Πρέβεζα: Στα "βήματα" του Κώστα Καρυωτάκη η Πρέβεζα με αφορμή την συμπλήρωση 90 χρόνων από τον θάνατο του ποιητή-

             
                           Πρέβεζα: Στα "βήματα" του Κώστα Καρυωτάκη η Πρέβεζα με αφορμή την συμπλήρωση 90 χρόνων από τον θάνατο του ποιητή-
Επισκέψιμο θα είναι για πρώτη φορά και το σπίτι που ο ποιητής πέρασε τις τελευταίες 32 μέρες της ζωής του-
Ποικίλες οι εκδηλώσεις μέχρι και την Κυριακή
Με την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (Πέμπτη) στις 8.30 μ.μ στο Σαιτάν Παζάρ (στην οδό Δαρδανελίων εκεί όπου βρίσκεται η προτομή του Κώστα Καρυωτάκη) και στην οποία πρωταγωνιστούν οι μαθητές, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος, η Περιφερειακή Ενότητα, Σύλλογοι και φορείς της Πρέβεζας με αφορμή την συμπλήρωση 90 χρόνων από τον θάνατο του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη.

Αύριο Παρασκευή θα ανοίξει ο Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος στην Κυανή Ακτή και στις 8.30 το βράδυ θα ξεκινήσει η εκδήλωση στην οποία "πρωταγωνιστούν" νέοι δημιουργοί. 

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την προβολή της ταινίας του σκηνοθέτη Κύρου Παπαβασιλείου "Οι Εντυπώσεις Ενός Πνιγμένου" η οποία "δανείζεται" τον τίτλο της από την επιστολή που βρέθηκε στο παλτό του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη μετά την αυτοκτονία του το 1928 και που μεταξύ άλλων εξηγεί γιατί αν ξέρεις κολύμπι, θα ήταν καλύτερο να μην δοκιμάσεις ποτέ να αυτοκτονήσεις πέφτοντας στη θάλασσα.

Όμως το φιλμ δεν θέλει να είναι μια ταινία εποχής, ή μια βιογραφική ιστορία κάτι που διαφαίνεται εύκολα διαβάζοντας την σύνοψη του φιλμ: Ένας άντρας, ο Επιβάτης συναντά τον Συνεπιβάτη, που του συστήνεται ως ερασιτέχνης ηθοποιός και του δίνει ένα DVD από μια ανολοκλήρωτη ταινία στην οποία παίζει με τον τίτλο "Οι Εντυπώσεις Ενός Πνιγμένου". 

Ο Επιβάτης, συναντά μια γυναίκα, τη Μαρία. Του αποκαλύπτει, ότι στην πραγματικότητα είναι ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης, που αυτοκτόνησε το 1928 κι ότι ξαναζεί τις τελευταίες μέρες του, κάθε χρόνο λίγο πριν την ημερομηνία του θανάτου του. .. Για την ταινία , με πρωταγωνιστή τον Θοδωρή Πεντίδη, θα μιλήσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης ο οποίος για να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις ταξίδεψε από την Κύπρο και από σήμερα θα βρίσκεται στην Πρέβεζα. 

Επίσης στην Πρέβεζα θα βρίσκονται δύο νέοι και πολύ ταλαντούχοι δημιουργοί οι Γιάννης και Χάρης Μιχαηλίδης "πυρήνες" του συγκροτήματος Δραμαμίνη, οι οποίοι μελοποίησαν με έναν ιδιαίτερο τρόπο τον Κώστα Καρυωτάκη και με πολύ χαρά δέχτηκαν να έρθουν στην Πρέβεζα και αύριο το βράδυ, πριν την προβολή της ταινίας θα μας παρουσιάσουν ένα μέρος από την δουλειά τους.

Το Σάββατο 21 Ιουλίου και ώρα 8 το βράδυ θα ξεκινήσει η κεντρική εκδήλωση στον χώρο του Ναυτικού Μουσείου στο Βαθύ με χαιρετισμούς από τους Δημάρχους Πρέβεζας Χρήστο Μπαΐλη και Τρίπολης Δημήτρη Παυλή. Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας Χριστίνα Ντουνιά με θέμα "Ερωτικός Καρυωτάκης" ενώ ομιλία θα πραγματοποιήσει και ο Τάσος Μακράτος ποιητής φιλόλογος-ερευνητής

Ο Πρεβεζάνος ηθοποιός Κωσταντίνος Κορωναίος (ο οποίος συμμετείχε και στην σειρά του Τάσου Ψαρά "Καρυωτάκης") θα απαγγείλει ποιήματα του Κώστα Καρυωτάκη, ενώ στο μουσικό κομμάτι θα συμμετέχουν ο Πρεβεζάνος μουσικός, Βασίλης Τζίμας ( με παρουσίαση μελοποιημένου από τον ίδιο τραγούδι της Μαρίας Πολυδούρη) αλλά και η καθηγήτρια μονωδίας του Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας, Μαριάννα Τζαφέρη η οποία θα ερμηνεύσει ποιήματα μελοποιημένα από την Λένα Πλάτωνος αλλά και από τον αείμνηστο Πρεβεζάνο συνθέτη Σπύρο Δήμα.Συμμετέχουν στο πιάνο οι Ντούσια Κωσταντίνα και Δήμητρα Αποστολίδη.

Την Κυριακή 22 Ιουλίου και ώρα 8 το βράδυ στην Πλατεία Δικαστηρίων η Πρέβεζα θα κινηθεί και πάλι στα βήματα του Κώστα Καρυωτάκη. Θα μιλήσουν οι Γιάννης Βέλλης (Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών) και η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Αλεξάνδρα Κωστάκη, ενώ Πρεβεζάνοι μουσικοί θα πραγματοποιήσουν συναυλία.

Το ενδιαφέρον για τις εκδηλώσεις είναι μεγάλο και μάλιστα για πρώτη φορά – μετά από την συνεργασία του Δήμου με τους ιδιοκτήτες θα ανοίξει και θα είναι επισκέψιμο για κάποιες ώρες την ημέρα και για το διάστημα του καλοκαιριού σε πρώτη φάση, το σπίτι στο Σαϊτάν Παζάρι όπου πέρασε τις τελευταίες 32 μέρες της ζωής του ο Κώστας Καρυωτάκης.

Image may contain: one or more people, people standing, plant and outdoor
Image may contain: plant and outdoor

Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας 
epirusblog.gr
5 of 5
                                         
Πρέβεζα: Στα "βήματα" του Κώστα Καρυωτάκη η Πρέβεζα με αφορμή την συμπλήρωση 90 χρόνων από τον θάνατο του ποιητή-
epirusblog.gr
5 of 5
                                         
Πρεβεζα 4440456127188870174
item