Γιάννενα: ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ - Και με τη… βούλα η χρήση της παραλίμνιας ζώνης Γιάννενα: ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ - Και με τη… βούλα η χρήση της παραλίμνιας ζώνης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ - Και με τη… βούλα η χρήση της παραλίμνιας ζώνης

Γιάννενα: ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ - Και με τη… βούλα η χρήση της παραλίμνιας ζώνης

Υπεγράφη η σύμβαση για την παραχώρηση του χώρου για 15 χρόνια - Σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται το έργο του μεγάλου δακτυλίου της πόλης, όπως ανακοινώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο,
Την υπογραφή σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και του ΝΠΔΔ του Δήμου με την επωνυμία «Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων», με την οποία θα αποφασίζεται η δωρεάν παραχώρηση προς το Νομικό αυτό Πρόσωπο του παραλιμνίου μετώπου της Τοπικής Κοινότητας Περάματος Ιωαννίνων, για χρονικό διάστημα 15 ετών, ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, μετά από εισήγηση του Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα.
Ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία που ενισχύει την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων και αναβαθμίζει το ρόλο ενός Νομικού Προσώπου του Δήμου που ανήκει και διοικείται 100% απ’ αυτόν.
Ταυτόχρονα τόνισε τη διαχρονική προσφορά του Σπηλαίου στην περιοχή του Περάματος αλλά και την εμπιστοσύνη με την οποία το περιβάλλουν οι κάτοικοι του, προσθέτοντας ότι ακριβώς επειδή γνωρίζει το σφυγμό της τοπικής κοινωνίας μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα από οποιονδήποτε την παραλίμνια ζώνη ικανοποιώντας τις ανάγκες των κατοίκων.
Ο κ. Μπέγκας έκανε αναφορά και στο ιστορικό της υπόθεσης, σημειώνοντας ότι όλα ξεκίνησαν από τον πρώην Δήμο Περάματος και τον ΕΟΤ, χαρακτηρίζοντας σημειολογικής σημασίας την παραχώρηση «τιμώντας αυτή την προσπάθεια».
«Ο χώρος αυτός έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης και ανάπτυξης ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες του δήμου μας, τους συμπολίτες μας και είναι πραγματικό στολίδι για τους κατοίκους του Περάματος», είπε ο Δήμαρχος για να καταλήξει ότι το Σπήλαιο Περάματος έχει μεγαλύτερη ευελιξία να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βελτιωτικά έργα, τη διαχείριση, τη συντήρηση και την επίβλεψη του χώρου με βάση έναν σχεδιασμό που έχει ήδη εκπονήσει.
Η σύμβαση
Μεταξύ των όρων της σύμβασης δωρεάν παραχώρησης τη χρήσης προβλέπονται τα εξής:
α) H ευθύνη, η εποπτεία της λειτουργίας και η συντήρηση του χώρου θα ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Σπήλαιο Περάματος,
β) η παραχώρηση δυνατότητας στο Σπήλαιο Περάματος για εκμίσθωση τμημάτων του χώρου σε ιδιώτες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για χρόνους που δεν θα υπερβαίνουν το χρόνο της προγραμματικής σύμβασης και για χρήσεις που επιτρέπονται στην περιοχή, όπως π.χ. αθλητικές εγκαταστάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κ.λ.π.
γ) η είσπραξη του ή των μισθωμάτων από το Σπήλαιο Περάματος και η παραχώρηση της δυνατότητας και της ιδιότητας στο Σπήλαιο Περάματος να είναι διάδικος σε τυχόν δίκες που μπορεί να προκύψουν από τις μισθώσεις ή έργα που αυτό αναθέτει σε τρίτους
δ) η δυνατότητα στο Σπήλαιο Περάματος να πραγματοποιεί το ίδιο ή μέσω τρίτων έργα μικρής κλίμακας για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του χώρου.
Εκτός ημερήσιας
Από την άλλη και όπως συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, εκτός ημερήσιας διάταξης, σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται το έργο του μεγάλου δακτυλίου της πόλης, αφού δεν υπάρχουν νεότερες και δη θετικές εξελίξεις μετά το αδιέξοδο στις συζητήσεις μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ο Δήμος Ιωαννιτών θα προχωρήσει στην αίτηση θεραπείας, όπως φάνηκε όμως στην τοποθέτηση του Δημάρχου Θ. Μπέγκα στο Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί ανέφικτο και αδύνατο να υλοποιήσει την απαίτηση του υπουργείου, ώστε να ξανανοίξει ο φάκελος της περιβαλλοντικής μελέτης, συμπεριλαμβάνοντας και τις αλλαγές στους περιβαλλοντικούς όρους δύο έργων που έχουν ολοκληρωθεί όπως είναι η Κενάν Μεσαρέ και η Βογιάνου.
«Εάν γίνει αυτό που προτείνει το υπουργείο, δεν πρόκειται ποτέ να κατασκευαστεί κανένα έργο σε όλη την Ελλάδα», ήταν η απάντηση του Θ. Μπέγκα στην ερώτηση του Αρ. Μπαρτζώκα, ενώ ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θ. Μανταλόβας χαρακτήρισε πολιτική επιλογή και απόφαση του υπουργείου την ακύρωση της αδειοδότησης, προσθέτοντας ότι επίσης μόνο με πολιτική απόφαση μπορεί η προηγούμενη, να ανακληθεί.
Το Βελισσάριο
Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και η πρώτη, εδώ και αρκετό καιρό, δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου για τη διεκδίκηση της παραχώρησης του συνόλου της έκτασης στο στρατόπεδο Βελισσαρίου.
Ο κ. Μπέγκας σημείωσε χαρακτηριστικά πως η Δημοτική Αρχή όπως έχει αποδείξει κινείται με βάση ρεαλιστικές επιλογές και επιδιώξεις, όταν έχει στα χέρια της κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο.
«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι. Θα μπορούσαμε να βγούμε δημόσια και να λέμε ότι θέλουμε το στρατόπεδο, αλλά δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε. Όταν θα καταλήξουμε σε ένα σχέδιο, θα είμαστε έτοιμοι να το διεκδικήσουμε», σημείωσε ο κ. Μπέγκας. 
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ - Και με τη… βούλα η χρήση της παραλίμνιας ζώνης
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 2151147815441645055
Σχόλια
item