Γιάννενα: «Έφυγε» στα 77 του χρόνια ο Επαμεινώντας Ριστάνης… Γιάννενα: «Έφυγε» στα 77 του χρόνια ο Επαμεινώντας Ριστάνης… | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: «Έφυγε» στα 77 του χρόνια ο Επαμεινώντας Ριστάνης…

                              Γιάννενα: «Έφυγε» στα 77 του χρόνια ο Επαμεινώντας Ριστάνης…
Μία μεγάλη απώλεια θρηνεί η Γιαννιώτικη εκπαιδευτική κοινότητα και Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς «έφυγε» χθες, σε ηλικία 77 ετών, ο διακεκριμένος καθηγητής και πρώην Αντιδήμαρχος Επαμεινώντας Ριστάνης, μετά από ολιγόμηνη περιπέτεια υγείας.
Ο εκλιπών, με καταγωγή από το Μολυβδοσκέπαστο της Κόνιτσας, διακρίθηκε ως εκπαιδευτικός, για τις γνώσεις, την ακεραιότητα και το ήθος του, φτάνοντας στη θέση του διευθυντή του Λυκείου Ζωσιμαίας Σχολής, ενώ πρόσφερε πολλά και στα κοινά μέσω της ενασχόλησής του με τον Δήμο Ιωαννιτών, τον οποίο υπηρέτησε με συνέπεια από διάφορα σημαντικά πόστα.
Η εξώδιος ακολουθία για τον Επαμεινώντα Ριστάνη θα τελεστεί σήμερα, Δευτέρα, ώρα 5 μ.μ. στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περιβλέπτου. Παράκληση της οικογένειάς του είναι, αντί στεφάνων, τα χρήματα να δοθούν ως δωρεά στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και σ’ άλλα κοινωφελή ιδρύματα.
Σπουδές - εκπαίδευση
Ο Επαμεινώντας Ριστάνης γεννήθηκε το 1942 στο Μολυβδοσκέπαστο. Υπήρξε γιος ιερέα και είχε άλλα πέντε αδέλφια. 
Παντρεύτηκε τη φιλόλογο Πολυξένη Μπαλωμένου με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Σταύρο, γνωστό ορθοπαιδικό χειρουργό της πόλης μας και γιατρό της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και τη Μαρία, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας που κατοικεί στη Θεσσαλονίκη.
Τελειώνοντας το Δημοτικό στο χωριό του, φοίτησε στο εξατάξιο Γυμνάσιο Κόνιτσας και ακολούθως εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1972 διορίστηκε στη δημόσια εκπαίδευση ξεκινώντας την πορεία του από το Γυμνάσιο Κόνιτσας. 
Αργότερα μετατέθηκε ως προϊστάμενος γραφείου στην τότε Γενική Επιθεώρηση Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Ιωαννίνων και εν συνεχεία υπηρέτησε στο Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Υπήρξε Διευθυντής τόσο στη Ζωσιμαία όσο και σε άλλα σχολεία του Νομού.
Εξάλλου, θήτευσε ως αιρετός εκπρόσωπος του κλάδου στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Β/θμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) Ιωαννίνων.
Ενασχόληση με τα κοινά
Σημαντική ήταν η ενασχόληση του Επαμ. Ριστάνη και με τα κοινά, ιδιαίτερα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων το 1994 και επανεξελέγη το 1998 και το 2006. 
Άσκησε καθήκοντα Αντιδημάρχου επί δημαρχίας Τάσου Παπασταύρου και Νίκου Γκόντα, ενώ διετέλεσε πρόεδρος σε διάφορες δημοτικές Επιτροπές. 
Υπήρξε επίσης μέλος στα Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου και του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ. 
Δεν ξέχασε ποτέ όμως και την ιδιαίτερη πατρίδα του. Το 1985 ίδρυσε τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο «Άγιος Ευστάθιος» Μολυβδοσκεπάστου, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος επί τετραετία, με σημαντικό πολιτιστικό και κοινωνικό έργο.
• Τα παραπάνω στοιχεία για τη ζωή και το έργο του Επαμ. Ριστάνη αντλήθηκαν από το βιβλίο του Χρήστου Τσέτση «Αυτοί που κυβέρνησαν τα Γιάννινα».
proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
                              
Γιάννενα: «Έφυγε» στα 77 του χρόνια ο Επαμεινώντας Ριστάνης…
Epirusblog Gr
5 of 5
                              
Ιωάννινα 7015425241308601653
Σχόλια
item