Γιάννενα: 88η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ - Περιμένουν στη… γωνία τον Κ. Γαβρόγλου



Γιάννενα: 88η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ - Περιμένουν στη… γωνία τον Κ. Γαβρόγλου
Τεταμένο το κλίμα στη Σύνοδο των Ιωαννίνων με τους πρυτάνεις να απαιτούν την αποδοχή των θέσεών τους για το Σχέδιο Νόμου - Κυρίαρχες οι προβλέψεις για την διασφάλιση της ακαδημαϊκότητας και της αξιοποίησης του προσωπικού.
Από τα… χείλη και τις διαθέσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου κρέμονται οι πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας, περιμένοντας τη σημερινή συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, να ανάψει το «πράσινο φως» της αποδοχής των βασικών επισημάνσεων για το Σχέδιο Νόμου.
Η απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως η πρώτη αντίστοιχη στο επίπεδο της νέας πραγματικότητας στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, θα λειτουργήσει ως οδηγός των εξελίξεων και για τα υπόλοιπα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας.
Όμως, όπως φάνηκε ήδη από χθες, πρώτη ημέρα διεξαγωγής της Συνόδου των πρυτάνεων το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τις προβλέψεις του Σχεδίου Νόμου, είναι τεταμένο ιδιαίτερα σε ό,τι σχετίζεται με την διασφάλιση της ακαδημαϊκότητας και της αναβάθμισης των καθηγητών ΤΕΙ, αλλά και του υπόλοιπου προσωπικού.
Όπως φάνηκε και στα μέσα της εβδομάδας με τις αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και του ΤΕΙ Ηπείρου, οι προσεγγίσεις επί του Σχεδίου Νόμου και της τελικής διαβούλευσης επ’ αυτού είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.
Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Καψάλη διατυπώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Συνόδου και προτάσεις πολύ περισσότερο ριζοσπαστικές από αυτές που αναφέρονται στην απόφαση της Συγκλήτου.
Αυτήν την διάσταση απόψεων με το ΤΕΙ Ηπείρου φρόντισε να δείξει και στις χθεσινές του δηλώσεις ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Γ. Καψάλης λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι προτάσεις της Συγκλήτου είναι ρεαλιστικές και ουσιαστικές.
«Αναδεικνύουν υπαρκτά ζητήματα που απαιτούν λύσεις. Η Σύνοδος συζήτησε εκτενώς αυτά τα ζητήματα με τη συμμετοχή όλων των πρυτάνεων της χώρας και ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ακαδημαϊκότητας και προσωπικού. Οι αποφάσεις άλλωστε που θα ληφθούν με το τελικό Σχέδιο Νόμου θα είναι ενιαίες για όλα τα Τμήματα. 
Αυτό που μας αφορά είναι να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να καταλήξουμε στις καλύτερες δυνατές λύσεις. Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, αλλά μία τεκμηριωμένη τελική απόφαση, ένα κείμενο ώριμο και αποφασιστικό για το πως θα προχωρήσει το εγχείρημα. 
Πιστεύουμε ότι και η πολιτική ηγεσία θα δει τις ουσιαστικές επισημάνσεις, γιατί ο στόχος είναι κοινός», σημείωσε ο κ. Καψάλης.
Οι νέες πρυτανικές αρχές
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων που ξεκίνησε με τις πρόδρομες εργασίες την Τρίτη μπήκε από χθες στο τελικό της στάδιο, παρουσία του συνόλου των πρυτανικών αρχών των Πανεπιστημίων της χώρας.
Μεταξύ αυτών και οι νέες πρυτανικές αρχές που προέκυψαν από τις εκλογές το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε έξι πανεπιστήμια της χώρας.
«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποδεικνύει με το προσωπικό και την οργάνωση που διαθέτει ότι μπορεί να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις μεγάλων διοργανώσεων, προβάλλοντας παράλληλα και το δικό του έργο», τόνισε ο Γ. Καψάλης.
Στις εργασίες της Συνόδου μετέχει ως επίσημος προσκεκλημένος και ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων της Κύπρου Γ. Δημοσθένους.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: 88η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ - Περιμένουν στη… γωνία τον Κ. Γαβρόγλου
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8917095183579589112
item