Γιάννενα: Στα «μουγκά» το Artwave Festival Γιάννενα: Στα «μουγκά» το Artwave Festival | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Στα «μουγκά» το Artwave Festival

Γιάννενα: Στα «μουγκά» το Artwave Festival

Σε φιάσκο, μεγαλύτερο κι από αυτό του Its Kale festival, που σκόρπισε στον χώρο και τον χρόνο λόγω των καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, εξελίσσεται και το πολυδιαφημισμένο 1ο Artwave festival.

Χθες το μεσημέρι, το Πνευματικό Κέντρο έκανε γνωστό πως οι προγραμματισμένες για σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο συναυλίες του Γιάννη Αγγελάκα και του συγκροτήματος Χαΐνηδες αναβάλλονται, συμπαρασύροντας και τη συναυλία του συγκροτήματος 12ος Πίθηκος, που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή.

Ο λόγος της αναβολής είναι η τροποποίηση από την εταιρεία παραγωγής του προγράμματος της περιοδείας των Αγγελάκα και Χαΐνηδων, λόγω μη πραγματοποίησης της προχθεσινής συναυλίας του Αγγελάκα στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη, η οποία μεταφέρθηκε για σήμερα Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένο να εμφανιστεί στα Γιάννενα. 
Προφανώς, η εταιρεία παραγωγής επέλεξε να γίνει η συναυλία στη Θεσσαλονίκη, δύο ημέρες μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία, καθώς υπήρχε μεγάλη προπώληση, «θυσιάζοντας» το live στα Γιάννενα.
Οι διοργανωτές θα αναζητήσουν νέες ημερομηνίες για τον Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση του Πνευματικού Κέντρου, αλλά η ουσία είναι πως θα πρόκειται για τρεις μεμονωμένες συναυλίες, που δε θα μπορεί να υποστηριχθεί η ένταξή τους σε ένα φεστιβάλ. Βέβαια, από το Πνευματικό Κέντρο διασαφηνίζεται πως το εικαστικό μέρος του φεστιβάλ, (εργαστήρια, εκθέσεις κλπ) θα πραγματοποιηθεί κανονικά. 
Η έκθεση Restless Waters, με συμμετοχή 50 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα πραγματοποιηθεί στο Σουφαρί Σεράι, με εγκαίνια τη Δευτέρα 9 Ιουλίου και διάρκεια έως 29 Ιουλίου, ενώ, παράλληλα, η παρουσίαση video art έργων ιταλών καλλιτεχνών με την επιμέλεια της Silvia Grandi από το πανεπιστήμιο της Μπολόνια, στο Σπήλαιο Περάματος, ξεκινά από αύριο Σάββατο και διαρκεί μέχρι Κυριακή 16 Ιουλίου.
Κατά συνέπεια, το Artwave festival θα είναι «μουγκό», χωρίς μουσική δηλαδή, με εξαίρεση τη χθεσινοβραδινή συναυλία με τη συμμετοχή μουσικών συγκροτημάτων από την περιοχή, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί κανονικά. 
Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Από όλα τα παραπάνω προκύπτουν σοβαρές ευθύνες του δήμου Ιωαννιτών και τινάζεται στον αέρα μια προσπάθεια, που ξεκίνησε με όραμα και βλέψεις για προσέλκυση επισκεπτών όχι μόνο από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό.
«Το Φεστιβάλ έχει ως στόχο του τη δημιουργία ενός χώρου συνάντησης φοιτητών, μεταπτυχιακών φοιτητών καθώς και των αποφοίτων όλων των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα να κατασκηνώσουν στον χώρο του Φεστιβάλ, αλλά και την προβολή της καλλιτεχνικής τους δουλειάς», τόνιζε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος, σημειώνοντας ότι οι σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις που το συνοδεύουν, δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτισμού. 
Ενώ, ο υπεύθυνος της ομάδας διοργάνωσης Ιωάννης Κοψίνης τόνιζε πως φιλοδοξία είναι να δημιουργηθεί μια αυτοϋποστηριζόμενη εικαστική και μουσική γιορτή, ελεύθερη και ανοικτή σε όλους.
Αν, λοιπόν, κάποιοι πείστηκαν από όλα τα παραπάνω και έχουν φτάσει ήδη στα Γιάννενα, το μόνο που θα τους μείνει, είναι να κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ στο Γιαννιώτικο Σαλόνι, περιμένοντας να φτάσουν οι ημέρες για το εικαστικό μέρος του Φεστιβάλ, αφού το μουσικό μέρος πάει για Σεπτέμβριο.
Που έγκειται η ευθύνη του δήμου; Μα φυσικά στο ότι αποδεικνύεται πως έστησε ένα φεστιβάλ, στηριζόμενος, ως προς το μουσικό κομμάτι, σε συμφωνίες με εταιρείες παραγωγής, που οργανώνουν περιοδείες καλλιτεχνών ανά την Ελλάδα. Προφανώς και δεν αγόρασε εκδηλώσεις ή δεν τις διασφάλισε με άλλο τρόπο, με αποτέλεσμα οι εταιρείες παραγωγής να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το αν και πότε θα εμφανιστούν οι καλλιτέχνες, κρίνοντας και με βάση την προπώληση των εισιτηρίων.
Κάτι ανάλογο έγινε και με το Its Kale Festival, καθώς, όταν προέκυψε το ζήτημα με τη διάθεση του Ιτς Καλέ για τη συναυλία των Tiger Lillies, το Πνευματικό Κέντρο προσπάθησε να πραγματοποιήσει το live σε κλειστό χώρο, αλλά συνάντησε την άρνηση της εταιρείας παραγωγής και έτσι δεν μπόρεσαν να τους απολαύσουν όσοι είχαν αγοράσει εισιτήρια στην προπώληση και κάποιοι εξ αυτών διήνυσαν αρκετά χλμ. για να εισπράξουν την «κρυάδα» της ακύρωσης.
agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Στα «μουγκά» το Artwave Festival
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 4309180005647679732
Σχόλια
item