Ήπειρος: Πλάνο τριετίας για το φυσικό αέριο στην Ήπειρο Ήπειρος: Πλάνο τριετίας για το φυσικό αέριο στην Ήπειρο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Πλάνο τριετίας για το φυσικό αέριο στην Ήπειρο

Ήπειρος: Πλάνο τριετίας για το φυσικό αέριο στην Ήπειρο

Τη σύνδεση περισσότερων οικιακών και εμπορικών πελατών στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου προβλέπει για την Ήπειρο ο πενταετής σχεδιασμός επέκτασης του φυσικού αερίου, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε σχέση με το πλάνο για την πενταετία 2017-2021, που έχει θέσει σε διαβούλευση τον Μάρτιο η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ).

Αυτό προκύπτει από τη σχετική σύγκριση, καθώς το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΕΔΑ Λοιπής Ελλάδος, σε ό,τι αφορά την Ήπειρο, προέβλεπε την κατασκευή στα Γιάννενα δικτύου μήκους 20 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 240 συνδέσεις, στην Άρτα δικτύου μήκους 10 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 130 συνδέσεις, και στην Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα δικτύου μήκους 8 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 100 συνδέσεις. 

Στις τέσσερις πόλεις της Ηπείρου προβλεπόταν να συνδεθούν 460 οικιακοί και 110 εμπορικοί πελάτες, με κατανάλωση 9200 MWh για τους οικιακούς και 11000 MWh για τους εμπορικούς.

Σύμφωνα με το πλάνο της ΡΑΕ, στην Ήπειρο πρόκειται να συνδεθούν 690 οικιακοί και 165 εμπορικοί νέοι τελικοί πελάτες, για τους οποίους προβλέπεται κατανάλωση που ανέρχεται 13.800 MWh (οικιακοί) και 16.500 MWh (εμπορικοί), με την αύξηση να προκύπτει λόγω της επέκτασης του δικτύου το 2022 κατά 10 χλμ. στα Γιάννενα, κατά 5 χλμ. στην Άρτα και κατά 4 χλμ. σε Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.
Το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στις έδρες των τεσσάρων νομών της Ηπείρου θα αναπτυχθεί, βέβαια, την τριετία 2020-2022 και όχι άμεσα, όπως σε άλλες περιφέρειες της χώρας, κάτι, όμως, που ήταν έτσι κι αλλιώς γνωστό, καθώς απαιτούνται σημαντικά έργα υποδομής.
Πέρα από τα τοπικά δίκτυα, που πρόκειται να κατασκευαστούν, προβλέπεται η κατασκευή εννέα σταθμών CNG στην Ήπειρο: τριών στα Γιάννενα και δύο σε Άρτα, Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα. Το συνολικό κόστος της εγκατάστασης προϋπολογίζεται σε 6.563.796 ευρώ.
Το CNG, το συμπιεσμένο φυσικό αέριο δηλαδή, έχει το πλεονέκτημα πως καθιστά εφικτή την τροφοδοσία σε περιοχές, όπου το δίκτυο φυσικού αερίου δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί ή σε περιοχές, όπου η σύνδεση με το υπάρχον δίκτυο διανομής καθίσταται οικονομικά ασύμφορη ή αδύνατη εξαιτίας γεωγραφικών περιορισμών. Κάτι, δηλαδή, που ισχύει για την Ήπειρο, καθώς έμεινε εκτός των «δρόμων» των αγωγών φυσικού αερίου.
Συνολικά, το σχέδιο προβλέπει την επέκταση των δικτύων σε 43 πόλεις της χώρος, καθώς και στα μεγάλα νησιά (Κρήτη, Ρόδο, Μυτιλήνη, Σάμο και Χίο) με στόχο την τροφοδοσία περισσότερων από 32.000 καταναλωτών, κυρίως οικιακών. 
Το συνολικό ύψος των επενδύσεων διαμορφώνεται στα 190,8 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (50 %), δανεισμό (40 %) και ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Συνολικά, με την κατασκευή των νέων δικτύων προβλέπεται να τροφοδοτηθούν 27.869 νέοι οικιακοί πελάτες, 4.833 εμπορικοί και 82 βιομηχανίες. 
Για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής και στην Ήπειρο είχε κάνει λόγο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο αναπτυξιακό συνέδριο Ηπείρου, αν και δεν είχε γίνει καμία αναφορά κατά τη διάρκεια των εργασιών.
agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Πλάνο τριετίας για το φυσικό αέριο στην Ήπειρο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8729262346106831341
Σχόλια
item