλαβε και τιμητική πλακέτα), επισημαίνοντας ότι ο επόμενος στόχος για τους τοπικούς φορείς πρέπει να είναι η συντήρηση των εικόνων.
Το έργο υλοποιήθηκε με προϋπολογισμό 220.000 ευρώ από την περιφέρεια Ηπείρου μετά από Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, της περιφέρειας και του υπουργείου Πολιτισμού (2012-τροποποίηση 2013).
Πρόκειται για ναό κτισμένο μεταξύ 1750-1758 και τοιχογραφημένο στα 1816 από τον ζωγράφο Αναστάσιο Αναγνώστη από το Τσεπέλοβο.
Το μνημείο, λόγω της εδαφικής καθίζησης και αστάθειας, παρουσίαζε πολλά στατικά προβλήματα, τα οποία είχαν αντιμετωπιστεί τον περασμένο αιώνα με την προσθήκη μεγάλων αντηρίδων στη βόρεια και ανατολική πλευρά. Πλήθος πρόχειρες και ακαλαίσθητες νεωτερικές επεμβάσεις είχαν αλλοιώσει τις όψεις του και υποβαθμίσει τη μνημειακή του υπόσταση.
Το εκτεταμένο αναστηλωτικό έργο της Περιφέρειας Ηπείρου εξασφάλισε την στατική επάρκεια του ναού, την εξυγίανση και διασφάλιση από την υγρασία τόσο της περιμετρικής τοιχοποιίας όσο και της θολοδομίας και, τέλος, αποκατέστησε την εξαιρετικά αλλοιωμένη εξωτερική μορφή του.
Παράλληλα έγιναν σωστικές επεμβάσεις στις τοιχογραφίες του ναού. Το τμήμα συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συντήρησε τις σημαντικότερες εικόνες.
Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις
Στις διαρκείς προσπάθειες και πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την διάσωση και ανάδειξη πλήθους μνημείων, θρησκευτικών και άλλων, αλλά και στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που υπάρχουν, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Ειδική αναφορά έκανε σε ένα άλλο σπουδαίο μνημείο του Καβαλλαρίου, το «Μεγάλο γεφύρι» που κατέρρευσε … και παρόλο που υπήρχε υπόσχεση άμεσης αναστύλωσης («Εγνατία οδός Α.Ε») όπως χαρακτηριστικά είπε, η «Εγνατία ακόμη το φτιάχνει» κι αυτό σε αντίθεση με το γεφύρι της Πλάκας που κινήθηκαν άμεσα οι τοπικοί φορείς και θα γίνει η αναστύλωσή του. Για το πέτρινο γεφύρι του Καβαλλαρίου, όπως είπε ο κ. Καχριμάνης, δεν μπορεί να γίνει κάτι σήμερα, αλλά θα τοποθετηθεί μια γέφυρα τύπου μπέλλευ για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο νόμο που ψηφίστηκε τελευταία και επιτρέπει να δίνονται χρήματα από την Περιφέρεια για τα μνημεία, αλλά δεν αντιμετωπίζει την γραφειοκρατία με τις προγραμματικές συμβάσεις και πρότεινε στην Υπουργό Πολιτισμού να γίνονται άμεσα τα έργα με συνεπίβλεψη από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων.
Τελευταίο παράδειγμα τα γεφύρια Τσεπελόβου, Χάτσιου και Κοβάτσαινας που προ μηνών κινδύνευαν. Για να γίνει άμεσα η επέμβαση βρέθηκε τρόπος σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου και αποκαταστάθηκαν οι ζημιές. «Αν περιμέναμε να μας πει η Αθήνα δεν θα υπήρχαν τα γεφύρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ευχαριστίες
«Το Καβαλλάρι σήμερα γιορτάζει, είναι μια μεγάλη μέρα για το χωριό τη στιγμή που ο Ι.Ν. Αγίας Τριάδας ξαναλειτουργεί μετά από πολλά χρόνια, χάρη στην επιμονή των κατοίκων και την αμέριστη συμβολή της Περιφέρειας» σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ευχαριστώντας προσωπικά τον Περιφερειάρχη λέγοντας ότι παρά τις αντιξοότητες, αγκυλώσεις της νομοθεσίας, η Περιφέρεια Ηπείρου είναι αρωγός στην προσπάθεια συντήρησης, διάσωσης των πολιτισμικών μνημείων της Ηπείρου και ειδικά του Ζαγορίου, όπου υπάρχει πλήθος μνημείων, εκκλησίες, μοναστήρια, πέτρινα γεφύρια που θέλουν συντήρηση και ο μόνος σήμερα θεσμός που βρίσκεται κοντά είναι η Περιφέρεια.
Απευθυνόμενος στους ενορίτες του Καβαλλαρίου, ευχήθηκε ο ναός αυτός μετά την επαναλειτουργία του να αποτελέσει το κέντρο των θρησκευτικών και κοινωνικών συναθροίσεων και να δρομολογηθούν άλλες επιδιορθώσεις που χρειάζονται.
Τέλος, ευχαρίστησε την Εκκλησιαστική Επιτροπή και τον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο που με την επιμονή τους ήρθε αυτό το αποτέλεσμα.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΚΑΒΑΛΛΑΡΙ ΖΑΓΟΡΙΟΥ - Γιόρτασε την επαναλειτουργία του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 915062237919701234
item